Connect with us

Antarabangsa

PM Jordan nafi wujud koridor darat Jordan-Israel

Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh pada Ahad menafikan kewujudan koridor darat dari Jordan ke Israel untuk memintas serangan Houthi Yaman ke atas kapal berkaitan Israel di Laut Merah.

Wartawan TMT

Published

on

PM Jordan nafi wujud koridor darat Jordan-Israel
Foto: Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh.
  • Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh pada Ahad menafikan kewujudan koridor darat dari Jordan ke Israel untuk memintas serangan Houthi Yaman ke atas kapal berkaitan Israel di Laut Merah.
  • Khasawneh menyelar laporan itu sebagai “rekaan” ke atas negaranya dan menjelaskan tiada perubahan dibuat kepada laluan keluar masuk Jordan selama 25 tahun lalu.
  • Kenyataannya disampaikan semasa siaran televisyen taklimat kerajaan mengenai prestasi ekonomi Jordan di mana beliau menolak spekulasi berkenaan kedudukan Amman berkenaan perang ke atas Gaza.
  • “Ia sesuatu yang memalukan bagi sesiapa sahaja yang meragui pendirian rasmi kami mengenai perang ke atas Gaza,” katanya dipetik The New Arab, menambah pihaknya tidak menerima sebarang manipulasi berkenaan kedudukan Jordan mengenai perang ke atas Gaza.
  • Jordan pada Disember lalu menafikan laporan mengenai penubuhan koridor perdagangan yang menghubungkan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Israel menerusi wilayahnya sebagai laluan alternatif berbanding Laut Merah.
  • Kumpulan Houthi Yaman menyerang kapal-kapal di Laut Merah yang dikenal pasti menuju atau dikaitkan dengan Israel sebagai protes terhadap perang Israel ke atas Gaza.

Perdana Menteri Jordan, Bisher Khasawneh pada Ahad menafikan kewujudan koridor darat dari Jordan ke Israel untuk memintas serangan Houthi Yaman ke atas kapal berkaitan Israel di Laut Merah.

Khasawneh menyelar laporan itu sebagai “rekaan” ke atas negaranya dan menjelaskan tiada perubahan dibuat kepada laluan keluar masuk Jordan selama 25 tahun lalu.

Kenyataannya disampaikan semasa siaran televisyen taklimat kerajaan mengenai prestasi ekonomi Jordan di mana beliau menolak spekulasi berkenaan kedudukan Amman berkenaan perang ke atas Gaza.

“Ia sesuatu yang memalukan bagi sesiapa sahaja yang meragui pendirian rasmi kami mengenai perang ke atas Gaza,” katanya dipetik The New Arab, menambah pihaknya tidak menerima sebarang manipulasi berkenaan kedudukan Jordan mengenai perang ke atas Gaza.

“Kami tidak akan berdiam diri mengenai cerita rekaan terhadap Jordan, dan tidak ada jambatan darat sebenar dari Jordan, dan sistem pengangkutan negara (ini) tidak berubah selama lebih daripada 25 tahun,” kata Perdana Menteri Jordan itu.

Jordan pada Disember lalu menafikan laporan mengenai penubuhan koridor perdagangan yang menghubungkan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Israel menerusi wilayahnya sebagai laluan alternatif berbanding Laut Merah.

Jordan dihubungkan dengan Israel melalui tiga lintasan; lintasan sempadan Sheikh Hussein/Sungai Jordan, lintasan sempadan Jambatan Raja Hussein (Allenby) dan lintasan sempadan Wadi Araba (Yitzhak Rabin).

Sejak 7 Oktober tahun lalu, Israel melancarkan serangan kejam tanpa henti ke atas Gaza, membunuh lebih 29,692 orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 69,879 yang lain, dengan ribuan yang masih hilang di bawah runtuhan, menurut pegawai Palestin.

Kumpulan Houthi Yaman menyerang kapal-kapal di Laut Merah yang dikenal pasti menuju atau dikaitkan dengan Israel sebagai protes terhadap perang Israel ke atas Gaza. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending