Connect with us

Terkini

Anak muda jadi ‘pak turut’ sebab budaya kabel dan kroni – Aktivis

Peluang anak muda yang berbakat akan terbantut jika budaya kabel dan kroni terus wujud dalam pengambilan sesuatu pekerjaan atau pemberian projek.

Wartawan TMT

Published

on

Anak muda jadi 'pak turut' sebab budaya kabel dan kroni - Aktivis
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Peluang anak muda yang berbakat terbantut jika budaya kabel dan kroni terus wujud dalam pengambilan pekerjaan atau pemberian projek.” – Aktivis anak muda, Siraj Jalil
  • Amalan itu menyebabkan mereka berhijrah ke tempat lain seterusnya tidak dapat beri sumbangan untuk negara sendiri.
  • Potensi kemajuan seseorang individu akan terbantut jika mereka menyertai sesuatu organisasi sekadar mengejar projek.
  • Generasi muda berdaya saing berubah jadi ‘pak turut’ untuk kenaikan pangkat dan manfaat lain.
  • “Kesan pada kronisme ini beri pilihan pada masyarakat… apabila masyarakat membuat pilihan lain mereka tidak lagi berasa kebergantungan pada sesuatu pihak seperti kerajaan dan sedikit demi sedikit kerajaan serta agensi akan hilang kuasa juga tidak akan lagi dihormati.”

SHAH ALAM – Peluang anak muda yang berbakat akan terbantut jika budaya kabel dan kroni terus wujud dalam pengambilan sesuatu pekerjaan atau pemberian projek.

Aktivis anak muda, Siraj Jalil berkata, amalan seperti itu akan menyebabkan anak muda berhijrah ke tempat lain seterusnya tidak dapat memberi sumbangan terhadap negara sendiri.

“Amalan kroni dan kabel masih wujud, memang kena terima hakikat itu. Jadi anak muda yang mempunyai bakat dan ada kemahiran yang cuba tonjolkan idea akhirnya berputus asa disebabkan hal tersebut (kroni).

“Apabila sudah putus asa akhirnya mereka berusaha di tempat lain dan berhijrah ke tempat lain dan banyak tenaga pakar di negara ini akhirnya pergi ke negara luar dan tidak mahu tinggal di sini,” katanya ketika menjadi panel program Kompas Rasuah Busters yang bertajuk ‘Budaya Jijik Kabel dan Kroni’ yang disiarkan secara langsung di platform Sinar Harian pada Rabu.

Turut menjadi panelis, pendakwah, Kepten Maritim Nik Kamaruddin Yunoh manakala Anim Ezati Rizki selaku moderator.

Mengulas lanjut, Siraj berkata, potensi kemajuan seseorang individu juga akan terbantut jika mereka menyertai sesuatu organisasi sekadar untuk mengejar projek.

“Ia membantutkan kreativiti pemikiran seseorang yang mahu menyumbang idea. Ramai orang di negara ini yang mungkin tak duduk dalam zon mencari tender kerajaan.

“Mereka berusaha untuk dapatkan sesuatu dengan tidak duduk dalam zon kroni sekali gus melatih kreativiti dia sebagai contoh terdapat syarikat besar milik anak tempatan yang berjaya bertapak di luar negara seperti Singapura disebabkan di negara sendiri mungkin idea mereka tidak diraikan dan tidak dihargai,” katanya.

Jelasnya lagi, apa yang paling membimbangkan adalah generasi muda yang berdaya saing akan berubah menjadi ‘pak turut’ semata-mata untuk dinaikkan pangkat dan mendapat manfaat lain.

“Kesan pada kronisme ini beri pilihan pada masyarakat… apabila masyarakat membuat pilihan lain mereka tidak lagi berasa kebergantungan pada sesuatu pihak seperti kerajaan.

“Apabila tiada kebergantungan pada kerajaan maka sedikit demi sedikit kerajaan dan agensi akan hilang kuasa dan tidak akan lagi dihormati.

“Dengan adanya isu-isu berkaitan rasuah dan sebagainya seperti dijatuhkan hukuman menambahkan lagi elemen tidak percaya pada institusi tersebut,” jelasnya.

Sumber : Sinar Harian

Author

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending