Connect with us

Terkini

Lucutkan hak kerakyatan terhadap bekas pemain badminton hina Islam

Tindakan tegas termasuk melucutkan hak kerakyatan perlu diambil terhadap pemain badminton negara, Bong Guang Yik yang secara terbuka menghina kesucian Islam dan Melayu.

Wartawan TMT

Published

on

Lucutkan hak kerakyatan terhadap bekas pemain badminton hina Islam
Foto: Dr Muhamad Akmal Saleh.
 • Tindakan tegas termasuk melucutkan hak kerakyatan perlu diambil terhadap pemain badminton negara, Bong Guang Yik yang secara terbuka menghina kesucian Islam dan Melayu. – Ketua Pemuda UMNO Jasin, Dr Muhamad Akmal Saleh
 • “Sebagai seorang atlit yang pernah mewakili negara, Guang Yik pastinya sedar bahawa hal berkaitan Islam dan bangsa Melayu bukanlah sesuatu boleh dipertikaikan apatah lagi menjadi bahan cacian dalam apa jua alasannya.
 • Isu ini tidak cukup  permohonan maaf dan peringatan tetapi  perlu disusuli dengan pelaksanaan hukuman dengan segera, ujarnya.
 • “Maka satu ketetapan dan tindakan keras perlu segera diambil sebagai peringatan kepada rakyat Malaysia bahawa soal Islam dan Melayu bukanlah satu topik yang boleh dijadikan bahan hinaan atas apa alasan sekalipun.

MELAKA: Tindakan tegas termasuk melucutkan hak kerakyatan perlu diambil terhadap pemain badminton negara, Bong Guang Yik yang secara terbuka menghina kesucian Islam dan Melayu.

Ketua Pemuda UMNO Jasin, Dr Muhamad Akmal Saleh, berkata tindakan Guang Yik adalah perbuatan biadab, keterlaluan dan sukar dimaafkan.

Beliau berkata ia bukan sahaja melampaui batas, malah boleh membawa kepada permulaan ketegangan kaum.

“Sebagai seorang atlit yang pernah mewakili negara, Guang Yik pastinya sedar bahawa hal berkaitan Islam dan bangsa Melayu bukanlah sesuatu yang boleh dipertikaikan apatah lagi menjadi bahan cacian dalam apa jua alasannya.

“Sekiranya tidak dihentikan segera, ia mampu mengakibatkan malapetaka yang kita semua tidak inginkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas membuat laporan polis di Balai Polis Merlimau, malam tadi.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau berkata, isu ini tidak hanya cukup dengan permohonan maaf dan peringatan tetapi ia perlu disusuli dengan pelaksanaan hukuman dengan segera.

“Maka satu ketetapan dan tindakan yang keras perlu segera diambil sebagai peringatan kepada rakyat Malaysia bahawa soal Islam dan Melayu bukanlah satu topik yang boleh dijadikan bahan hinaan atas apa alasan sekalipun

“Jika hanya dengan satu muat naik ‘nakal’ di media sosial oleh seorang atlit kita baru-baru ini menyebabkan dia digantung dari menyertai skuad negara, maka apa yang dilakukan oleh Guang Yik perlu dihukum dengan hukuman lebih berat,” katanya.

Beliau berkata walaupun pernah diberikan peluang menyumbang bakti kepada negara, jasanya langsung tidak setanding dengan tingkah laku peribadinya.

“Negara tidak memerlukan rakyat yang sikapnya mampu mencetuskan ketegangan dan kacau bilau antara agama serta kaum,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
 • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
 • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
 • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
 • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
 • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
 • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending