Connect with us

Terkini

Kesemua calon GTA diyakini bersih, layak jadi menteri – Tun Dr Mahathir

Kesemua calon Gerakan Tanah Air (GTA) tidak melalui proses tapisan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana telah diyakini ‘bersih’ daripada sebarang tuduhan.

Wartawan TMT

Published

on

Kesemua calon GTA diyakini bersih, layak jadi menteri - Tun Dr Mahathir
Foto: Tun Dr Mahathir.
  • “Nama-nama calon kita umumkan telah kita kaji dan tentukan terdiri daripada mereka berintegriti dan berpengalaman. Bersandarkan itu kita lihat mereka (calon) sememangnya layak jadi wakil rakyat, bahkan menteri pun.”  
  • “Gabungan mana yang akan kita sertai kita tentukan selepas PRU15 nanti.”

BANGI – [DIKEMAS KINI] Kesemua calon Gerakan Tanah Air (GTA) tidak melalui proses tapisan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana telah diyakini ‘bersih’ daripada sebarang tuduhan.

Pengerusi Penajanya, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, calon yang dipilih itu juga turut melepasi tapisan parti.

“Nama-nama calon yang kita umumkan ini telah kita kaji dan tentukan terdiri daripada mereka yang berintegriti dan berpengalaman.

“Bersandarkan itu juga kita lihat mereka (calon) sememangnya layak untuk menjadi wakil rakyat, bahkan menteri pun,” katanya ketika sidang akhbar selepas Majlis Pengumuman Calon PRU15 GTA-Pejuang di Pusat Konvensyen Bangi di sini pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada calon GTA telah membuat tapisan dengan SPRM.

Sementara itu, ditanya mengenai gabungan mana yang akan disertai GTA sekiranya kerusi yang dimenangi tidak mencukupi untuk membentuk kerajaan, Dr Mahathir berkata, ia akan diputuskan selepas pilihan raya nanti.

“Gabungan mana yang akan kita sertai kita tentukan selepas PRU15 nanti,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending