Connect with us

Antarabangsa

Paderi gereja Katolik rogol, beri dadah secara paksa kepada remaja

Seorang paderi dari Gereja Katolik didakwa atas kesalahan merogol remaja berumur 15 tahun dan penyalahgunaan dadah, demikian lapor Cruxnow dipetik Christianity Daily.

Wartawan TMT

Published

on

Paderi gereja Katolik rogol, beri dadah secara paksa kepada remaja
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Paderi Yannick Poligné  dari Parish of Saint-Louis-Marie di Brocéliande didakwa atas kesalahan merogol remaja berumur 15 tahun dan penyalahgunaan dadah.
  • Tertuduh dan mangsa dikatakan berkenalan menerusi aplikasi temu janji sebelum memutuskan untuk bertemu di hotel di Paris.
  • Mangsa didakwa diberikan dadah secara paksa oleh paderi itu sebelum dirogol.
  • Uskup Gereja Katolik Perancis, Pierre d’Ornellas beri jaminan mangsa penderaan seksual Poligné akan mendapat sokongan penuh dan belas kasihan gereja.

PERANCIS – Seorang paderi dari Gereja Katolik didakwa atas kesalahan merogol remaja berumur 15 tahun dan penyalahgunaan dadah, demikian lapor Cruxnow dipetik Christianity Daily.

Paderi Yannick Poligné dari Parish of Saint-Louis-Marie di Brocéliande dikatakan berkenalan dengan mangsa melalui aplikasi temu janji sebelum mereka memutuskan untuk bertemu di sebuah hotel di Paris.

Difahamkan paderi itu kemudian memberikan dadah tanpa persetujuan gadis itu dan mengadakan hubungan seksual dengan mangsa.

Tertuduh kemudiannya ditahan dan didakwa atas tuduhan merogol kanak-kanak bawah umur dan penyalahgunaan dadah.

Kes itu mengejutkan masyarakat kerana Poligné bekerja untuk l’Arche, sebuah komuniti yang berdedikasi untuk menjaga orang dewasa kurang upaya intelek.

Uskup Gereja Katolik Perancis, Pierre d’Ornellas meluahkan rasa sedihnya atas kejadian yang berlaku.

Beliau berkata mangsa penderaan seksual Poligné akan mendapat sokongan penuh dan belas kasihan gereja.

Katanya, pengikut paderi terbabit merasa dikhianati insiden itu dan beliau akan meluangkan masa bertemu dengan mereka.

D’Ornellas juga berjanji Gereja Katolik akan bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa bagi memastikan siasatan segera dilakukan.

Sumber: Christianity Daily

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending