Connect with us

Antarabangsa

Langgar privasi kanak-kanak, Microsoft diarah bayar lebih RM91 juta

Microsoft akan membayar AS$20 juta (RM91.95 juta) bagi menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat (AS) bahawa syarikat teknologi itu secara haram mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak tanpa kebenaran ibu bapa, kata FTC pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Microsoft akan membayar AS$20 juta (RM91.95 juta) bagi menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat (AS) bahawa syarikat teknologi itu secara haram mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak tanpa kebenaran ibu bapa.
  • Syarikat itu didakwa melanggar Akta Perlindungan Privasi Kanak-kanak Dalam Talian AS (COPPA) dengan mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak yang mendaftar ke sistem permainan Xboxnya tanpa memberitahu ibu bapa atau mendapatkan kebenaran ibu bapa mereka, dan dengan mengekalkan maklumat peribadi kanak-kanak.
  • Perintah itu memerlukan Microsoft mengambil langkah untuk meningkatkan perlindungan privasi bagi pengguna kanak-kanak sistem Xboxnya.

WASHINGTON: Microsoft akan membayar AS$20 juta (RM91.95 juta) bagi menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat (AS) bahawa syarikat teknologi itu secara haram mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak tanpa kebenaran ibu bapa, kata FTC pada Isnin.

Syarikat itu didakwa melanggar Akta Perlindungan Privasi Kanak-kanak Dalam Talian AS (COPPA) dengan mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak yang mendaftar ke sistem permainan Xboxnya tanpa memberitahu ibu bapa atau mendapatkan kebenaran ibu bapa mereka, dan dengan mengekalkan maklumat peribadi kanak-kanak, menurut FTC dalam kenyataan.

Perintah itu memerlukan Microsoft mengambil langkah untuk meningkatkan perlindungan privasi bagi pengguna kanak-kanak sistem Xboxnya.

Ia akan melanjutkan perlindungan COPPA kepada penerbit permainan pihak ketiga yang Microsoft berkongsi data kanak-kanak, kata FTC.

Jurucakap Microsoft berkata syarikat itu komited untuk mematuhi perintah itu. Jurucakap itu menambah proses penciptaan akaun akan dikemas kini dan gangguan pengekalan data yang ditemui dalam sistem syarikat akan diselesaikan.

“Pesanan yang dicadangkan kami memudahkan ibu bapa melindungi privasi anak-anak mereka di Xbox, dan mengehadkan maklumat yang boleh dikumpulkan dan disimpan oleh Microsoft mengenai kanak-kanak,” kata Pengarah Biro Perlindungan Pengguna FTC, Samuel Levine.

“Tindakan ini juga harus menjelaskan dengan jelas bahawa avatar kanak-kanak, data biometrik dan maklumat kesihatan tidak dikecualikan daripada COPPA,” tambah Levine.

Advertisement

Undang-undang memerlukan perkhidmatan dalam talian dan laman web yang ditujukan kepada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun untuk memberitahu ibu bapa mengenai maklumat peribadi yang mereka kumpulkan dan untuk mendapatkan kebenaran ibu bapa yang boleh disahkan sebelum mengumpul dan menggunakan sebarang maklumat peribadi kanak-kanak itu.

Dari 2015 hingga 2020, Microsoft mengekalkan data yang dikumpulnya daripada kanak-kanak ketika proses penciptaan akaun, walaupun apabila ibu bapa gagal menyelesaikan proses berkenaan, menurut aduan itu.

Sumber: Berita Harian 

Author

Antarabangsa

Lelaki Israel rayu Netanyahu terima, kebumi jasad keluarganya terbunuh di Gaza

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Tawanan Israel, Yarden Peepas.
  • Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel.
  • Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.
  • “Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.
  • Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.
  • Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.

“Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.

Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.

Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

The Times Of Israel melaporkan kononnya kumpulan pembebasan Palestin, Hamas membuat dakwaan itu yang menurut mereka sebahagian kempen peperangan psikologi. – The Merdeka Times

Sumber: Shehab News, Roya News, The Times Of Israel

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending