Connect with us

Antarabangsa

Lizz Truss, PM Britain tersingkat dalam sejarah negara

Baru enam minggu berkhidmat sebagai Perdana Menteri Britain, Liz Truss mengumumkan perletakan jawatannya semalam, menjadikan beliau Perdana Menteri tersingkat dalam sejarah negara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Lizz Truss, PM Britain tersingkat dalam sejarah negara
Foto: Perdana Menteri Britain, Liz Truss.
  • Lizz Trus mengumumkan perletakan jawatan sebagai Perdana Menteri semalam.
  • Ahli Parlimen Parti Konservatif mendesak peletakan jawatannya itu kerana tidak bersetuju dengan strategi pemotongan cukainya.
  • Truss kekal memegang jawatan itu sehingga penggantinya dipilih.
  • Dia juga menimbulkan kontroversi dalam kalangan masyakat dunia selepas mengisytiharkan dirinya sebagai penyokong zionis Israel.

Baru enam minggu berkhidmat sebagai Perdana Menteri Britain, Liz Truss mengumumkan perletakan jawatannya semalam, menjadikan beliau Perdana Menteri tersingkat dalam sejarah negara itu.

Keputusan itu berlaku selepas canselor barunya, Jeremy Hunt melancarkan hampir semua agenda ekonominya, tindakan yang sepatutnya merancakkan tugas Truss sebagai Perdana Menteri tetapi menjadi pengakhiran kepada penglibatan politiknya.

Memetik laporan Aljazeera, seorang profesor politik dari Royal Holloway, Universiti London memberitahu yang perubahan dasar cuba dilakukan Truss menimbulkan kacau-bilau dalam sejarah politik Britain. 

Strategi pemotongan cukainya mendapat tentangan dan mencetuskan keadaan pecah belah dalam kalangan ahli-ahli Parlimen Parti Konservatif.

Susulan itu, lebih 12 Ahli Parlimen Konservatif secara terbuka mendesak Truss meletak jawatan ekoran pelan pemotongan cukai diumumkannya yang mencetuskan kejutan pasaran ketika rakyat Britain bergelut dengan kenaikan kos sara hidup.

Bagaimanapun, Truss kekal sebagai Perdana Menteri sehinggalah penggantinya dipilih.

Sebelum ini Truss dengan bangganya mengisytiharkan dirinya seorang zionis dan penyokong kuat Israel dalam acara Rakan Konservatif Israel (CFI) ketika persidangan musim luruh partinya di Birmingham kira-kira dua minggu lalu.

Sumber: Al Jazeera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending