Connect with us

Terkini

Tiket penerbangan mahal, mahasiswa Sabah bimbang tak dapat mengundi

Pelajar Sabah di Semenanjung yang ingin pulang mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), 19 November depan dibimbangi terpaksa melupakan tanggungjawab berikutan tambang penerbangan yang mahal.

Wartawan TMT

Published

on

Tiket penerbangan mahal, mahasiswa Sabah bimbang tak dapat mengundi
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pelajar Sabah di Semenanjung yang ingin pulang mengundi pada 19 November depan dibimbangi tidak dapat berbuat demikian akibat tambang penerbangan yang mahal.
  • Markas Siswa Siswi Islam Sabah (MARSIS) dan Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) Sabah mewakili para mahasiswa menyuarakan kebimbangan itu.
  • MARSIS dan GAMIS berharap ada persetujuan serta perbincangan bersama syarikat penerbangan untuk menyelesaikan isu ini.

KOTA KINABALU: Pelajar Sabah di Semenanjung yang ingin pulang mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), 19 November depan dibimbangi terpaksa melupakan tanggungjawab berikutan tambang penerbangan yang mahal.

Perkara itu disuarakan Markas Siswa Siswi Islam Sabah (MARSIS) dan Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) Sabah berdasarkan kadar semasa tambang ditawarkan syarikat penerbangan yang disifatkan mereka sebagai harga ‘Yahudi’.

Menerusi satu kenyataan bersama kedua-dua badan itu hari ini, Presiden MARSIS, Mohd Shahrul Izzat Basri dan Timbalan Pengerusi GAMIS Sabah, Mohd Faizal Kambah, berkata isu tambang menjadi kerisauan utama mahasiswa yang boleh menyebabkan mereka tidak dapat pulang untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pengundi.

Mereka berkata, meskipun cuti pelepasan selama lima hari diberikan kepada pelajar untuk pulang supaya dapat mengundi pada PRU15, namun ia tidak memberi apa-apa makna jika ada pelajar tidak dapat pulang disebabkan tidak mampu membayar “Terima kasih kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) atas satu inisiatif yang baik daripada kementerian untuk menggalakkan mahasiswa pulang mengundi pada PRU15.

“Namun, terdapat perkara yang mengecewakan mahasiswa khususnya kepada anak Sabah iaitu harga tiket penerbangan ke Sabah masih berada pada tingkat harga yang mahal dan bersifat harga ‘Yahudi’.

“Ini sebenarnya antara kerisauan kepada mahasiswa apabila mereka tidak dapat pulang untuk melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai pengundi,” katanya.

Sebelum ini, KPT bersetuju supaya semua Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) memberi pelepasan selama lima hari bermula 17 hingga 21 November depan kepada mahasiswa untuk pulang menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi.

Mohd Shahrul Izzat berkata, isu tiket penerbangan mahal ke Sabah bukanlah suatu perkara yang baharu tetapi sudah menjadi senario tahunan yang sering dibangkitkan berikutan belum ada jalan penyelesaian konkrit dan terancang diambil khususnya kerajaan Sabah.

“Sebelum ini MARSIS juga ada mengeluarkan kenyataan berkaitan isu ini iaitu Harga Tiket Ke Borneo Mahal pada musim perayaan yang membebankan mahasiswa dan anak perantau untuk pulang menyambut Aidilfitri.

“Perkara ini sepatutnya menjadi kebimbangan bersama KPT, Menteri Pengangkutan, Menteri Tugas-Tugas Khas dan Ketua Menteri kerana bimbang kepada mahasiswa Sabah yang ada kesedaran mengundi tidak dapat pulang mengundi.

“Selain itu kebimbangan lain ialah objektif utama kementerian memberi cuti pelepasan lima hari tidak tercapai iaitu untuk melahirkan generasi yang prihatin dengan pemerintahan negara dan meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan sebagai pengundi,” katanya.

Katanya, MARSIS dan GAMIS sangat mengambil berat kebimbangan itu dan berharap ada persetujuan serta perbincangan yang berfokus bersama syarikat penerbangan khusus untuk menyelesaikan isu tiket penerbangan mahal.

“Ini bagi memastikan tanggungjawab sebagai pengundi dapat dilaksanakan oleh mahasiswa sekali gus mereka dapat memanfaatkan cuti pelepasan lima hari itu. Kita yakin mereka inilah pemimpin pelapis kepada kepemimpinan negeri dan negara pada masa akan datang,” katanya.

harga tambang penerbangan yang mahal.

Sumber: Berita Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending