Connect with us

Antarabangsa

Perusuh rosakkan gereja di Chhattisgarh, cederakan pegawai polis

Sekumpulan penunjuk perasaan didakwa merosakkan sebuah gereja di Chhattisgarh, India dan menyerang anggota polis yang cuba menenangkan mereka pada Isnin petang. 

Wartawan TMT

Published

on

Perusuh rosakkan gereja di Chhattisgarh, cederakan pegawai polis
Foto: Gambar sekadar hiasan.

NARAYANPUR- Sekumpulan penunjuk perasaan didakwa merosakkan sebuah gereja di Chhattisgarh, India dan menyerang anggota polis yang cuba menenangkan mereka pada Isnin petang. 

Supritendan Polis Narayanpur (SP) Sadanand Kumar dipercayai mengalami kecederaan di bahagian kepala, manakala anggota lain cedera ringan.

Bercakap kepada media dari hospital tempat dia dirawat, Sadanand Kumar berkata, sebelum diserang, kumpulan perusuh itu dipanggil untuk menemui pihak polis.

“Kami merayu kepada mereka untuk memastikan protes itu aman. Tetapi ada di antara mereka memilih kekerasan dan menyerang gereja.

“Selepas mendapat maklumat ini, saya tiba di sana bersama pasukan saya dan cuba menghalang perusuh serta meyakinkan mereka. 

“Tiba-tiba seseorang memukul saya dari belakang dan saya cedera, namun, kami bertindak dengan sabar dan berjaya menyuraikan orang ramai. Kami akan mengambil tindakan undang-undang berkenaan kes ini,” katanya dipetik The Indian Express.

Menurut salah seorang pegawai polis, kejadian berlaku antara pukul 1 dan 2 petang apabila kumpulan itu berhimpun berhampiran sekolah Viswadeepti dan mula merosakkan sebuah gereja di premisnya.

“Apabila SP mengetahui mengenainya dia dan pasukannya bergegas ke sana untuk menghentikan keganasan dan diserang,” katanya.

Selasa lalu, patung bayi Jesus di gereja di Karnataka didakwa dirosakkan kumpulan penunjuk perasaan tidak dikenali yang turut mencuri wang dari tabung derma.

Insiden itu berlaku di Gereja St Mary di Periyapatna daerah Mysuru dan ia diklasifikasikan sebagai kes kecurian oleh pihak polis.

Sumber: The Indian Express

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending