Connect with us

Terkini

Kemenangan signifikan kepada pekebun durian King – Ahli Parlimen Raub

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn. Bhd. (RPDR-PKPP) untuk membatalkan prosiding semakan kehakiman yang dibawa pekebun durian musang king semalam disifatkan sebagai satu kemenangan signifikan kepada pekebun durian terbabit.

Wartawan TMT

Published

on

Kemenangan signifikan kepada pekebun durian King – Ahli Parlimen Raub
Foto: Sebahagian pekebun durian berkumpul bagi meneruskan proses undang-undang dalam isu melibatkan tanah yang diusahakan durian musang king baru-baru ini.
  • Keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn. Bhd. (RPDR-PKPP) membatalkan prosiding semakan kehakiman yang dibawa pekebun durian musang king semalam disifatkan sebagai satu kemenangan signifikan kepada pekebun durian terbabit.
  • Kemenangan yang menyaksikan mahkamah turut mengarahkan RPDR-PKPP membayar kepada dua kumpulan pekebun durian masing-masing sebanyak RM10,000 membuka langkah seterusnya kepada pekebun untuk meneruskan perjuangan mereka di mahkamah.
  • Ahli Parlimen Raub yang juga Penasihat Save Musang King Alliance (Samka), Chow Yu Hui berkata, dengan keputusan bermakna itu menyaksikan usaha pekebun musang king menuntut keadilan sejak tiga tahun lalu akan diteruskan sehingga ke penghujung.
  • Pada 27 Januari lalu, Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dalam kenyataannya menasihatkan pekebun durian musang king di Sungai Ruan, Sungai Chalit, Sungai Klau dan Tranum di Raub yang terlibat dengan permohonan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuantan menimbang semula sama ada untuk meneruskan atau tidak tindakan permohonan semakan kehakiman tersebut.
  • Wan Rosdy dilaporkan berkata, kerajaan negeri berpandangan tanah-tanah dipertikaikan adalah tanah kerajaan negeri yang merupakan hak milik yang tidak disangkal walaupun dalam konteks ekuiti.

RAUB – Keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn. Bhd. (RPDR-PKPP) untuk membatalkan prosiding semakan kehakiman yang dibawa pekebun durian musang king semalam disifatkan sebagai satu kemenangan signifikan kepada pekebun durian terbabit.

Kemenangan yang menyaksikan mahkamah turut mengarahkan RPDR-PKPP membayar kepada dua kumpulan pekebun durian masing-masing sebanyak RM10,000 membuka langkah seterusnya kepada pekebun untuk meneruskan perjuangan mereka di mahkamah.

Ahli Parlimen Raub yang juga Penasihat Save Musang King Alliance (Samka), Chow Yu Hui berkata, dengan keputusan bermakna itu menyaksikan usaha pekebun musang king menuntut keadilan sejak tiga tahun lalu akan diteruskan sehingga ke penghujung.

“Walaupun pekebun musang king Raub berhadapan pelbagai cabaran dan kesukaran sepanjang proses semakan kehakiman, keputusan ini merupakan kemenangan signifikan kepada pekebun dan memberikan keyakinan dalam berhadapan cabaran mendatang.

“Saya bersyukur Hakim Zainal Azman Abdul Aziz dari Mahkamah Tinggi Kuantan membuat penghakiman yang adil dan bijaksana,”katanya dalam kenyataan di sini.

Menurutnya kes itu dibicara melalui prosiding dalam talian dan berikutan keputusan itu menyaksikan perintah mahkamah yang dikeluarkan oleh Mahkamah Rayuan pada 5 Januari 2021 kekal berkuatkuasa.

Justeru katanya, sebelum kes itu selesai, agensi penguatkuasa tidak boleh mengambil tindakan terhadap pekebun terbabit sekali gus membenarkan pekebun meneruskan aktiviti penanaman di kebun durian terbabit.

Dalam pada itu Yu Hui berkata, permohonan daripada RPDR-PKPP yang merupakan responden ke-enam adalah remeh kerana ia tidak berasas sama sekali.

“Permohonan ini adalah taktik RPDR-PKPP yang cuba melemahkan keyakinan pekebun durian dan memberi tekanan kepada mereka untuk menandatangani kontrak yang tidak sama rata.

“Saya menggesa semua pekebun durian terus berjuang sehingga ke pengakhiran yang akhirnya kemenangan akan pasti menjadi milik pekebun,”ujarnya.

Pada 27 Januari lalu, Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dalam kenyataannya menasihatkan pekebun durian musang king di Sungai Ruan, Sungai Chalit, Sungai Klau dan Tranum di Raub yang terlibat dengan permohonan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuantan menimbang semula sama ada untuk meneruskan atau tidak tindakan permohonan semakan kehakiman tersebut.

Wan Rosdy dilaporkan berkata, kerajaan negeri berpandangan bahawa tanah-tanah yang dipertikaikan adalah tanah kerajaan negeri yang merupakan hak milik yang tidak disangkal walaupun dalam konteks ekuiti.

Sebelum ini pada 3 Julai 2021 kawasan penanaman durian musang king di Batu Talam, Raub seluas kira-kira 101 hektar melibatkan kira-kira 15,000 pokok telah ditebang kerana ditanam di kawasan hutan simpan kekal. 

Sumber: Kosmo

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending