Connect with us

Terkini

Hasrat PBM sertai BN, Zahid Hamidi beri respon positif – Zuraida

Presiden Parti Bangsa Malaysia (PBM), Datuk Zuraida Kamaruddin mendakwa hasrat parti itu menyertai BN menerima respon positif, namun BN belum memberi keputusan rasmi mengenai permohonan itu.

Wartawan TMT

Published

on

Hasrat PBM sertai BN, Zahid Hamidi beri respon positif - Zuraida
Foto: Presiden Parti Bangsa Malaysia (PBM), Datuk Zuraida Kamaruddin, sumber Bernama.
  • Presiden Parti Bangsa Malaysia (PBM), mendakwa hasrat parti itu menyertai BN menerima respon positif.
  • Namun BN belum memberi keputusan rasmi mengenai permohonan itu.
  • Perkara itu perlu diteliti Pengerusi BN dan pihaknya menjangkakan keputusan permohonan tersebut akan diumumkan dalam masa terdekat.

SEGAMAT – Presiden Parti Bangsa Malaysia (PBM), Datuk Zuraida Kamaruddin mendakwa hasrat parti itu menyertai BN menerima respon positif, namun BN belum memberi keputusan rasmi mengenai permohonan itu.

Zuraida berkata, terdapat beberapa perkara perlu diteliti oleh Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan pihaknya menjangkakan keputusan permohonan tersebut akan diumumkan dalam masa terdekat.

“Semua berjalan lancar, seperti yang saya cakap tadi, ia mendapat respon positif, cuma beliau (Ahmad Zahid) belum lagi memberi kenyataan rasmi setakat ini, mungkin selepas bubar (Parlimen) beliau akan bagi kenyataan,” katanya pada sidang media selepas Program Jelajah Jom Reset Segamat di sini, pada Isnin.

Turut hadir penyandang kerusi Parlimen Segamat yang juga Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Dr Santhara Kumar.

Berhubung kerusi yang akan ditandingi PBM pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), Zuraida yang juga Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berkata, parti itu tetap akan mengekalkan enam penyandang kerusi PBM sedia ada.

PBM mempunyai enam penyandang kerusi Parlimen iaitu Zuraida (Ampang), Santhara (Segamat), Datuk Larry Sng Wei Shein (Julau), Steven Choong (Tebrau), Mohammadin Ketapi (Lahad Datu) dan Datuk Dr Xavier Jayakumar (Kuala Langat).

Sementara itu, pada program berkenaan Santhara menyampaikan dua bot kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Segamat dan Pejabat Penerangan Daerah Segamat sebagai persediaan menghadapi musim tengkujuh. 

Sumber: Bernama 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Media jangan timbul persepsi, kaitkan tindakan keganasan dengan agama pelaku – Pendakwah

Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz (kiri) & Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kanan).
  • Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.
  • Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.
  • Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.
  • “Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 
  • “Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.
  • Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.
  • Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

KUALA LUMPUR — Media tempatan diingatkan untuk mengelak menggunakan tajuk mengaitkan agama dengan tindakan seseorang pelaku yang tidak seiring dengan tindakan individu beragama, termasuk mengaitkannya dengan punca keganasan pelaku.

Presiden MURSHID Malaysia, Abdullah Bukhari Abdul Rahim al-Hafiz meminta media mengelak berbuat demikian yang menimbulkan persepsi seolah-olah agama ada kaitan dengan tindakan ganas si pelaku susulan media tempatan mengangkat tajuk bahawa suspek kes tembak di KLIA adalah seorang hafiz al-Quran.

Abdullah Bukhari berkata sebelum ini juga ada kisah seorang wanita yang melawak di kelab komedi di mana dia mengisytiharkan diri hafal 15 juzuk, namun kemudiannya membuka baju kurung digunakan dan mendakwa mempunyai tujuh teman lelaki atau kekasih.

“Hafiz Al-Quran sebenar ialah orang yang hafaz, ingat hafazan dan praktik isi kandungan al-Quran. Akhlaknya sehebat isi al-Quran yang dihafaznya. 

“Dia pasti tidak akan memalukan diri sendiri mendedah aurat atau mencederakan orang lain.

“Kepada media – elakkan headline  “SUSPEK TEMBAK KLIA HAFIZ AL-QURAN!”  Saya cadangkan guna ayat berikut – “SUSPEK TEMBAK KLIA PERNAH BELAJAR DI SEKOLAH TAHFIZ” atau JANGAN TIMBULKAN PERSEPSI KEGANASANNYA BERPUNCA DARI AGAMANYA,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Selasa.

Semalam, media melaporkan suspek lelaki yang melepaskan tembakan di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 pada Ahad merupakan seorang hafiz al-Quran dan pernah mengikuti pengajian di sebuah pondok di Repek, Pasir Mas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan sebagai berkata hasil ujian dilakukan pada Isnin mendapati suspek berusia 38 tahun itu fasih dengan ayat-ayat al-Quran dan sebagainya.

Mengulas isu sama, pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung juga mempertikaikan tindakan sesetengah media yang mengangkat tajuk berita seperti sedemikian.

Firdaus Wong berkata beliau tidak melihat kaitan di antara perbuatan individu terbabit dengan apa yang pernah dia pelajari di sekolah tahfiz atau sebagai seorang penghafal Al-Quran.

Seriously saya tak nampak. Andai mesej ingin disampaikan ialah sebagai seorang penghafal Quran dia tidak sepatutnya bertindak sedemikian, semua Muslim tidak seharusnya melakukan apa yang telah dilakukannya.

“Jikalau ini adalah amalan biasa, harap selepas ini mana-mana individu yang melakukan kesalahan boleh juga ditulis masjid, gereja, tokong, kuil dan kelayakan agama pelaku untuk lebih saksama,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini, semalam. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending