Connect with us

Terkini

Kes Ebit Lew: Pengadu terima mesej, panggilan bogel semasa di tempat kerja

Pengadu yang juga saksi pendakwaan kesembilan dalam kes gangguan seksual Ebit Lew semalam memberitahu Mahkamah Majistret Tenom di sini bahawa mesej dan panggilan berbogel diterimanya turut diterima semasa di tempat kerja.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Foto: Pendakwah terkenal, Ebit Irawan Ibrahim Liew atau Ebit Lew.
 • Pengadu yang juga saksi pendakwaan kesembilan dalam kes gangguan seksual Ebit Lew semalam memberitahu Mahkamah Majistret Tenom bahawa mesej dan panggilan berbogel diterimanya turut diterima semasa di tempat kerja.
 • Wanita tersebut berkata demikian ketika ditanya Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria apakah ada panggilan dan mesej diterimanya semasa sedang bekerja.
 • Pengadu menjelaskan apa yang dilaluinya sekaligus memaklumkan seorang rakan di tempat kerja ada bersamanya sewaktu menjawab salah satu panggilan yang diterimanya itu.
 • “Selepas itu, pernah sekali semasa saya di tempat kerja dan Ebit transit di Dubai, dia buat panggilan video call dalam keadaan bogel dan masa itu kami nampak, terus kami off,” kata pengadu.
 • Sebelum itu, Zahida turut bertanya pengadu apakah tujuan memberitahu masalahnya kepada Ebit Lew dan pengadu berkata ia adalah atas dasar percaya bahawa hidupnya akan lebih baik dengan nasihat-nasihat pendakwah terkenal itu.
 • Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Lew, 38, didakwa atas 11 pertuduhan gangguan seksual iaitu membuat hantaran gambar dan perkataan lucah dengan maksud mengaibkan kehormatan seorang wanita melalui aplikasi Whatsapp yang didakwa berlaku di  daerah Tenom antara Mac hingga Jun 2021.

TENOM – Pengadu yang juga saksi pendakwaan kesembilan dalam kes gangguan seksual Ebit Lew semalam memberitahu Mahkamah Majistret Tenom di sini bahawa mesej dan panggilan berbogel diterimanya turut diterima semasa di tempat kerja.

Wanita tersebut berkata demikian ketika ditanya Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria apakah ada panggilan dan mesej diterimanya semasa sedang bekerja.

Pengadu menjelaskan apa yang dilaluinya dan turut memaklumkan seorang rakan di tempat kerja ada bersamanya sewaktu menjawab salah satu panggilan diterimanya itu.

“Sebab masa Ebit call saya loudspeaker untuk kami betul-betul pastikan itu adalah Ebit Lew.

“Selepas itu, pernah sekali semasa saya di tempat kerja dan Ebit transit di Dubai, dia buat panggilan video call dalam keadaan bogel dan masa itu kami nampak, terus kami off,” katanya dalam prosiding itu.

Sebelum itu, Zahida turut bertanya pengadu apakah tujuan masalah dialaminya dikongsikan kepada Ebit Lew dan pengadu berkata beliau percaya bahawa hidupnya akan lebih baik dengan nasihat-nasihat berdasarkan latar belakang pendakwah terkenal itu.

“Sebab, yang saya kenal beliau, dia ada program Keluarga Sunnah, jadi atas dasar percaya, saya yakin kalau saya beritahu beliau, kehidupan saya akan lebih baik dengan nasihat-nasihatnya.

“Sebab macam saya cakap tadi, saya tengok pasangan-pasangan yang ikut program yang beliau jalankan, nampak kesan yang baik dengan menjalankan sunnah dalam keluarga,” katanya.

Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Lew, 38, didakwa atas 11 pertuduhan gangguan seksual iaitu membuat hantaran gambar dan perkataan lucah dengan maksud mengaibkan kehormatan seorang wanita melalui aplikasi Whatsapp yang didakwa berlaku di  daerah Tenom antara Mac hingga Jun 2021.

Atas kesalahan itu, Ebit didakwa di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun, denda atau kedua-duanya bagi setiap pertuduhan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria dan Analia Kamaruddin, manakala tertuduh diwakili Peguam Datuk Ram Singh, Kamarudin Mohmad Chinki dan Mohd Syarulnizam Salleh Keruak.

Perbicaraan di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani bersambung hari ini dengan perbicaraan minggu ini dijadualkan berlangsung dari 20 hingga 24 Mei. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
 • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
 • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
 • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
 • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
 • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending