Connect with us

Antarabangsa

Ketua tentera Sudan bersedia tamatkan konflik

Ketua tentera Sudan, Abdel Fattah al-Burhan berkata bahawa beliau menyokong sebarang penyelesaian untuk menamatkan konflik ketenteraan semasa di negara itu, lapor Anadolu Agency.

Wartawan TMT

Published

on

Ketua tentera Sudan bersedia tamatkan konflik
Foto: Ketua tentera Sudan, Abdel Fattah al-Burhan.
  • Ketua tentera Sudan, Abdel Fattah al-Burhan berkata bahawa beliau menyokong sebarang penyelesaian untuk menamatkan konflik ketenteraan semasa di negara itu.
  • “Kerajaan menyokong sebarang penyelesaian yang menamatkan perang yang dilancarkan oleh militia pemberontak dengan bantuan tentera upahan asing, dan mengembalikan ketenangan kepada rakyat Sudan,” katanya.
  • Menurut kenyataan itu, perbincangan antara kedua-dua pemimpin berkenaan menjurus ke arah usaha Arab Saudi untuk menyelesaikan konflik di Sudan.
  • Hampir 1,000 orang terbunuh dan beribu-ribu cedera dalam pertempuran antara tentera dan kumpulan separa tentera Rapid Support Forces (RSF) sejak 15 April, menurut pegawai perubatan.

KHARTOUM – Ketua tentera Sudan, Abdel Fattah al-Burhan berkata bahawa beliau menyokong sebarang penyelesaian untuk menamatkan konflik ketenteraan semasa di negara itu, lapor Anadolu Agency.

“Kerajaan menyokong sebarang penyelesaian yang menamatkan perang yang dilancarkan oleh militia pemberontak dengan bantuan tentera upahan asing, dan mengembalikan ketenangan kepada rakyat Sudan,” kata Abdel Fattah semasa panggilan telefon dengan Presiden Comoran dan Pengerusi Kesatuan Afrika, Azali Assoumani, seperti yang dipetik dalam satu kenyataan oleh Majlis Berdaulat Sudan yang memerintah.

Menurut kenyataan itu, perbincangan antara kedua-dua pemimpin berkenaan menjurus ke arah usaha Arab Saudi untuk menyelesaikan konflik di Sudan.

Assoumani, bagi pihaknya, menggariskan keperluan untuk menggunakan penyelesaian Afrika bagi mengembalikan keamanan di Sudan, menurut kenyataan itu.

Hampir 1,000 orang terbunuh dan beribu-ribu cedera dalam pertempuran antara tentera dan kumpulan separa tentera Rapid Support Forces (RSF) sejak 15 April, menurut pegawai perubatan.

Gencatan senjata satu hari antara tentera dan RSF berkuat kuasa di Sudan pada hari Sabtu berikutan pengantaraan dari Arab Saudi dan Amerika Syarikat.

Perjanjian gencatan senjata sebelum ini antara kedua-dua pihak yang berperang sudah berulang kali dilanggar, dengan kedua-duanya saling menuduh satu sama lain atas pelanggaran tersebut.

Advertisement

Perselisihan pendapat sejak beberapa bulan kebelakangan ini antara tentera dan RSF, mengenai integrasi kumpulan separa tentera ke dalam angkatan tentera, telah mencetuskan syarat utama perjanjian peralihan Sudan dengan kumpulan politik.

Sudan tidak mempunyai kerajaan yang berfungsi sejak Oktober 2021, apabila tentera memecat kerajaan peralihan Perdana Menteri, Abdalla Hamdok dan mengisytiharkan darurat dalam satu tindakan yang dikecam oleh kuasa politik sebagai rampasan kuasa.

Tempoh peralihan Sudan, yang bermula pada Ogos 2019 selepas penyingkiran Presiden Omar al-Bashir, dijadualkan berakhir dengan pilihan raya pada awal 2024. 

Sumber: Ismaweb

Author

Advertisement

Antarabangsa

Setiap orang awam dibunuh, 10 pejuang Palestin akan ‘dilahirkan’

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Senator Amerika Syarikat (AS) yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, Seth Moulton.
  • Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.
  • Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.
  • Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.
  • “Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.
  • Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.

Moulton merujuk kepada sayap tentera Hamas iaitu Briged Al-Qassam.

Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.

“Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.

Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

“Kita tidak terlibat untuk menetapkan nisbah sebegitu, yang pada pendapat saya adalah (sesuatu yang) tidak enak,” kata Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric dipetik Jordan News, mengkritik jurucakap tentera Israel itu.

Advertisement

Dujarric menekankan fokus PBB adalah untuk mencegah korban awam, walaupun mengakui cabaran-cabaran di Gaza, di mana lebih 16,000 warga Palestin terkorban sejak 7 Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending