Connect with us

Terkini

Rakyat perlu ubah corak pemilihan calon – NCWO

Rakyat perlu ubah corak pemilihan calon pilihan raya dengan menilai mereka berdasarkan aspek kewibawaan, integriti dan kompeten untuk menerajui negara.

Wartawan TMT

Published

on

Rakyat perlu ubah corak pemilihan calon - NCWO
 • Rakyat perlu ubah corak pemilihan calon pilihan raya dengan menilai berdasarkan aspek kewibawaan, integriti dan kompeten untuk menerajui negara.
 • Pemilihan calon tidak boleh berdasarkan kepartian, sebaliknya melihat kepada tiga aspek itu.
 • Ia ekoran keadaan ekonomi, pembangunan dan masalah rakyat  kian meruncing.
 • Faktor jantina juga tidak dijadikan halangan rakyat dalam memilih pemimpin berkualiti.

SHAH ALAM – Rakyat perlu ubah corak pemilihan calon pilihan raya dengan menilai mereka berdasarkan aspek kewibawaan, integriti dan kompeten untuk menerajui negara.

Setiausaha Agung Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita (NCWO), Dr Sabariah Baharun berkata, rakyat tidak boleh lagi memilih calon berdasarkan kepartian, sebaliknya perlu melihat kepada tiga aspek tersebut.

“Setiap individu perlu faham mengundi itu dilihat dari segi aspek adakah calon yang diundi itu adalah mereka yang mempunyai ciri-ciri tersebut.

“Kalau dilihat dari segi ekonomi, pembangunan dan masalah rakyat, perkara itu berada pada tahap yang meruncing.

“Jadi, maknanya pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini, saya rasakan perlu untuk kita betul-betul pilih pemimpin,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Beliau berkata, faktor jantina juga tidak sepatutnya dijadikan halangan kepada rakyat dalam memilih pemimpin yang berkualiti.

Sekiranya calon itu layak diangkat sebagai pemimpin, maka mereka wajar dikedepankan sama ada lelaki atau wanita.

“Kita melihat ramai wanita-wanita yang layak memimpin tetapi mereka tidak diberikan tempat. Malah kalau dilihat dalam bentuk pelaksanaan akar umbi atau menggerakkan sesuatu program dalam parti itu, kebanyakannya wanita tetapi mereka tidak dikedepankan,” ujarnya.

Sabariah yang juga Naib Ketua Wanita Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) berkata, penolakan unsur-unsur rasuah dan korupsi juga perlu dielakkan dengan memilih calon yang berintegriti dan amanah.

“Jadi saya memang sokong kempen Sinar Rasuah Busters iaitu 1 Jari Bebas Rasuah sebab kalau kita lihat rasuah telah membebankan rakyat kita sekarang ini.

“Rasuah juga yang menjadikan negara kita sekarang ini berkecamuk dari segi pergolakan pimpinan, perebutan kuasa dan salah guna kuasa. Jadi itu antara perkara yang perlu kita lihat,” jelasnya.

Sumber: Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

(VIDEO) Isu ‘politik bodoh’ tiada kaitan Perkara 153, Menteri Kesihatan & KPT selesai segera isu ‘Parallel Pathway’ ! – KJ

Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Muhammad Radzi Abu Hassan (kiri), Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad (tengah bawah), Menteri Pendidikan Tinggi, Dato Seri Zambry Abdul Kadir (tengah atas) dan Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (kanan).
 • Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).
 • Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.
 • KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.
 • So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .
 • “UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.
 • Media sebelum ini melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).
 • Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

KUALA LUMPUR — Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.

KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .

“UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya. 

We want to settle a very specific problem so menteri kesihatan, menteri pengajian tinggi, ketua pengarah kesihatan this problem has gone on long enough (masalah ini telah berlarutan cukup lama) dan dia dah menjadi masalah percakapan dan juga perdebatan yang bodoh yang sekarang ini melibatkan benda yang sepatutnya tak dilibatkan Perlembagaan Persekutuan, kedudukan istimewa orang Melayu dan sebagainya.

“Selesaikanlah isu ini, I mean you are the ministers, you are the director general of health for god’s sake, get it done, (Maksud saya, anda adalah menteri, anda adalah ketua pengarah kesihatan demi tuhan, selesaikan isu ini),” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.

Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Memetik laporan Malaysiakini, difahamkan pada 20 Mac lalu terdapat empat graduan yang menjalankan program latihan ijazah lanjutan kepakaran bersama Royal College of Surgeons Edinburgh dalam pembedahan kardiotoraks memfailkan permohonan semakan kehakiman bersama di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Ia adalah untuk mencabar keputusan MMC yang menolak permohonan graduan terbabit pada 21 Disember lalu untuk berdaftar di Pendaftaran Pakar Kebangsaan (NSR).

MMC dikatakan menolak pendaftaran mereka kerana kelulusan Persekutuan Kolej Pakar Bedah Diraja Edinburgh dalam Pembedahan Kardiotoraks (FRCS Ed) tidak diiktiraf. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending