Connect with us

Antarabangsa

Lima terbunuh insiden tembakan di pinggir bandar Arab-Israel

Lima lelaki terbunuh dalam satu tembakan berkaitan jenayah pada Khamis, yang disifatkan terburuk dalam sejarah Israel di pinggir bandar utara Nazareth, kata polis Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Lima terbunuh insiden tembakan di pinggir bandar Arab-Israel
Foto: Tempat kejadian di pinggir bandar Arab-Israel.
  • Lima lelaki terbunuh dalam satu tembakan berkaitan jenayah pada Khamis, yang disifatkan terburuk dalam sejarah Israel di pinggir bandar utara Nazareth, kata polis Israel.
  • “Kami tiba di tempat kejadian dengan pasukan yang besar dan melihat bahawa ia adalah adegan yang sangat sukar,” kata doktor kanan, Ataf Salem dari perkhidmatan kecemasan Magen David Adom Israel, sambil menambah bahawa “lima yang cedera terbaring tidak sedarkan diri dan parah pada badan mereka.”
  • Kelima-lima lelaki itu dirawat dan dihantar dalam keadaan kritikal ke hospital, di mana mereka kemudian meninggal dunia, kata doktor.
  • Insiden itu berlaku hanya beberapa jam selepas tembakan berasingan di pinggir bandar Nazareth yang lain yang mencederakan seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun dan seorang lelaki berusia 30 tahun, menurut perkhidmatan kecemasan Israel.

BAITULMAQDIS: Lima lelaki terbunuh dalam satu tembakan berkaitan jenayah pada Khamis, yang disifatkan terburuk dalam sejarah Israel di pinggir bandar utara Nazareth, kata polis Israel.

“Kami tiba di tempat kejadian dengan pasukan yang besar dan melihat bahawa ia adalah adegan yang sangat sukar,” kata doktor kanan, Ataf Salem dari perkhidmatan kecemasan Magen David Adom Israel, sambil menambah bahawa “lima yang cedera terbaring tidak sedarkan diri dan parah pada badan mereka.”

Kelima-lima lelaki itu dirawat dan dihantar dalam keadaan kritikal ke hospital, di mana mereka kemudian meninggal dunia, kata doktor.

Polis Israel berkata, mereka telah menghantar pasukan besar ke kawasan itu dan sedang mencari suspek, mengesahkan bahawa kejadian itu adalah jenayah.

Video di media sosial menunjukkan sebuah kereta masih marak selepas terbakar berikutan kejadian tembakan itu.

Insiden keganasan jenayah yang membawa maut dan khususnya keganasan senjata api dalam komuniti Arab di seluruh Israel adalah jauh melebihi purata negara.

Insiden itu berlaku hanya beberapa jam selepas tembakan berasingan di pinggir bandar Nazareth yang lain yang mencederakan seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun dan seorang lelaki berusia 30 tahun, menurut perkhidmatan kecemasan Israel.

Menurut Inisiatif Abraham, sebuah organisasi yang menjejaki peningkatan keganasan dalam komuniti Arab, 97 orang Arab telah terbunuh akibat keganasan jenayah pada 2023. Antara 97, 86 ditembak mati dan 42 di bawah umur 30 tahun.

“Saya terkejut dengan pembunuhan yang mengerikan berhampiran Nazareth,” kata Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam satu kenyataan.

“Kami bertekad untuk menghentikan rantaian pembunuhan ini.”

Dua ahli parlimen Arab terkemuka dalam pembangkang Israel memilih menteri keselamatan negara berhaluan kanan, Itamar Ben Gvir, yang telah berikrar untuk membanteras jenayah.

“Mereka yang benar-benar mahu memerangi jenayah mesti memecat Ben Gvir dengan segera,” kata Ayman Odeh yang mengetuai parti Hadash-Ta’al. 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending