Connect with us

Terkini

Minta kerusi Sg Siput daripada PH, “ia permintaan minimum,” – PSM

Parti Sosialis Malaysia (PSM) telah mengesahkan permintaan untuk bertanding kerusi Parlimen Sungai Siput dalam rundingannya bagi pakatan pilihan raya dengan Pakatan Harapan (PH).

Wartawan TMT

Published

on

Minta kerusi Sg Siput daripada PH, “ia permintaan minimum,” - PSM
Foto: Pengerusi PSM, Dr Michael Jeyakumar Devaraj.
  • Parti Sosialis Malaysia (PSM)  mengesahkan permintaan bertanding kerusi Parlimen Sungai Siput bagi pakatan pilihan raya dengan Pakatan Harapan (PH).
  • Parti itu hanya meminta kerusi Sungai Siput untuk Jeyakumar dan kerusi lain yang tidak disandang PH.
  • Perkara itu “sangat munasabah” dan minimum, di samping persetujuan PSM untuk menggunakan logo PH.

PETALING JAYA: Parti Sosialis Malaysia (PSM) telah mengesahkan permintaan untuk bertanding kerusi Parlimen Sungai Siput dalam rundingannya bagi pakatan pilihan raya dengan Pakatan Harapan (PH).

Pengerusi PSM, Dr Michael Jeyakumar Devaraj adalah Ahli Parlimen Sungai Siput dua penggal dari 2008 hingga 2018. Bagaimanapun, beliau tewas kepada S Kesavan dari PKR pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) selepas rundingan antara PH dan PSM menemui kegagalan.

Dalam satu kenyataan, Timbalan Pengerusi PSM, S Arutchelvan, berkata parti itu hanya meminta kerusi Sungai Siput untuk Jeyakumar dan kerusi lain yang tidak disandang PH.

Tambahnya, ini “sangat munasabah” dan minimum, di samping persetujuan PSM untuk menggunakan logo PH.

“Ramai media bertanyakan kepada kami kerusi mana yang akan ditandingi. Ini akan ditentukan menerusi sama ada pakatan pilihan raya dengan PH berjaya atau tidak.

“Sejak mesyuarat terakhir kami dengan jawatankuasa PH pada 30 Sept, kami masih belum mendengar sebarang keputusan rasmi daripada jawatankuasa itu, yang mengatakan mereka akan melaporkan kepada majlis presiden PH,” katanya.

Katanya, parti itu akan terus mengadakan bengkel untuk calon yang disenarai pendek dan pengurus kempennya sebagai persediaan menghadapi pilihan raya akan datang.

Sebelum ini, PSM berkata ia sedang mencari pakatan pilihan raya dengan PH untuk membenarkan “empat atau lima” calonnya bertanding kerusi DUN dan parlimen di bawah tiket PH pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Bagaimanapun, PSM tiada rancangan untuk menyertai PH secara rasmi sebagai parti komponen.

Sumber: Free Malaysia Today

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending