Connect with us

Antarabangsa

Arab Saudi sedia iktiraf Israel jika isu Palestin selesai

Menteri Luar Arab Saudi semalam berkata negaranya boleh mengiktiraf Israel jika persetujuan menyeluruh yang merangkumi pengiktirafan negara Palestin tercapai.

Wartawan TMT

Published

on

Arab Saudi sedia iktiraf Israel jika isu Palestin selesai
Foto: Menteri Luar Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan.
  • Menteri Luar Arab Saudi semalam berkata negaranya boleh mengiktiraf Israel jika persetujuan menyeluruh merangkumi pengiktirafan negara Palestin tercapai.
  • “Kami bersetuju bahawa keamanan serantau termasuk keamanan untuk Israel, tetapi ia hanya boleh berlaku melalui keamanan untuk Palestin, melalui (penubuhan) negara Palestin,” kata Putera Faisal bin Farhan di Forum Ekonomi Dunia di Davos.
  • Apabila ditanya sama ada Arab Saudi akan mengiktiraf Israel sebagai sebahagian daripada perjanjian politik yang lebih luas, beliau berkata, “semestinya.”
  • Putera Faisal berkata memastikan keamanan serantau dengan tertubuhnya negara Palestin adalah “sesuatu yang telah kami usahakan dengan pentadbiran Amerika Syarikat (AS), dan ia lebih relevan dalam konteks Gaza”.
  • Selepas tercetusnya perang Oktober lalu antara Israel dan kumpulan pembebasan Palestin Hamas yang menguasai Gaza, Arab Saudi menangguhkan rancangan normalisasi yang disokong AS itu.

Menteri Luar Arab Saudi semalam berkata negaranya boleh mengiktiraf Israel jika persetujuan menyeluruh yang merangkumi pengiktirafan negara Palestin tercapai.

“Kami bersetuju bahawa keamanan serantau termasuk keamanan untuk Israel, tetapi ia hanya boleh berlaku melalui keamanan untuk Palestin, melalui (penubuhan) negara Palestin,” kata Putera Faisal bin Farhan di Forum Ekonomi Dunia di Davos.

Apabila ditanya sama ada Arab Saudi akan mengiktiraf Israel sebagai sebahagian daripada perjanjian politik yang lebih luas, beliau berkata, “semestinya.”

VOA News memetik Reuters melaporkan Putera Faisal berkata memastikan keamanan serantau dengan tertubuhnya negara Palestin adalah “sesuatu yang telah kami usahakan dengan pentadbiran Amerika Syarikat (AS), dan ia lebih relevan dalam konteks Gaza”.

Selepas tercetusnya perang Oktober lalu antara Israel dan kumpulan pembebasan Palestin Hamas yang menguasai Gaza, Arab Saudi menangguhkan rancangan normalisasi yang disokong AS itu.

Dua sumber yang biasa dengan pemikiran Riyadh berkata langkah itu tindakan susunan semula pantas penentuan diplomatiknya.

Kedua-dua sumber itu memberitahu Reuters, akan ada sedikit kelewatan dalam rundingan yang disokong AS mengenai normalisasi hubungan Saudi-Israel itu.

Perkara itu dilihat sebagai langkah penting bagi kerajaan untuk mendapatkan apa yang dianggap sebagai hadiah sebenar pakatan pertukaran pertahanan AS.

Sebelum 7 Oktober lalu, apabila pejuang Hamas melancarkan serangan ke atas wilayah pendudukan Israel selatan, kedua-dua pemimpin Israel dan Saudi memberi isyarat bahawa mereka sedang bergerak ke arah mewujudkan hubungan diplomatik yang boleh membentuk semula Timur Tengah. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending