Connect with us

Antarabangsa

Rusuhan di India berterusan susulan dokumentari BBC ‘The Modi Question’

Kontroversi susulan satu dokumentari baharu sedang berlaku di India dengan British Broadcasting Corporation (BBC) menerima kecaman keras daripada pihak kerajaan.

Wartawan TMT

Published

on

Rusuhan di India berterusan susulan dokumentari BBC ‘The Modi Question’
Foto: Poster Dokumentari the Modi Question.
  • Kontroversi susulan satu dokumentari baharu sedang berlaku di India dengan British Broadcasting Corporation (BBC) menerima kecaman keras pihak kerajaan.
  • Pegawai cukai dari India menyerbu pejabat penyiaran itu di negara terbabit berhubung siri dokumentari dua bahagian tentang Perdana Menteri India Narendra Modi.
  • Dokumentari bertajuk India: the Modi Question menceritakan tentang hubungan di antara Modi dengan kumpulan minoriti Muslim di negara itu.
  • Serbuan itu berlaku beberapa minggu selepas dokumentari itu disiarkan, sekaligus menimbulkan kebimbangan dan tuduhan ugutan.

Kontroversi susulan satu dokumentari baharu sedang berlaku di India dengan British Broadcasting Corporation (BBC) menerima kecaman keras daripada pihak kerajaan.

Minggu lalu, pegawai cukai dari India menyerbu pejabat penyiaran itu di negara terbabit berhubung siri dokumentari dua bahagian tentang Perdana Menteri India, Narendra Modi di mana ia mencetuskan kecaman daripada aktivis bebas akhbar yang telah lama mengkritik pemerintahan pemimpin itu.

Dokumentari bertajuk India: the Modi Question menceritakan tentang hubungan di antara Modi dengan kumpulan minoriti Muslim di negara itu.

Serbuan itu yang berlaku beberapa minggu selepas dokumentari itu disiarkan, menjelang pilihan raya kecil pada Februari, menimbulkan kebimbangan dan tuduhan ugutan.

Dokumentari itu pertama kali ditayangkan di United Kingdom pada Januari lalu dan menjadi subjek kontroversi dalam kalangan penyokong Modi di India.

Sejak Modi menjadi Perdana Menteri India pada 2014, Kerajaan Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinannya dituduh menjalankan dasar berteraskan Hindu yang mendiskriminasi 200 juta Muslim sebagai sebahagian agenda nasionalis sayap kanan. 

Pengkritik menyifatkan dasar itu telah menjauhkan India daripada dasar sekularnya, demikian lapor news.com.au.

Episod pertama dokumentari itu menceritakan satu tuduhan pada 2002, semasa Modi menjadi Ketua Menteri Gujarat dan 60 jemaah Hindu terbunuh apabila gerabak kereta api mereka dibakar.

Muslim dipersalahkan dan menyebabkan berlakunya pertumpahan darah apabila pelampau Hindu menyerang rumah penganut Islam di seluruh negeri. Lebih 1,000 orang, kebanyakannya Muslim, terbunuh dalam rusuhan itu. 

Dokumentari itu turut memaparkan laporan sulit kerajaan UK selepas rusuhan itu yang menunjukkan Modi bertanggungjawab atas keganasan berlaku dan menyifatkan rusuhan tersebut sebagai ‘penghapusan etnik’. 

Dokumentari itu turut menampilkan temu bual bersama Jack Straw, Setiausaha Luar UK pada masa itu, yang mendakwa Modi memainkan peranan yang penting dalam menarik semula penglibatan pihak polis dan dalam diam menggalakkan pelampau Hindu.

Kerajaan India melabelkan dokumentari itu sebagai propaganda dan “sampah anti-India yang menyamar sebagai dokumentari”.  

Mereka menuduh BBC menyampaikan agenda anti kerajaan dan meneruskan pemikiran penjajah selain mendakwa tuduhan ke atas Modi bersifat berat sebelah dan tidak mempunyai objektif.

BBC berkata dokumentari itu “dikaji dengan teliti mengikut standard editorial tertinggi” berikutan kontroversi penyokong Modi. 

Serbuan di pejabat BBC berterusan sehingga Khamis lalu dan penyiar dokumentari itu mengesahkan ramai kakitangan kini meninggalkan bangunan berkenaan.

“Pihak Berkuasa Cukai Pendapatan kekal di pejabat BBC di New Delhi dan Mumbai. Ramai kakitangan meninggalkan bangunan tetapi ada di antara mereka yang diminta untuk kekal dan terus bekerjasama dengan siasatan yang sedang dijalankan,” demikian ciapan BBC di Twitter.

Sumber: news.com.au

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending