Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Jenama fesyen Australia peraga pakaian bercetak kalimah Allah, pereka pakaian mohon maaf

Sebuah jenama fesyen terkemuka Australia, Not A Man’s Dream mencetuskan kemarahan umat Islam seluruh dunia apabila menggunakan kalimah ‘Allah’ pada dua pakaian mereka.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Jenama fesyen Australia peraga pakaian bercetak kalimah Allah, pereka pakaian mohon maaf
Foto: Pakaian rekaan Samantha Saint James yang menggunakan kalimah Allah di pentas Festival Fesyen Melbourne (MFF).

Sebuah jenama fesyen terkemuka Australia, Not A Man’s Dream mencetuskan kemarahan umat Islam seluruh dunia apabila menggunakan kalimah ‘Allah’ pada dua pakaian mereka.

Fabrik lutsinar bercetak tulisan Arab yang bermaksud “Allah berjalan bersama saya” itu dijadikan pakaian jumpsuit tanpa lengan dan diperagakan seorang model di pentas Festival Fesyen Melbourne (MFF).

Susulan itu, MFF mengeluarkan satu kenyataan permohonan maaf di laman Instagram rasmi mereka pada Ahad.

Foto: kenyataan permohonan maaf di laman Instagram rasmi MFF.

“Kami memahami yang sebahagian dari perkara yang ditonjolkan dalam pertunjukan penutup semalam telah menyinggung segelintir masyarakat.

“Festival itu tidak berniat untuk tidak menghormati sesiapa dan kami memohon maaf atas sebarang kesalahan yang dilakukan,” kata kenyataan itu dipetik Arab News.

MFF juga menurunkan gambar kedua-dua pakaian berkenaan dari media sosial mereka.

Susulan insiden itu, pereka pakaian tersebut, Samantha Saint James juga mengeluarkan kenyataan permohonan maafnya.

“Saya memohon maaf atas sebarang kesalahan atau kebiadaban oleh bahagian tertentu yang saya tunjukkan di pentas MFF pada petang Sabtu.

“Saya kini memahami bagaimana beberapa pakaian telah mencetuskan kemarahan. Ia sama sekali bukan niat saya, dan untuk itu saya benar-benar minta maaf”.

Label itu juga menyahaktifkan akaun Instagramnya berikutan kekecohan dalam talian.

Kekecewaan terhadap Not A Man’s Dream turut diluahkan seorang peragawati Muslim Australia, Mona Khalifa.

“Terdapat garis sempadan halus di antara seni dan kebiadaban, dan ini jatuh lebih jauh kepada kebiadaban,” kata Mona dalam sebuah video dikongsikan di Tiktok.

“Tiada sebab bagi seseorang untuk meletakkan kalimah Allah atau apa-apa yang Islamik pada sesuatu seperti ini… Ia adalah kain lutsinar”. – The Merdeka Times

Sumber: Arab News

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Israel negara zionis, bukannya negara Yahudi – Rabbi Yisroel Dovid Weiss

Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Rabbi Yahudi, Yisroel Dovid Weiss (kiri) & Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kanan).

KUALA LUMPUR – Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Rabbi Yahudi itu yang juga Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta berkata, ini kerana penubuhan negara haram itu adalah tindakan jahat gerakan zionis dan sebenarnya tiada kaitan dengan agama Yahudi.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Berhati-hati, jangan panggil ia satu negara Yahudi, jangan kata ia Yahudi, kerana itulah apa yang Netanyahu dan negara jahat mereka mahukan, panggil ia zionisme negara Israel. Dan bezakan dengan jelas antara agama Yahudi dan negara (zionis itu),” katanya ketika berucap di Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini semalam.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Ditanya pandangannya mengenai kumpulan Palestin sama ada ia adalah gerakan berasaskan politik atau agama, Rabbi Yahudi itu menjawab apa sahaja tujuan mereka, tindakan menghukum dan mengganggu urusan kumpulan Palestin tidak sepatutnya berlaku.

Beliau berkata kumpulan Palestin tidak membenci Yahudi tetapi yang menentang Yahudi dan penduduk Palestin adalah kerajaan pendudukan haram zionis.

“Rakyat Palestin, itu tanah mereka dan apa sahaja yang mereka lakukan, kamu tidak pergi gali ke dalam hati dan jiwa negara lain, tanya apa yang mereka lakukan, mengapa mereka melakukannya, mengapa dilakukan? apa kerajaannya? itu bukan urusan kita.

“Itu Palestin (yang merupakan) milik rakyat Palestin. Dan orang Yahudi sejak hari pertama, saya boleh tunjukkan kepada kamu, apabila mereka melantik presiden PLO (Yasser Arafat) yang menubuhkan Pihak Berkuasa Palestin.

“Salah seorang Rabbi kami adalah wakil Yahudi di dalam Pihak Berkuasa Palestin. Kamu perlu tahu zionis tuang asid ke wajahnya, butakan sebelah matanya. 

“Ini ketika kami di Gaza, kami bertemu Ismail Haniyeh ketika dia Perdana Menteri, dan dia juga menyambut kami, dia berkata, “Kami tidak menentang Yahudi,” dan mereka juga berhati-hati kerana mereka harus membezakan, mereka tidak menentang Yahudi atau agama Yahudi, tetapi hanya menentang pendudukan (haram zionis),” kata Yisroel.

Dalam penjelasannya, Rabbi Yahudi itu turut menunjukkan gambar aktiviti dan protes ribuan ahli organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis di sekitar Washington dan Jerusalem.

Organisasi itu turut menegaskan bahawa negara haram Israel tidak layak mentadbir tanah suci Baitulmaqdis dan Netanyahu serta kerajaan Israel tidak sama sekali mewakili dunia Yahudi secara keseluruhannya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending