Connect with us

Terkini

Anak muda jadi ‘pak turut’ sebab budaya kabel dan kroni – Aktivis

Peluang anak muda yang berbakat akan terbantut jika budaya kabel dan kroni terus wujud dalam pengambilan sesuatu pekerjaan atau pemberian projek.

Wartawan TMT

Published

on

Anak muda jadi 'pak turut' sebab budaya kabel dan kroni - Aktivis
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Peluang anak muda yang berbakat terbantut jika budaya kabel dan kroni terus wujud dalam pengambilan pekerjaan atau pemberian projek.” – Aktivis anak muda, Siraj Jalil
  • Amalan itu menyebabkan mereka berhijrah ke tempat lain seterusnya tidak dapat beri sumbangan untuk negara sendiri.
  • Potensi kemajuan seseorang individu akan terbantut jika mereka menyertai sesuatu organisasi sekadar mengejar projek.
  • Generasi muda berdaya saing berubah jadi ‘pak turut’ untuk kenaikan pangkat dan manfaat lain.
  • “Kesan pada kronisme ini beri pilihan pada masyarakat… apabila masyarakat membuat pilihan lain mereka tidak lagi berasa kebergantungan pada sesuatu pihak seperti kerajaan dan sedikit demi sedikit kerajaan serta agensi akan hilang kuasa juga tidak akan lagi dihormati.”

SHAH ALAM – Peluang anak muda yang berbakat akan terbantut jika budaya kabel dan kroni terus wujud dalam pengambilan sesuatu pekerjaan atau pemberian projek.

Aktivis anak muda, Siraj Jalil berkata, amalan seperti itu akan menyebabkan anak muda berhijrah ke tempat lain seterusnya tidak dapat memberi sumbangan terhadap negara sendiri.

“Amalan kroni dan kabel masih wujud, memang kena terima hakikat itu. Jadi anak muda yang mempunyai bakat dan ada kemahiran yang cuba tonjolkan idea akhirnya berputus asa disebabkan hal tersebut (kroni).

“Apabila sudah putus asa akhirnya mereka berusaha di tempat lain dan berhijrah ke tempat lain dan banyak tenaga pakar di negara ini akhirnya pergi ke negara luar dan tidak mahu tinggal di sini,” katanya ketika menjadi panel program Kompas Rasuah Busters yang bertajuk ‘Budaya Jijik Kabel dan Kroni’ yang disiarkan secara langsung di platform Sinar Harian pada Rabu.

Turut menjadi panelis, pendakwah, Kepten Maritim Nik Kamaruddin Yunoh manakala Anim Ezati Rizki selaku moderator.

Mengulas lanjut, Siraj berkata, potensi kemajuan seseorang individu juga akan terbantut jika mereka menyertai sesuatu organisasi sekadar untuk mengejar projek.

“Ia membantutkan kreativiti pemikiran seseorang yang mahu menyumbang idea. Ramai orang di negara ini yang mungkin tak duduk dalam zon mencari tender kerajaan.

Advertisement

“Mereka berusaha untuk dapatkan sesuatu dengan tidak duduk dalam zon kroni sekali gus melatih kreativiti dia sebagai contoh terdapat syarikat besar milik anak tempatan yang berjaya bertapak di luar negara seperti Singapura disebabkan di negara sendiri mungkin idea mereka tidak diraikan dan tidak dihargai,” katanya.

Jelasnya lagi, apa yang paling membimbangkan adalah generasi muda yang berdaya saing akan berubah menjadi ‘pak turut’ semata-mata untuk dinaikkan pangkat dan mendapat manfaat lain.

“Kesan pada kronisme ini beri pilihan pada masyarakat… apabila masyarakat membuat pilihan lain mereka tidak lagi berasa kebergantungan pada sesuatu pihak seperti kerajaan.

“Apabila tiada kebergantungan pada kerajaan maka sedikit demi sedikit kerajaan dan agensi akan hilang kuasa dan tidak akan lagi dihormati.

“Dengan adanya isu-isu berkaitan rasuah dan sebagainya seperti dijatuhkan hukuman menambahkan lagi elemen tidak percaya pada institusi tersebut,” jelasnya.

Sumber : Sinar Harian

Advertisement

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending