Connect with us

Antarabangsa

Warga Palestin dibunuh penceroboh Israel selepas bantu mangsa gempa bumi Turkiye

Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.

Wartawan TMT

Published

on

Warga Palestin dibunuh penceroboh Israel selepas bantu mangsa gempa bumi Turkiye
Foto: Sameh al-Aqtash.
  • Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.
  • Empat hari lalu, Sameh al-Aqtash kembali dari Turkiye, selepas menjadi sukarelawan membantu mangsa gempa bumi.
  • Abdel Moneim, saudara lelaki Aqtash, berada bersamanya ketika mereka bergegas untuk menghentikan keganasan peneroka haram.
  •  “Tetapi selepas tempoh yang singkat, peneroka menyerang semula, kali ini dengan perlindungan tentera Israel.  Tembakan mula menyasarkan kami, dan kemudian Sameh jatuh ke tanah,”  –  Saudara lelaki Aqtash, Abdel Moneim
  • “Tiada pergaduhan apabila peneroka menyerang kami. Sameh adalah seorang yang baik hati yang suka menolong orang.

TEBING BARAT, 7 Syaaban 1444H, Selasa – Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.

Empat hari lalu, Sameh al-Aqtash kembali dari Turkiye, selepas menjadi sukarelawan membantu mangsa gempa bumi.

Namun, pada petang Ahad, warga Palestin berusia 37 tahun itu dibunuh oleh peneroka Israel yang mengamuk di kampungnya.

Zatara terletak di selatan Nablus, berhampiran pusat pemeriksaan tentera Israel di mana, menurut penduduk, tentera mendera rakyat Palestin setiap hari.  

Hanya 100 orang tinggal di Zatara dan mereka semua adalah ahli keluarga yang sama. Kebanyakan mereka adalah wanita dan kanak-kanak.

Serangan peneroka Israel bermula selepas seorang suspek lelaki bersenjata Palestin membunuh dua peneroka berhampiran bandar Huwwara pada petang Ahad.  

Sebagai tindak balas, beratus-ratus orang Israel menyerang bandar dan kampung Palestin, mencederakan hampir 300 dan membakar rumah ke tanah.

Advertisement

Walaupun Zatara berada sekitar enam kilometer dari Huwwara, di mana peneroka terbunuh dan keganasan perusuh berada pada tahap yang paling teruk, sekumpulan warga Israel menyerang kampung itu dan mula mengalihkan pintu utamanya.

Abdel Moneim, saudara lelaki Aqtash, berada bersamanya ketika mereka bergegas untuk menghentikan keganasan peneroka haram.

“Kami semua tergesa-gesa, termasuk Sameh, dan menahan peneroka di pintu masuk dan menghalang mereka daripada masuk.

“Tetapi selepas tempoh yang singkat, peneroka menyerang semula, kali ini dengan perlindungan tentera Israel.  Tembakan mula menyasarkan kami, dan kemudian Sameh jatuh ke tanah,” katanya.

Dengan askar dan peneroka Israel menyekat jalan raya, tiada ambulans dapat mengakses Zatara, jadi saudara-saudara Aqtash terpaksa menggunakan kenderaan persendirian dan mengangkutnya melalui jalan tanah ke bandar jiran Beita.

Di pusat perubatan Beita, adik-beradik Aqtash menangis apabila doktor memberitahu bahawa dia telah meninggal dunia. Dia meninggalkan tiga orang anak, yang bongsu seorang perempuan berusia empat bulan.

Advertisement

“Tiada pergaduhan apabila peneroka menyerang kami. Sameh adalah seorang yang baik hati yang suka menolong orang.

“Dua hari sebelum dibunuh, dia bercakap dengan ketua majlis tempatan di wilayah kami untuk mengutip derma untuk mangsa gempa bumi di Turkiye dan Syria,” kata Abdel Moneim. – Agensi

Sumber: Ismaweb

Author

Antarabangsa

AS hantar 15,000 bom, 57,000 peluru meriam kepada rejim penjajah zionis Israel

Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.
  • Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.
  • Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Gaza: Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.

“AS sebelum ini tidak mendedahkan jumlah senjata dihantar ke Israel mahupun pemindahan 100 BLU-109, 2,000 paun bom bunker-buster,” katanya.

Bom bunker-buster terkenal dengan keupayaannya menembusi jauh ke dalam struktur yang padat sebelum meletup.

Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu.

Sekurang-kurangnya 193 rakyat Palestin terbunuh dan 652 cedera dalam serangan udara itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Advertisement

Sejak 7 Oktober, lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita terbunuh dalam serangan kejam Israel, sebagai membalas serangan mengejut Hamas.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending