Connect with us

Terkini

PRU15: UMNO Melaka sedia terima siapa sahaja bantu parti

UMNO Melaka terbuka untuk menerima siapa sahaja termasuk bekas Naib Presiden Bersatu Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen bagi membantu kemenangan parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

Wartawan TMT

Published

on

PRU15: UMNO Melaka sedia terima siapa sahaja bantu parti
Foto: Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.
  • UMNO Melaka terbuka untuk menerima siapa sahaja termasuk bekas Naib Presiden Bersatu Datuk Mohd Raziq Naizamohideen bagi membantu kemenangan parti.- PRU15
  • “Selaku parti politik, kita tiada musuh kekal, kita tiada rakan kekal. Siapa yang nak datang menyokong kita persilakan,” kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh
  • UMNO sedia menerima bantuan Mohd Rafiq pada PRU15 ini sekiranya bekas ahli Bersatu itu ingin menghulurkan bantuan.
  • Mohd Rafiq meletakkan semua jawatannya dalam Bersatu dan keluar daripada parti berkenaan berkuat kuasa serta-merta selepas tidak dipilih sebagai calon Perikatan Nasional (PN).

MELAKA – UMNO Melaka terbuka untuk menerima siapa sahaja termasuk bekas Naib Presiden Bersatu Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen bagi membantu kemenangan parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata tiada istilah musuh mahupun kawan yang kekal dalam politik.

“Selaku parti politik, kita tiada musuh kekal, kita tiada rakan kekal. Siapa yang nak datang menyokong kita persilakan,” katanya kepada pemberita dipetik BERNAMA selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Barisan Nasional (BN) negeri di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada UMNO sedia menerima bantuan Mohd Rafiq pada PRU15 ini sekiranya bekas ahli Bersatu itu ingin menghulurkan bantuan.

Semalam, Mohd Rafiq mengumumkan beliau meletakkan semua jawatannya dalam Bersatu dan keluar daripada parti berkenaan berkuat kuasa serta-merta.

Beliau dilaporkan berkata tindakan itu diambil selepas tidak dipilih sebagai calon Perikatan Nasional (PN) bagi Parlimen Tangga Batu walaupun telah enam tahun berkhidmat di kawasan itu sejak 2016.

Sementara itu, Ab Rauf berkata mana-mana individu dalam kalangan ahli parti yang tidak terpilih sebagai calon pada PRU15 kali ini supaya kekal meneruskan perjuangan parti.

“Bagi yang terpilih kita minta kerja sungguh-sungguh (manakala) yang tak terpilih menyokong calon yang bakal diumumkan esok.

Ini bukan hak peribadi, inilah hak parti yang selama ini kita mesti faham bahawa perjuangan kita berlandaskan kepada kekuatan parti bukan kekuatan diri sendiri,” katanya

Sumber: Bernama

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending