Connect with us

Antarabangsa

Langgar privasi kanak-kanak, Microsoft diarah bayar lebih RM91 juta

Microsoft akan membayar AS$20 juta (RM91.95 juta) bagi menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat (AS) bahawa syarikat teknologi itu secara haram mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak tanpa kebenaran ibu bapa, kata FTC pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Microsoft akan membayar AS$20 juta (RM91.95 juta) bagi menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat (AS) bahawa syarikat teknologi itu secara haram mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak tanpa kebenaran ibu bapa.
  • Syarikat itu didakwa melanggar Akta Perlindungan Privasi Kanak-kanak Dalam Talian AS (COPPA) dengan mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak yang mendaftar ke sistem permainan Xboxnya tanpa memberitahu ibu bapa atau mendapatkan kebenaran ibu bapa mereka, dan dengan mengekalkan maklumat peribadi kanak-kanak.
  • Perintah itu memerlukan Microsoft mengambil langkah untuk meningkatkan perlindungan privasi bagi pengguna kanak-kanak sistem Xboxnya.

WASHINGTON: Microsoft akan membayar AS$20 juta (RM91.95 juta) bagi menyelesaikan tuduhan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat (AS) bahawa syarikat teknologi itu secara haram mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak tanpa kebenaran ibu bapa, kata FTC pada Isnin.

Syarikat itu didakwa melanggar Akta Perlindungan Privasi Kanak-kanak Dalam Talian AS (COPPA) dengan mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak yang mendaftar ke sistem permainan Xboxnya tanpa memberitahu ibu bapa atau mendapatkan kebenaran ibu bapa mereka, dan dengan mengekalkan maklumat peribadi kanak-kanak, menurut FTC dalam kenyataan.

Perintah itu memerlukan Microsoft mengambil langkah untuk meningkatkan perlindungan privasi bagi pengguna kanak-kanak sistem Xboxnya.

Ia akan melanjutkan perlindungan COPPA kepada penerbit permainan pihak ketiga yang Microsoft berkongsi data kanak-kanak, kata FTC.

Jurucakap Microsoft berkata syarikat itu komited untuk mematuhi perintah itu. Jurucakap itu menambah proses penciptaan akaun akan dikemas kini dan gangguan pengekalan data yang ditemui dalam sistem syarikat akan diselesaikan.

“Pesanan yang dicadangkan kami memudahkan ibu bapa melindungi privasi anak-anak mereka di Xbox, dan mengehadkan maklumat yang boleh dikumpulkan dan disimpan oleh Microsoft mengenai kanak-kanak,” kata Pengarah Biro Perlindungan Pengguna FTC, Samuel Levine.

“Tindakan ini juga harus menjelaskan dengan jelas bahawa avatar kanak-kanak, data biometrik dan maklumat kesihatan tidak dikecualikan daripada COPPA,” tambah Levine.

Undang-undang memerlukan perkhidmatan dalam talian dan laman web yang ditujukan kepada kanak-kanak di bawah umur 13 tahun untuk memberitahu ibu bapa mengenai maklumat peribadi yang mereka kumpulkan dan untuk mendapatkan kebenaran ibu bapa yang boleh disahkan sebelum mengumpul dan menggunakan sebarang maklumat peribadi kanak-kanak itu.

Dari 2015 hingga 2020, Microsoft mengekalkan data yang dikumpulnya daripada kanak-kanak ketika proses penciptaan akaun, walaupun apabila ibu bapa gagal menyelesaikan proses berkenaan, menurut aduan itu.

Sumber: Berita Harian 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending