Connect with us

Antarabangsa

Hamas nafi rundingan gencatan senjata jangka panjang dengan rejim Zionis

Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) menafikan laporan mengenai wujudnya rundingan gencatan senjata jangka panjang dengan negara haram Israel di Mesir.

Wartawan TMT

Published

on

Hamas nafi rundingan gencatan senjata jangka panjang dengan rejim Zionis
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) menafikan laporan mengenai wujudnya rundingan gencatan senjata jangka panjang dengan negara haram Israel di Mesir.
  • Minggu lalu, delegasi Hamas dan kumpulan Jihad Islam mengadakan perbincangan dengan pegawai Mesir di Kaherah berkaitan perkembangan di Wilayah Palestin, dan disertai Perdana Menterinya, Mohammad Shtayyeh.
  • Beberapa media melaporkan perbincangan tersebut bertujuan mencapai gencatan senjata jangka panjang antara pejuang Palestin berpangkalan di Gaza dan Israel.
  • “Laporan mengenai rundingan untuk gencatan senjata jangka panjang dengan Israel adalah tidak berasas dan tidak benar,” – Jurucakap Hamas, Hazem Qassem.

RAMALLAH – Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) menafikan laporan mengenai wujudnya rundingan gencatan senjata jangka panjang dengan negara haram Israel di Mesir.

Minggu lalu, delegasi Hamas dan kumpulan Jihad Islam mengadakan perbincangan dengan pegawai Mesir di Kaherah berkaitan perkembangan di Wilayah Palestin, dan disertai Perdana Menterinya, Mohammad Shtayyeh.

Beberapa media melaporkan bahawa perbincangan tersebut bertujuan mencapai gencatan senjata jangka panjang antara pejuang Palestin yang berpangkalan di Gaza dan Israel.

“Laporan mengenai rundingan untuk gencatan senjata jangka panjang dengan Israel adalah tidak berasas dan tidak benar,” kata jurucakap Hamas, Hazem Qassem, dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata bahawa delegasi Hamas menugaskan pegawai Mesir untuk mendapatkan perkembangan terkini berikutan insiden pencerobohan berterusan Israel di Baitulmaqdis dan Tebing Barat serta pencabulan kesucian tapak suci.

“Rundingan itu juga meliputi peranan Mesir dalam menyokong rakyat Palestin dan tujuan adil mereka,” kata jurucakap itu.

Bulan lalu, sekurang-kurangnya 33 rakyat Palestin terbunuh dan berpuluh-puluh cedera, termasuk beberapa pemimpin Jihad Islam, dalam serangan udara Israel ke atas Gaza, menurut Kementerian Kesihatan.

Israel berkata, serangan itu sebagai tindak balas terhadap tembakan roket dari Gaza. Keganasan telah terhenti pada 13 Mei di bawah gencatan senjata yang ditanggung oleh Mesir. 

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending