Connect with us

Antarabangsa

Warga Palestin dibunuh penceroboh Israel selepas bantu mangsa gempa bumi Turkiye

Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.

Wartawan TMT

Published

on

Warga Palestin dibunuh penceroboh Israel selepas bantu mangsa gempa bumi Turkiye
Foto: Sameh al-Aqtash.
  • Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.
  • Empat hari lalu, Sameh al-Aqtash kembali dari Turkiye, selepas menjadi sukarelawan membantu mangsa gempa bumi.
  • Abdel Moneim, saudara lelaki Aqtash, berada bersamanya ketika mereka bergegas untuk menghentikan keganasan peneroka haram.
  •  “Tetapi selepas tempoh yang singkat, peneroka menyerang semula, kali ini dengan perlindungan tentera Israel.  Tembakan mula menyasarkan kami, dan kemudian Sameh jatuh ke tanah,”  –  Saudara lelaki Aqtash, Abdel Moneim
  • “Tiada pergaduhan apabila peneroka menyerang kami. Sameh adalah seorang yang baik hati yang suka menolong orang.

TEBING BARAT, 7 Syaaban 1444H, Selasa – Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.

Empat hari lalu, Sameh al-Aqtash kembali dari Turkiye, selepas menjadi sukarelawan membantu mangsa gempa bumi.

Namun, pada petang Ahad, warga Palestin berusia 37 tahun itu dibunuh oleh peneroka Israel yang mengamuk di kampungnya.

Zatara terletak di selatan Nablus, berhampiran pusat pemeriksaan tentera Israel di mana, menurut penduduk, tentera mendera rakyat Palestin setiap hari.  

Hanya 100 orang tinggal di Zatara dan mereka semua adalah ahli keluarga yang sama. Kebanyakan mereka adalah wanita dan kanak-kanak.

Serangan peneroka Israel bermula selepas seorang suspek lelaki bersenjata Palestin membunuh dua peneroka berhampiran bandar Huwwara pada petang Ahad.  

Sebagai tindak balas, beratus-ratus orang Israel menyerang bandar dan kampung Palestin, mencederakan hampir 300 dan membakar rumah ke tanah.

Walaupun Zatara berada sekitar enam kilometer dari Huwwara, di mana peneroka terbunuh dan keganasan perusuh berada pada tahap yang paling teruk, sekumpulan warga Israel menyerang kampung itu dan mula mengalihkan pintu utamanya.

Abdel Moneim, saudara lelaki Aqtash, berada bersamanya ketika mereka bergegas untuk menghentikan keganasan peneroka haram.

“Kami semua tergesa-gesa, termasuk Sameh, dan menahan peneroka di pintu masuk dan menghalang mereka daripada masuk.

“Tetapi selepas tempoh yang singkat, peneroka menyerang semula, kali ini dengan perlindungan tentera Israel.  Tembakan mula menyasarkan kami, dan kemudian Sameh jatuh ke tanah,” katanya.

Dengan askar dan peneroka Israel menyekat jalan raya, tiada ambulans dapat mengakses Zatara, jadi saudara-saudara Aqtash terpaksa menggunakan kenderaan persendirian dan mengangkutnya melalui jalan tanah ke bandar jiran Beita.

Di pusat perubatan Beita, adik-beradik Aqtash menangis apabila doktor memberitahu bahawa dia telah meninggal dunia. Dia meninggalkan tiga orang anak, yang bongsu seorang perempuan berusia empat bulan.

“Tiada pergaduhan apabila peneroka menyerang kami. Sameh adalah seorang yang baik hati yang suka menolong orang.

“Dua hari sebelum dibunuh, dia bercakap dengan ketua majlis tempatan di wilayah kami untuk mengutip derma untuk mangsa gempa bumi di Turkiye dan Syria,” kata Abdel Moneim. – Agensi

Sumber: Ismaweb

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending