Connect with us

Terkini

‘Apalah sangat 70 profesor sokong Anwar, pengundi Malaysia 21 juta orang’

Calon Barisan Nasional (BN) Pasir Salak, Khairul Azwan Harun, didakwa “meremehkan” sokongan 70 profesor Melayu yang dikenali sebagai ‘G70’ kepada Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri, pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Wartawan TMT

Published

on

‘Apalah sangat 70 profesor sokong Anwar, pengundi Malaysia 21 juta orang’
Foto: Dato' Seri Anwar Ibrahim
  • Calon BN Pasir Salak, Khairul Azwan Harun didakwa “meremehkan” sokongan 70 profesor Melayu yang dikenali sebagai ‘G70’ kepada Anwar Ibrahim sebagai calon PM ke-10.
  • Menurutnya, pengundi di Malaysia melebihi 21 juta orang, jadi seandainya terdapat 7,000 profesor yang menyokong Pengerusi PH itu maka, ia tidak akan mendatangkan masalah.
  • “Apalah sangat 70 orang itu jika mahu dibandingkan dengan jumlah keseluruhan pengundi. Angka 70 itu langsung tidak mewakili mahupun melambangkan pengundi pada PRU15 (Pilihan Raya Ke-15),” katanya seperti dilaporkan Kosmo. 
  • Bagaimanapun, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam satu kenyataan menafikan sebarang penglibatan pihaknya dengan penganjuran sidang akhbar khas Deklarasi Profesor Melayu G70. 
  • KPT dalam kenyataannya berkata, kumpulan itu bukan representasi rasmi kakitangan akademik atau profesor daripada IPT.

 

PETALING JAYA: Calon Barisan Nasional (BN) Pasir Salak, Khairul Azwan Harun, didakwa “meremehkan” sokongan 70 profesor Melayu yang dikenali sebagai ‘G70’ kepada Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri, pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Katanya, pilihan kumpulan itu juga sama sekali tidak mewakili keseluruhan pengundi di negara ini.

“Kalau ada 7,000 profesor yang sokong Anwar pun tiada masalah kerana pengundi di Malaysia ini jumlahnya lebih 21 juta orang. 

“Apalah sangat 70 orang itu jika mahu dibandingkan dengan jumlah keseluruhan pengundi. Angka 70 itu langsung tidak mewakili mahupun melambangkan pengundi pada PRU15 (Pilihan Raya Ke-15),” lapor Kosmo. 

Khairul Azwan yang juga timbalan ketua Umno Pasir Salak berkata demikian ketika mengulas sokongan kumpulan itu kepada Anwar yang juga pengerusi Pakatan Harapan (PH). 

Menurut kumpulan berkenaan, sokongan kepada calon kerusi Parlimen Tambun itu berdasarkan kredibiliti dan prestasi cemerlang, selain satu-satunya tokoh berwibawa dan berpengalaman, serta integriti yang mampu memimpin masyarakat majmuk. 

Bahkan, kumpulan itu juga mendakwa PH merupakan pilihan terbaik untuk membawa negara keluar daripada kemelut ekonomi masa kini. 

Bagaimanapun, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam satu kenyataan menafikan sebarang pembabitan pihaknya dengan penganjuran sidang akhbar khas Deklarasi Profesor Melayu G70. 

KPT dalam kenyataannya berkata, kumpulan itu bukan representasi rasmi kakitangan akademik atau profesor daripada institusi pengajian tinggi (IPT).

 

Sumber: Free Malaysia Today 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending