Connect with us

Terkini

Anwar Ibrahim ‘lega’ Najib disabitkan kesalahan

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim, sambut baik keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung kes penyelewengan SRC International Sdn Bhd yang dikenakan ke atas bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. 

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim, sumber FB Anwar Ibrahim.
  • “Jadi sekarang ada perasaan lega, tetapi saya nak ucapkan selain daripada penghargaan kepada hakim-hakim yang berani dan berwibawa tunduk kepada fakta dan hukum bukan tunduk kepada kuasa politik” -Ketua Parti Pembangkang.
  • Keputusan PRU yang dibuat pada 2018  memastikan badan kehakiman bebas dan negara dibersihkan daripada rasuah.
  • “Tetapi ingatlah rakyat bila memutuskan dengan bijak, anak muda boleh menentukan masa depan mereka maka suasana dan iklim politik boleh berubah,” – Anwar Ibrahim.

KUALA LUMPUR – Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim, sambut baik keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung kes penyelewengan SRC International Sdn Bhd yang dikenakan ke atas bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. 

“Keputusan ini membuktikan rakyat itu berkuasa dan telah membuat satu keputusan untuk memastikan badan kehakiman bebas dan bersihkan negara daripada rasuah. 

“Kita hormat keputusan Mahkamah Persekutuan bersabit kes Datuk Seri Najib Tun Razak, ini membuktikan rakyat itu berkuasa, rakyat membuat keputusan pada tahun 2018 untuk memastikan badan kehakiman bebas dan bersihkan negara dari rasuah,” katanya menerusi sebuah video yang dimuat naik di Facebook pada selasa. 

Beliau berkata keputusan rakyat membolehkan pendakwaan yang profesional dan ketegasan serta keberanian badan kehakiman membuat keputusan mengikut fakta dan hukum bukan mengikut telunjuk politik pihak yang berkuasa seperti mana yang dialami puluhan tahun.

“Jadi sekarang ada perasaan lega, tetapi saya nak ucapkan selain daripada penghargaan kepada hakim-hakim yang berani dan berwibawa tunduk kepada fakta dan hukum bukan tunduk kepada kuasa politik.

“Tetapi ingatlah rakyat bila memutuskan dengan bijak, anak muda boleh menentukan masa depan mereka maka suasana dan iklim politik boleh berubah,” katanya. 

Mahkamah Persekutuan pada selasa menolak rayuan akhir Najib bagi mengetepikan sabitan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM 210 juta yang dikenakan terhadapnya berhubung penyelewengan dana Syarikat SRC International Sdn Bhd.

Keputusan itu dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat bersama lima panel hakim yang sebulat suara membuat keputusan selepas mendapati Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah membuat keputusan yang betul dan tidak terkhilaf apabila mensabitkan Najib terhadap tuduhan berkenaan.

Sumber: Facebook Anwar Ibrahim 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending