Connect with us

Terkini

Karier politik KJ ‘terkubur’ jika bertanding di Sungai Buloh?

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dijangka bertanding di kerusi parlimen Sungai Buloh di Selangor pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Wartawan TMT

Published

on

Karier politik KJ ‘terkubur’ jika bertanding di Sungai Buloh?
Foto: Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, sumber Malay Mail.
  • Difahamkan Sungai Buloh mungkin kerusi sukar untuk Khairy bertanding, namun mereka juga percaya beliau akan berjaya berikutan popularitinya dimilikinya sejak memegang jawatan sebagai menteri kesihatan pada Ogos tahun lalu dan menguruskan pandemik Covid-19.
  • Kerusi Parlimen Sungai Buloh diwujudkan 2018 hasil pecahan kawasan Subang dan Kuala Selangor dimenangi R Sivarasa dari PKR  menewaskan calon PAS dan MIC.
  • Pada PRU kali ini, Sivarasa digugurkan dan digantikan dengan timbalan penerangan PKR R Ramanan yang juga merupakan bekas setiausaha agung MIC.
  • “Karier politik Khairy Jamaluddin boleh dianggap ‘sudah berkubur’ jika desas-desus beliau bakal bertanding di Parlimen Sungai Buloh jadi kenyataan.” – Pensyarah Kanan Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, UTM, Dr Mazlan Ali berkata.

KUALA LUMPUR – Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dijangka bertanding di kerusi parlimen Sungai Buloh di Selangor pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Difahamkan Sungai Buloh mungkin kerusi yang sukar untuk Khairy bertanding, namun mereka juga percaya bahawa beliau akan berjaya berikutan popularitinya dimilikinya sejak memegang jawatan sebagai menteri kesihatan pada Ogos tahun lalu dan menguruskan pandemik Covid-19.

Beliau yang juga merupakan penyandang kerusi parlimen Rembau sejak 2008 telah melepaskan kerusi itu kepada Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan untuk bertanding.

Kerusi Parlimen Sungai Buloh diwujudkan pada 2018 hasil pecahan daripada kawasan Subang dan Kuala Selangor yang dimenangi R Sivarasa dari PKR  dengan majoriti 26,634 undi menewaskan calon PAS dan Prakash Rao Applanaidoo daripada MIC, yang menduduki tempat ketiga dengan 16,681 undi, ketinggalan 316 undi di belakang calon PAS.

Pada PRU kali ini, Sivarasa digugurkan dan digantikan dengan timbalan penerangan PKR R Ramanan yang juga merupakan bekas setiausaha agung MIC.

Khairy pernah dikaitkan akan bertanding di Port Dickson, Seremban di Negeri Sembilan dan Alor Setar di Kedah serta di Tampin.

Sebelum ini, beliau dalam satu kenyataan telah memberi bayangan bakal bertanding di kerusi Parlimen yang disandang wakil parti bukan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

PRU15 akan berlangsung pada 19 Nov, dengan hari penamaan calon ditetapkan 5 Nov manakala pengundian awal ditetapkan pada 15 Nov.

Dalam pada itu, Pensyarah Kanan Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata, karier politik Khairy Jamaluddin boleh dianggap ‘sudah berkubur’ jika desas-desus beliau bakal bertanding di Parlimen Sungai Buloh menjadi kenyataan.

Menurutnya, jika benar UMNO meletakkan Khairy atau lebih dikenali sebagai KJ di kerusi tersebut, ia bukanlah satu strategi politik tetapi ‘pembunuhan karier’ beliau.

Ini berikutan, trend pengundi di kawasan bandar seperti Sungai Buloh, tidak melihat kepada personaliti calon, sebaliknya melihat isu semasa yang berlaku di dalam negara.

Tambahnya, parti seperti UMNO amat sukar untuk memperoleh kemenangan di kawasan bandar walaupun pengundi Melayu di Parlimen tersebut lebih ramai berbanding kaum lain.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending