Connect with us

Antarabangsa

Lima terbunuh insiden tembakan di pinggir bandar Arab-Israel

Lima lelaki terbunuh dalam satu tembakan berkaitan jenayah pada Khamis, yang disifatkan terburuk dalam sejarah Israel di pinggir bandar utara Nazareth, kata polis Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Lima terbunuh insiden tembakan di pinggir bandar Arab-Israel
Foto: Tempat kejadian di pinggir bandar Arab-Israel.
  • Lima lelaki terbunuh dalam satu tembakan berkaitan jenayah pada Khamis, yang disifatkan terburuk dalam sejarah Israel di pinggir bandar utara Nazareth, kata polis Israel.
  • “Kami tiba di tempat kejadian dengan pasukan yang besar dan melihat bahawa ia adalah adegan yang sangat sukar,” kata doktor kanan, Ataf Salem dari perkhidmatan kecemasan Magen David Adom Israel, sambil menambah bahawa “lima yang cedera terbaring tidak sedarkan diri dan parah pada badan mereka.”
  • Kelima-lima lelaki itu dirawat dan dihantar dalam keadaan kritikal ke hospital, di mana mereka kemudian meninggal dunia, kata doktor.
  • Insiden itu berlaku hanya beberapa jam selepas tembakan berasingan di pinggir bandar Nazareth yang lain yang mencederakan seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun dan seorang lelaki berusia 30 tahun, menurut perkhidmatan kecemasan Israel.

BAITULMAQDIS: Lima lelaki terbunuh dalam satu tembakan berkaitan jenayah pada Khamis, yang disifatkan terburuk dalam sejarah Israel di pinggir bandar utara Nazareth, kata polis Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

“Kami tiba di tempat kejadian dengan pasukan yang besar dan melihat bahawa ia adalah adegan yang sangat sukar,” kata doktor kanan, Ataf Salem dari perkhidmatan kecemasan Magen David Adom Israel, sambil menambah bahawa “lima yang cedera terbaring tidak sedarkan diri dan parah pada badan mereka.”

Kelima-lima lelaki itu dirawat dan dihantar dalam keadaan kritikal ke hospital, di mana mereka kemudian meninggal dunia, kata doktor.

Polis Israel berkata, mereka telah menghantar pasukan besar ke kawasan itu dan sedang mencari suspek, mengesahkan bahawa kejadian itu adalah jenayah.

Video di media sosial menunjukkan sebuah kereta masih marak selepas terbakar berikutan kejadian tembakan itu.

Insiden keganasan jenayah yang membawa maut dan khususnya keganasan senjata api dalam komuniti Arab di seluruh Israel adalah jauh melebihi purata negara.

Insiden itu berlaku hanya beberapa jam selepas tembakan berasingan di pinggir bandar Nazareth yang lain yang mencederakan seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun dan seorang lelaki berusia 30 tahun, menurut perkhidmatan kecemasan Israel.

Menurut Inisiatif Abraham, sebuah organisasi yang menjejaki peningkatan keganasan dalam komuniti Arab, 97 orang Arab telah terbunuh akibat keganasan jenayah pada 2023. Antara 97, 86 ditembak mati dan 42 di bawah umur 30 tahun.

“Saya terkejut dengan pembunuhan yang mengerikan berhampiran Nazareth,” kata Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam satu kenyataan.

“Kami bertekad untuk menghentikan rantaian pembunuhan ini.”

Dua ahli parlimen Arab terkemuka dalam pembangkang Israel memilih menteri keselamatan negara berhaluan kanan, Itamar Ben Gvir, yang telah berikrar untuk membanteras jenayah.

“Mereka yang benar-benar mahu memerangi jenayah mesti memecat Ben Gvir dengan segera,” kata Ayman Odeh yang mengetuai parti Hadash-Ta’al. 

Sumber: Berita Harian

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

AS veto resolusi PBB tuntut gencatan senjata segera Gaza

Amerika Syarikat (AS) memveto usul Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dibentang Algeria menggesa “gencatan senjata segera” di Gaza.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Duta AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield.
  • Amerika Syarikat (AS) memveto usul Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dibentang Algeria menggesa “gencatan senjata segera” di Gaza.
  • Washington memveto cadangan PBB itu yang menuntut gencatan senjata segera dan pembebasan “tanpa syarat” semua tebusan yang diculik ketika serangan 7 Oktober lalu.
  • Duta AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield menggelar undian itu “penuh harapan dan tidak bertanggungjawab”.
  • Hamas berkata veto AS itu menyamai satu tindakan memberi “lampu hijau” bagi Israel untuk melakukan lebih banyak pembunuhan.
  • Veto itu mencetuskan kritikan terhadap Washington, bukan sahaja dari China dan Russia yang menolak sokongan tegas AS untuk Israel, tetapi juga dari sekutu AS termasuk Perancis, Malta dan Slovenia.

Amerika Syarikat (AS) memveto usul Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dibentang Algeria menggesa “gencatan senjata segera” di Gaza.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Washington memveto cadangan PBB itu yang menuntut gencatan senjata segera dan pembebasan “tanpa syarat” semua tebusan yang diculik ketika serangan 7 Oktober lalu.

Duta AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield menggelar undian itu “penuh harapan dan tidak bertanggungjawab”.

Hamas berkata veto AS itu menyamai satu tindakan memberi “lampu hijau” bagi Israel untuk melakukan lebih banyak pembunuhan.

Veto itu mencetuskan kritikan terhadap Washington, bukan sahaja dari China dan Russia yang menolak sokongan tegas AS untuk Israel, tetapi juga dari sekutu AS termasuk Perancis, Malta dan Slovenia.

AS memegang rekod berterusan menggunakan kuasa vetonya untuk melindungi Israel daripada pertanggungjawaban, iaitu sejak Israel ditubuhkan pada 1948 melalui kempen pembersihan etnik, yang dipanggil rakyat Palestin sebagai Nakba.

Menurut analisis Al Jazeera dipetik Truthout, AS telah menolak 34 daripada 36 resolusi PBB berkaitan dengan Palestin. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending