Connect with us

Terkini

Perbicaraan hari kedua kes gangguan seksual Ebit Lew

Pendakwah terkenal, Ebit Lew tiba di pekarangan Mahkamah Majistret Tenom pada 10.23 pagi bagi menghadiri perbicaraan hari kedua kes gangguan seksual yang dihadapinya.

Wartawan TMT

Published

on

Perbicaraan hari kedua kes gangguan seksual Ebit Lew
Foto: Ebit Lew.

KUALA LUMPUR – TENOM – Pendakwah terkenal, Ebit Lew tiba di pekarangan Mahkamah Majistret Tenom pada 10.23 pagi bagi menghadiri perbicaraan hari kedua kes gangguan seksual yang dihadapinya.

Ebit Lew, 37, atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim dilihat berpakaian kemeja merah gelap (maroon) memasuki pekarangan mahkamah.

Prosiding perbicaraan bersambung hari ini di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad, Muhammad Ilmami Ahmad, Zahida Zakaria, Adibah Saiful Bahri, dan Nur Masrin Amalia.

10.31 pagi – Ebit Lew mengambil tempat di kandang tertuduh. 

10.50 pagi – Mohd Fairuz Bin Abu dipanggil masuk sebagai saksi pendakwaan pertama. 

10.54 pagi – Saksi membawa posting Facebook bertarikh 26 Julai 2021 seperti yang dijanjikan dalam perbicaraan semalam bagi memulakan proses perbicaraan mahkamah hari ini.

Advertisement

11.05 pagi – Pihak pembela bertanya kepada saksi berkenaan tindakan saksi membuat kenyataan di Facebook adalah tindakan susulan selepas aduan mangsa lain terhadap Ebit Lew.

Saksi : Setuju.

Pihak pembela: Kenapa kamu berbuat sedemikian?

Saksi: Saya berbuat sedemikian setelah membuat perbincangan bersama Firdaus Wong dan peguam MRM bagi membantu mana-mana wanita yang telah menjadi mangsa untuk tampil ke hadapan mengadu berkenaan gangguan seksual yang dilakukan kepada mereka. Selepas itu, saya serahkan aduan itu kepada sayap wanita MRM yang memiliki barisan kaunselor, psikologis, asatizah dan agamawan. 

11.28 pagi – Saksi memaklumkan kepada mahkamah bahawa selepas menerima gambar tersebut daripada mangsa, saksi menghantar gambar terbabit kepada Firdaus Wong dan telah memadamkan gambar tersebut. 

12.13 tengah hari –  Saksi pendakwaan mendedahkan bahawa ada satu lagi laporan polis dibuat di Bukit Aman berkenaan seorang wanita.

Advertisement

12.15 tengah hari – Pihak pembela bertanyakan kepada saksi sama ada saksi ada bersama mangsa di Bukit Aman ketika membuat laporan polis.

Saksi: Ya betul bahkan saya menjadi saksi kepada polis. 

Beliau memaklumkan bahawa dia tahu bahawa laporan polis telah dibuat, bagaimanapun dia tidak tahu apa yang berlaku kepada kes itu.

“Saya rasa pihak polis yang perlu beritahu perkembangan kes berkenaan, lagipun saya telah membantu wanita ini dari segi menemani beliau ketika membuat laporan polis, menghubungkan beliau dengan peguam MRM (Multiracial Reverted Muslims).

“Saya telah menjalankan apa yang termampu oleh saya,” katanya pada sesi perbicaraan 

12.33 tengah hari – Pihak pembela bertanyakan kepada saksi berkenaan saksi ada mencadangkan kepada mangsa untuk membuat laporan polis. 

Advertisement

Saksi: Seperti saya sebut dalam keterangan semalam, mangsa dan suami meminta masa untuk berbincang dan pada masa sama mangsa merujuk peguam MRM. Jadi disini perbualan saya dengan mangsa adalah bertarikh 27/7/21 dan kemudian tiada perbincangan selepas itu. Saya hanya bertemu beliau (mangsa) ketika menemaninya bersama suami ke Bukit Aman untuk membuat laporan polis. 

Pihak Pembela: Adakah kamu cadangkan mangsa membuat laporan polis di Bukit Aman?

Saksi: Tidak. Ia datang daripada pilihan mangsa dan suami seperti saya sebut sebelum ini. 

12.36 tengah hari – Pihak pembela bertanyakan kepada saksi sama ada mangsa akan lebih memerlukan perbelanjaan banyak yang perlu dikeluarkan bagi perjalanan mangsa dari Tenom ke Bukit Aman.

Pihak pendakwa raya mencelah kerana soalah berbentuk spekulasi.

“There is an objection kerana ini adalah satu soalan yang berbentuk spekulasi. Kami (pendakwa raya) membantah soalan ini kerana berbentuk spekulasi samada terdapat kos yang tinggi untuk perjalanan mangsa dari Tenom ke Bukit Aman dan saya percaya tidak relevan kepada kes ini,” katanya 

Advertisement

12.50 tengah hari – Pihak pembela bertanyakan soalan sama ada saksi setuju untuk pertama kali bercakap kepada mangsa dalam satu jam adalah tempoh yang lama?

Saksi: Ya, saya setuju kerana waktu itu mangsa berkongsi secara terperinci apa yang berlaku kepada beliau. Ketika perbualan itu, saya lebih banyak mendengar cerita beliau daripada mencadangkan perkara. Perbualan itu menjadi sesi luahan hati seorang wanita yang dizalimi. 

Mahkamah ditangguhkan sementara.

2.33 petang – Mahkamah sambung perbicaraan kes gangguan seksual Ebit Lew

Saksi pendakwaan menolak cadangan peguam bela bahawa terdapat konspirasi untuk menjatuhkan reputasi pendakwah terkenal, Ebit Lew.

Beliau malah tidak pernah menyiarkan lagi hantaran berkaitan kes gangguan seksual membabitkan Ebit selepas laporan polis dibuat oleh seorang wanita pada 7 Ogos 2021.

Advertisement

Saksi: Saya tidak setuju.

Pendakwa Raya, Zahida Zakaria meminta Mohd Fairuz menjelaskan kenapa tidak bersetuju bahawa dia memainkan peranan aktif dalam kes berkenaan.

“Saya sebagai pemudahcara mangsa dan kemudian mencadangkan kepada mangsa untuk berhubung terus dengan peguam MRM (Multiracial Reverted Muslims).

“Jadi saya hanya berhubung dengan wanita itu pada 26 dan 27 Julai 2021 sahaja,” katanya.

Pihak pendakwa juga turut meminta penjelasan daripada saksi bahawa beliau bersetuju membuat aturan bersama Firdaus Wong ke Bukit Aman untuk membuat laporan polis.

“Saya dan Firdaus Wong meminta peguam MRM untuk mendapatkan maklumat wanita itu dan suaminya agar dibelikan tiket kapal terbang, itu yang saya maksudkan,” katanya.

Advertisement

Perbicaraan ditangguhkan dan bersambung pada 9.30 pagi Khamis, esok. 

 

Author

Terkini

Vape berisi cecair dadah sintetik dikesan AADK

Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).
  • Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.
  • “Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 
  • “Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

KUALA SELANGOR: Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.

“Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 

“Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

Terdahulu penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini dilaporkan melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.    

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen. 

Advertisement

Halusinogen bermaksud kepada halusinasi iaitu keseronokan yang melampau.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan.

“Ia melibatkan faktor pengesanan sekiranya mereka didapati positif dadah sama ada menerusi peranti atau secara oral,” ujarnya.

Pada 15 Julai lalu, tindakan tiga beranak menjual campuran dadah cecair jus ganja ke dalam botol cecair vape memakan diri apabila mereka ditahan polis di sekitar Paya Pulai, Segamat, Johor.

Dalam kejadian pukul 5 petang itu, tiga sekeluarga yang diberkas terdiri daripada sepasang suami isteri dan seorang bapa masing-masing berusia 24 dan 49 tahun.

Cecair itu diedarkan kepada penagih, pelajar dan orang awam yang ingin mencuba perisa istimewa (resepi rahsia) di sekitar Segamat.

Advertisement

Difahamkan, sebotol cecair vape dicampur cecair ganja itu berharga lebih RM240, manakala yang kurang berkemampuan ditawarkan plan kemudahan pembelian mampu rasa kepada individu bawah usia termasuk pelajar dengan tiap titisan dijual antara RM3 hingga RM5 sahaja.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending