Connect with us

Antarabangsa

PM Jordan nafi wujud koridor darat Jordan-Israel

Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh pada Ahad menafikan kewujudan koridor darat dari Jordan ke Israel untuk memintas serangan Houthi Yaman ke atas kapal berkaitan Israel di Laut Merah.

Wartawan TMT

Published

on

PM Jordan nafi wujud koridor darat Jordan-Israel
Foto: Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh.
  • Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh pada Ahad menafikan kewujudan koridor darat dari Jordan ke Israel untuk memintas serangan Houthi Yaman ke atas kapal berkaitan Israel di Laut Merah.
  • Khasawneh menyelar laporan itu sebagai “rekaan” ke atas negaranya dan menjelaskan tiada perubahan dibuat kepada laluan keluar masuk Jordan selama 25 tahun lalu.
  • Kenyataannya disampaikan semasa siaran televisyen taklimat kerajaan mengenai prestasi ekonomi Jordan di mana beliau menolak spekulasi berkenaan kedudukan Amman berkenaan perang ke atas Gaza.
  • “Ia sesuatu yang memalukan bagi sesiapa sahaja yang meragui pendirian rasmi kami mengenai perang ke atas Gaza,” katanya dipetik The New Arab, menambah pihaknya tidak menerima sebarang manipulasi berkenaan kedudukan Jordan mengenai perang ke atas Gaza.
  • Jordan pada Disember lalu menafikan laporan mengenai penubuhan koridor perdagangan yang menghubungkan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Israel menerusi wilayahnya sebagai laluan alternatif berbanding Laut Merah.
  • Kumpulan Houthi Yaman menyerang kapal-kapal di Laut Merah yang dikenal pasti menuju atau dikaitkan dengan Israel sebagai protes terhadap perang Israel ke atas Gaza.

Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh pada Ahad menafikan kewujudan koridor darat dari Jordan ke Israel untuk memintas serangan Houthi Yaman ke atas kapal berkaitan Israel di Laut Merah.

Khasawneh menyelar laporan itu sebagai “rekaan” ke atas negaranya dan menjelaskan tiada perubahan dibuat kepada laluan keluar masuk Jordan selama 25 tahun lalu.

Kenyataannya disampaikan semasa siaran televisyen taklimat kerajaan mengenai prestasi ekonomi Jordan di mana beliau menolak spekulasi berkenaan kedudukan Amman berkenaan perang ke atas Gaza.

“Ia sesuatu yang memalukan bagi sesiapa sahaja yang meragui pendirian rasmi kami mengenai perang ke atas Gaza,” katanya dipetik The New Arab, menambah pihaknya tidak menerima sebarang manipulasi berkenaan kedudukan Jordan mengenai perang ke atas Gaza.

“Kami tidak akan berdiam diri mengenai cerita rekaan terhadap Jordan, dan tidak ada jambatan darat sebenar dari Jordan, dan sistem pengangkutan negara (ini) tidak berubah selama lebih daripada 25 tahun,” kata Perdana Menteri Jordan itu.

Jordan pada Disember lalu menafikan laporan mengenai penubuhan koridor perdagangan yang menghubungkan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Israel menerusi wilayahnya sebagai laluan alternatif berbanding Laut Merah.

Jordan dihubungkan dengan Israel melalui tiga lintasan; lintasan sempadan Sheikh Hussein/Sungai Jordan, lintasan sempadan Jambatan Raja Hussein (Allenby) dan lintasan sempadan Wadi Araba (Yitzhak Rabin).

Sejak 7 Oktober tahun lalu, Israel melancarkan serangan kejam tanpa henti ke atas Gaza, membunuh lebih 29,692 orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 69,879 yang lain, dengan ribuan yang masih hilang di bawah runtuhan, menurut pegawai Palestin.

Kumpulan Houthi Yaman menyerang kapal-kapal di Laut Merah yang dikenal pasti menuju atau dikaitkan dengan Israel sebagai protes terhadap perang Israel ke atas Gaza. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending