Connect with us

Terkini

Pemuda PH anggap manifesto sebagai ‘kitab suci’

Pemuda Pakatan Harapan (PH) melancarkan manifestonya sendiri untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dan berikrar menganggapnya sebagai “kitab suci” dengan janji yang akan ditunaikan.

Wartawan TMT

Published

on

Pemuda PH anggap manifesto sebagai ‘kitab suci’
Foto: Ketua Pemuda PH, Dr Kelvin Yii.
  • Pemuda Pakatan Harapan (PH) melancarkan manifesto sendiri untuk PRU15 dan berikrar dengan janji yang akan ditunaikan.
  • Tawaran itu dan manifesto dianggap sebagai “kitab suci” kerana ini janji kepada rakyat. – Ketua Pemuda PH, Dr Kelvin Yii 
  • Ikrar itu mengandungi 25 perkara utama belia merangkumi lima sektor iaitu pendidikan, kesihatan, keusahawanan, alam sekitar dan status sosial ekonomi.
  • Antara janji itu termasuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 bagi memberi kuasa autonomi kepada pihak pentadbiran universiti untuk tadbir urus adil bagi fasiliti dan penyelenggaraan universiti.

PETALING JAYA – Pemuda Pakatan Harapan (PH) melancarkan manifestonya sendiri untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dan berikrar menganggapnya sebagai “kitab suci” dengan janji yang akan ditunaikan.

“Kami akan menganggap semua tawaran ini dan manifesto PH sebagai ‘kitab suci’ kami kerana inilah janji kami kepada rakyat,” kata Ketua Pemuda PH, Dr Kelvin Yii dipetik FMT pada pelancaran manifesto itu di sini.

Beliau berkata, ikrar itu yang akan dimasukkan dalam manifesto utama PH, mengandungi 25 perkara utama belia merangkumi lima sektor iaitu pendidikan, kesihatan, keusahawanan, alam sekitar dan status sosial ekonomi.

Katanya, antara janji itu termasuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 bagi memberi kuasa autonomi kepada pihak pentadbiran universiti untuk tadbir urus adil bagi fasiliti dan penyelenggaraan universiti.

Tawaran lain ialah “Kembara Siswa”, skim di mana tiket penerbangan antara Sabah atau Sarawak ke Semenanjung pada kadar tetap RM199, tetapi terhad kepada dua tiket setahun bagi setiap mahasiswa.

Yii berkata, manifesto yang dikenali sebagai “Tawaran Anak Muda Harapan” itu merupakan sebahagian daripada manifesto utama PH yang akan dilancarkan Rabu ini.

Sumber : Freemalaysiatoday

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

(VIDEO) Pengharmonian undang-undang syariah-sivil, apa langkah kerajaan boleh lakukan?

Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz.
  • Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.
  • Ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang itu akan terkesan, sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan Perlembagaan Persekutuan.
  • “…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.
  • “Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini .

KUALA LUMPUR — Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata untuk itu semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.

Shamrahayu berkata ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang berkenaan akan terkesan sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Saya berpendapat bahawa seperti dinyatakan Yang Berhormat Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau sekejap tadi bahawa pengharmonian undang-undang ini ataupun pelaksanaan keadilan dalam bidang undang-undang ini bukan sesuatu yang mudah.

“Jadi antara perkara saya sering bicarakan sebelum ini pun ialah bagaimana agensi-agensi kerajaan terutamanya perlu menyatupadukan gerak kerja mereka dan meletakkan agenda yang jelas tentang pengharmonian undang-undang.

“…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.

“Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Ia susulan pembentangan pertama di Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia yang bertajuk, “Mendasari Pengharmonian Syariah-Sivil Ke Arah Pemartabatan Undang-Undang Syariah di Malaysia”, yang telah disampaikan Timbalan Ketua Bahagian, Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Ramzi Osman.

Mengulas lanjut, Shamrahayu berkata langkah lain yang penting dilaksanakan adalah memahamkan para hakim yang bertugas di mahkamah pada peringkat Persekutuan, bukan hanya hakim mahkamah syariah.

“Satu lagi yang saya fikir tidak disebut ialah untuk memperkasakan institusi-institusi atau personnel yang menyumbang kepada pelaksanaan perundangan di mahkamah syariah terutamanya mereka yang menguatkuasakan undang-undang iaitu pengawai penguatkuasa agama dari segi penyiasatannya dan pendakwaannya. 

“Dan saya fikir jika kedua jawatan ini, penguatkuasa dan pendakwaan ini tidak diperkasakan selaras mahkamah syariah maka ia juga tidak akan mendatangkan keharmonian sepatutnya atau yang terbaiknya dalam penguatkuasaan undang-undang syariah,” katanya.

Shamrahayu berkata pelaksanaan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini penting kerana ia adalah untuk mencapai keadilan dan supaya negara ini mempunyai identiti perundangannya sendiri.

“Pengharmonian (undang-undang syariah dan sivil) bermaksud untuk kita mencari sesuatu yang sama dan adil, sekarang ini terdapat perbezaan. 

“Contohnya suatu perkara itu dijenayahkan dalam perundangan syariah, tetapi tidak dijenayahkan dalam perundangan yang diamalkan di peringkat Persekutuan… Jadi untuk mencari kebaikan dalam sesuatu undang-undang itu, maka pengharmonian ini perlu dilakukan,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending