Connect with us

Terkini

Mantan Menteri Kesihatan batal hasrat berundur, mahu berdepan Tengku Zafrul

Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad menjelaskan walaupun pernah berhasrat untuk tidak bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), beliau bagaimanapun mengambil keputusan kekal bertanding di kerusi Parlimen Kuala Selangor kerana Barisan Nasional (BN) mempertaruhkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. 

Wartawan TMT

Published

on

Mantan Menteri Kesihatan batal hasrat berundur, mahu berdepan Tengku Zafrul
Foto: Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.
  • Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, membatalkan hasrat berundur PRU15 kerana pencabarnya, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz akan bertanding.
  • Walaupun berhasrat memberi laluan kepada muka baharu, namun Dr Dzulkefly akan mempertahankan kerusi P096 Kuala Selangor.
  • “Oleh kerana pencabar adalah seorang menteri, maka mantan menteri ini turun bertarung,” kata bekas Menteri Kesihatan itu.
  • Beliau sangat teruja kerana penyokong mahukan khidmatnya sejak 2008 hingga kini yang merupakan satu kelebihan tiada pada Tengku Zafrul.

SHAH ALAM: Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad menjelaskan walaupun pernah berhasrat untuk tidak bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), beliau bagaimanapun mengambil keputusan kekal bertanding di kerusi Parlimen Kuala Selangor kerana Barisan Nasional (BN) mempertaruhkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. 

Bekas Menteri Kesihatan terbabit berkata, beliau sebelum ini memang berhasrat untuk berundur dan memberi laluan kepada calon muda atau muka baharu, namun akur menggalas amanah Pakatan Harapan (PH) untuk bersaing mempertahankan kerusi yang disandangnya itu.

“Saya akan bertanding mempertahankan kerusi P096 Kuala Selangor selepas UMNO dan BN nekad menurunkan Tengku Zafrul. Oleh kerana pencabar adalah seorang menteri, maka mantan menteri ini turun bertarung.

“Saya kira wajar untuk saya mentaati pimpinan parti dan syor daripada pengundi-pengundi saya yang memohon supaya saya terus mempertahankan kerusi ini. 

“Justeru, saya sangat teruja. Mereka mahukan lagi khidmat saya sejak 2008 hingga kini. Ini adalah kelebihan yang tiada pada Tengku Zafrul,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pengenalan Calon Parlimen PH Selangor di Dewan Raja Muda Musa, Seksyen 7, di sini, malam tadi.

Pada Mei lalu, Pengarah Strategi AMANAH itu dilapor menyatakan hasrat untuk mengundur diri dan memberi laluan kepada calon muka baharu atau muda untuk bertanding pada PRU15. 

Sebagai rekod, beliau memenangi kerusi Parlimen Kuala Selangor pada PRU12, namun tewas kepada Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim daripada BN pada PRU13 sebelum merampasnya kembali pada PRU14. 

Dalam pada itu, Dr Dzulkefly turut mengulas ketika ditanya mengenai kemampuannya untuk mengekalkan kemenangan dicatat pada PRU14 yang menyaksikan beliau menewaskan calon daripada BN dan PAS dengan majoriti 8,498 undi. 

“Soalan itu masih menjadi teka-teki, namun kami sudah membuat penyelidikan yang memberi petunjuk positif. Persoalan besar adalah Undi18, inilah yang menjadi penentu kerana pertambahannya lebih 33,000. 

“Perkara ini perlu diberikan perhatian, sementara pengundi asas saya pula masih terus memberi sokongan padu, malah mereka tidak terkesan dengan Tengku Zafrul. 

“Insya-Allah, kita ada keyakinan. Kami yakin akan terus mengekalkan kerusi ini dengan izin Allah SWT dan sokongan rakyat,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending