Connect with us

Terkini

Pemuda PH anggap manifesto sebagai ‘kitab suci’

Pemuda Pakatan Harapan (PH) melancarkan manifestonya sendiri untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dan berikrar menganggapnya sebagai “kitab suci” dengan janji yang akan ditunaikan.

Wartawan TMT

Published

on

Pemuda PH anggap manifesto sebagai ‘kitab suci’
Foto: Ketua Pemuda PH, Dr Kelvin Yii.
  • Pemuda Pakatan Harapan (PH) melancarkan manifesto sendiri untuk PRU15 dan berikrar dengan janji yang akan ditunaikan.
  • Tawaran itu dan manifesto dianggap sebagai “kitab suci” kerana ini janji kepada rakyat. – Ketua Pemuda PH, Dr Kelvin Yii 
  • Ikrar itu mengandungi 25 perkara utama belia merangkumi lima sektor iaitu pendidikan, kesihatan, keusahawanan, alam sekitar dan status sosial ekonomi.
  • Antara janji itu termasuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 bagi memberi kuasa autonomi kepada pihak pentadbiran universiti untuk tadbir urus adil bagi fasiliti dan penyelenggaraan universiti.

PETALING JAYA – Pemuda Pakatan Harapan (PH) melancarkan manifestonya sendiri untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dan berikrar menganggapnya sebagai “kitab suci” dengan janji yang akan ditunaikan.

“Kami akan menganggap semua tawaran ini dan manifesto PH sebagai ‘kitab suci’ kami kerana inilah janji kami kepada rakyat,” kata Ketua Pemuda PH, Dr Kelvin Yii dipetik FMT pada pelancaran manifesto itu di sini.

Beliau berkata, ikrar itu yang akan dimasukkan dalam manifesto utama PH, mengandungi 25 perkara utama belia merangkumi lima sektor iaitu pendidikan, kesihatan, keusahawanan, alam sekitar dan status sosial ekonomi.

Katanya, antara janji itu termasuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 bagi memberi kuasa autonomi kepada pihak pentadbiran universiti untuk tadbir urus adil bagi fasiliti dan penyelenggaraan universiti.

Tawaran lain ialah “Kembara Siswa”, skim di mana tiket penerbangan antara Sabah atau Sarawak ke Semenanjung pada kadar tetap RM199, tetapi terhad kepada dua tiket setahun bagi setiap mahasiswa.

Yii berkata, manifesto yang dikenali sebagai “Tawaran Anak Muda Harapan” itu merupakan sebahagian daripada manifesto utama PH yang akan dilancarkan Rabu ini.

Sumber : Freemalaysiatoday

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending