Connect with us

Terkini

Kes gangguan seksual: Pengadu, Firdaus Wong tidak berpakat jatuhkan Ebit Lew

Pengadu dalam kes gangguan seksual melibatkan Ebit Irawan Ibrahim Lew atau Ebit Lew menafikan dia berpakat dengan Firdaus Wong Wai Hung untuk menjatuhkan pendakwah tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pempengaruh dan pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung (kiri) dan Pendakwah Terkenal, Ebit Lew (kanan).
  • Pengadu dalam kes gangguan seksual melibatkan Ebit Irawan Ibrahim Lew atau Ebit Lew menafikan dia berpakat dengan Firdaus Wong Wai Hung untuk menjatuhkan pendakwah tersebut.
  • Dalam keterangan pengadu sebagai saksi kesembilan kes itu turut memberitahu mahkamah dia tidak pernah berjumpa Firdaus Wong yang juga saksi pendakwaan ketiga sehingga laporan polis dibuat di Bukit Aman, Kuala Lumpur.
  • “Firdaus Wong ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk membantu mangsa seksual, maksud saya sebab itulah kami dibawa berjumpa dengan beliau,” katanya dipetik Sinar Harian ketika menghadiri perbicaraan di Mahkamah Majistret Tenom, Sabah pada Khamis.
  • Wanita terbabit turut memaklumkan perkara itu selepas ditanya Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria dalam pemeriksaan utama mengenai tujuan dia dibawa berjumpa dengan Firdaus Wong selepas membuat laporan polis.
  • Saksi kesembilan itu berkata Firdaus Wong juga tidak menawarkannya sebarang bayaran atau imbuhan kepadanya untuk membuat laporan polis.
  • Ebit Lew, 38, berdepan 11 pertuduhan antaranya mengaibkan kehormatan seorang wanita 40-an dengan menghantar perkataan dan gambar lucah ke nombor telefon mangsa melalui WhatsApp antara Mac dan Jun 2021.

KUALA LUMPUR — Pengadu dalam kes gangguan seksual melibatkan Ebit Irawan Ibrahim Lew atau Ebit Lew menafikan dia berpakat dengan Firdaus Wong Wai Hung untuk menjatuhkan pendakwah tersebut.

Dalam keterangan pengadu sebagai saksi kesembilan kes itu turut memberitahu mahkamah dia tidak pernah berjumpa Firdaus Wong yang juga saksi pendakwaan ketiga sehingga laporan polis dibuat di Bukit Aman, Kuala Lumpur.

“Firdaus Wong ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk membantu mangsa seksual, maksud saya sebab itulah kami dibawa berjumpa dengan beliau,” katanya dipetik Sinar Harian ketika menghadiri perbicaraan di Mahkamah Majistret Tenom, Sabah pada Khamis.

Wanita terbabit turut memaklumkan perkara itu selepas ditanya Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria dalam pemeriksaan utama mengenai tujuan dia dibawa berjumpa dengan Firdaus Wong selepas membuat laporan polis.

Saksi kesembilan itu berkata Firdaus Wong juga tidak menawarkannya sebarang bayaran atau imbuhan kepadanya untuk membuat laporan polis.

Saksi dalam keterangannya juga mengaku ada menceritakan kejadian gangguan seksual yang dihadapinya kepada saksi pendakwaan pertama iaitu Akhi Fairuz Al-Jengkawi dan Firdaus Wong.

“Saya ceritakan kepada Akhi Fairuz selepas 26 Julai 2021 dan Firdaus Wong pada pertama kali kami berjumpa, selepas saya membuat laporan,” katanya.

Bagaimanapun, cerita disampaikan kepada mereka tidak terperinci sebagaimana diberitahu kepada pihak polis yang merakam keterangannya.

“Tidak, sebab masa kami berjumpa singkat saja. Saya jumpa dengan Firdaus Wong tidak lama lepas itu dengan Akhi Fairuz, saya cerita hanya melalui telefon,” katanya.

Sebelum itu, saksi memberitahu mahkamah dia membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Aman, bukan di Tenom pada 7 Ogos 2021 kerana Ebit Lew adalah seorang pendakwah.

Ketika laporan polis dibuat, Akhi Fairuz turut bersama kerana beliau merupakan saksi sebelum mengajak untuk bertemu Firdaus Wong.

Ebit Lew, 38, berdepan 11 pertuduhan antaranya mengaibkan kehormatan seorang wanita 40-an dengan menghantar perkataan dan gambar lucah ke nombor telefon mangsa melalui WhatsApp antara Mac dan Jun 2021.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. — The Merdeka Times

Author

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending