Connect with us

Terkini

PSM kesal PH tolak kerjasama PRU15

Pakatan Harapan (PH) telah menolak untuk mengadakan kerjasama pilihan raya bersama Parti Sosialis Malaysia dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Wartawan TMT

Published

on

PSM kesal PH tolak kerjasama PRU15
  • PSM terima keputusan menerusi surat rasmi daripada PH pada Ahad.
  • “Tanpa satu kerusi diberikan, kita faham PH tidak berkehendakkan pakatan pilihan raya dengan PSM.
  • “Kami kesal keputusan dimaklumkan lewat walaupun Rafizi Ramli pada Jumaat menyatakan terdapat kerusi tertentu diperuntukkan untuk PSM dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda),” – Timbalan Pengerusi PSM
  • PSM minta kerjasama pilihan raya dengan PH kerana ia hasrat ahli, penyokong serta kumpulan masyarakat sivil yang mahu parti menyertai gabungan politik dan tidak bersendirian.

SHAH ALAM – Pakatan Harapan (PH) telah menolak untuk mengadakan kerjasama pilihan raya bersama Parti Sosialis Malaysia dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Timbalan Pengerusi PSM yang juga Pengarah Pilihan Raya parti itu, S Arutchelvan berkata, pihaknya menerima pemakluman keputusan menerusi surat rasmi daripada PH pada Ahad.

“Tanpa satu kerusi pun diberikan, kita faham PH tidak berkehendakkan pakatan pilihan raya dengan PSM.

“Kami kesal kerana keputusan itu dimaklumkan kepada kami lewat walaupun Rafizi Ramli pada Jumaat menyatakan bahawa terdapat kerusi tertentu diperuntukkan untuk PSM dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda),” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Rafizi yang merupakan Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Jumaat memaklumkan partinya memperuntukkan tiga kerusi Parlimen kepada Muda dan PSM dalam PRU15 iaitu Sungai Siput, Tapah dan Sembrong.

Arutchelvan berkata, PSM meminta kerjasama pilihan raya dengan PH kerana ia merupakan hasrat ahli, penyokong serta kumpulan masyarakat sivil yang mahu parti itu untuk menyertai gabungan politik dan tidak bersendirian.

“PH kemudian melalui saluran rasmi bersetuju bahawa satu proses mengenai pakatan pilihan raya dengan PSM akan dimulakan. Dalam dua pertemuan yang diadakan antara kita dan PH, PSM mengemukakan permintaan yang sangat minima.

“Kami meminta Pengerusi kami Dr Michael Jeyakumar Devaraj dibenarkan untuk menjadi calon kerana beliau adalah individu terbaik dan paling boleh menang untuk Sungai Siput.

“Kami juga memberi dua lagi kerusi Parlimen bukan penyandang ganti yang disandang BN jika kerusi Sungai Siput itu tidak diberikan. Kami juga meminta tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) bukan penyandang dipegang oleh BN,” ujarnya.

Dr Jeyakumar merupakan Ahli Parlimen Sungai Siput bagi dua penggal iaitu dari tahun 2008 hingga 2018.

Menurut Arutchelvan, PSM turut memberikan indikasi bahawa parti itu tidak mempunyai masalah sekiranya diperuntukkan mana-mana kerusi Parlimen dan dua kerusi DUN.

Katanya, pasukan perunding daripada PH iaitu Nik Nazmi Nik Ahmad dan Steven Sim Chee Keong menyatakan bahawa isu tersebut  hanya boleh diselesaikan oleh Majlis Presiden PH.

“…yang mana akhirnya kami dimaklumkan kami hari ini (Ahad), enam hari sebelum pencalonan keputusan yang mengecewakan ini.

“Kami kecewa kerana tiada usaha serius yang dibuat oleh PH untuk mempercepatkan proses ini atau cari jalan walaupun banyak usaha di pihak kami. Kami juga sedar bahawa ramai orang yang mengharapkan kita bekerjasama dengan PH akan kecewa,” katanya.

Arutchelvan berkata, dengan perkembangan tersebut, PSM akan mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Pusat tergempar pada Ahad dan Mesyuarat Jawatankuasa Kebangsaan pada Isnin untuk memutuskan mengenai penyertaan parti itu dalam PRU15.

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending