Connect with us

Terkini

Lucutkan hak kerakyatan terhadap bekas pemain badminton hina Islam

Tindakan tegas termasuk melucutkan hak kerakyatan perlu diambil terhadap pemain badminton negara, Bong Guang Yik yang secara terbuka menghina kesucian Islam dan Melayu.

Wartawan TMT

Published

on

Lucutkan hak kerakyatan terhadap bekas pemain badminton hina Islam
Foto: Dr Muhamad Akmal Saleh.
  • Tindakan tegas termasuk melucutkan hak kerakyatan perlu diambil terhadap pemain badminton negara, Bong Guang Yik yang secara terbuka menghina kesucian Islam dan Melayu. – Ketua Pemuda UMNO Jasin, Dr Muhamad Akmal Saleh
  • “Sebagai seorang atlit yang pernah mewakili negara, Guang Yik pastinya sedar bahawa hal berkaitan Islam dan bangsa Melayu bukanlah sesuatu boleh dipertikaikan apatah lagi menjadi bahan cacian dalam apa jua alasannya.
  • Isu ini tidak cukup  permohonan maaf dan peringatan tetapi  perlu disusuli dengan pelaksanaan hukuman dengan segera, ujarnya.
  • “Maka satu ketetapan dan tindakan keras perlu segera diambil sebagai peringatan kepada rakyat Malaysia bahawa soal Islam dan Melayu bukanlah satu topik yang boleh dijadikan bahan hinaan atas apa alasan sekalipun.

MELAKA: Tindakan tegas termasuk melucutkan hak kerakyatan perlu diambil terhadap pemain badminton negara, Bong Guang Yik yang secara terbuka menghina kesucian Islam dan Melayu.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Ketua Pemuda UMNO Jasin, Dr Muhamad Akmal Saleh, berkata tindakan Guang Yik adalah perbuatan biadab, keterlaluan dan sukar dimaafkan.

Beliau berkata ia bukan sahaja melampaui batas, malah boleh membawa kepada permulaan ketegangan kaum.

“Sebagai seorang atlit yang pernah mewakili negara, Guang Yik pastinya sedar bahawa hal berkaitan Islam dan bangsa Melayu bukanlah sesuatu yang boleh dipertikaikan apatah lagi menjadi bahan cacian dalam apa jua alasannya.

“Sekiranya tidak dihentikan segera, ia mampu mengakibatkan malapetaka yang kita semua tidak inginkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas membuat laporan polis di Balai Polis Merlimau, malam tadi.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau berkata, isu ini tidak hanya cukup dengan permohonan maaf dan peringatan tetapi ia perlu disusuli dengan pelaksanaan hukuman dengan segera.

“Maka satu ketetapan dan tindakan yang keras perlu segera diambil sebagai peringatan kepada rakyat Malaysia bahawa soal Islam dan Melayu bukanlah satu topik yang boleh dijadikan bahan hinaan atas apa alasan sekalipun

“Jika hanya dengan satu muat naik ‘nakal’ di media sosial oleh seorang atlit kita baru-baru ini menyebabkan dia digantung dari menyertai skuad negara, maka apa yang dilakukan oleh Guang Yik perlu dihukum dengan hukuman lebih berat,” katanya.

Beliau berkata walaupun pernah diberikan peluang menyumbang bakti kepada negara, jasanya langsung tidak setanding dengan tingkah laku peribadinya.

“Negara tidak memerlukan rakyat yang sikapnya mampu mencetuskan ketegangan dan kacau bilau antara agama serta kaum,” katanya.

Sumber: Berita Harian

 

 

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Aman Palestin siapkan tiga projek mega di Syria dalam tempoh sekatan akaun

Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.
  • Aman Palestin dalam kenyataan hari ini mengatakan ketiga-tiga projek itu dibina di Al-Bab dan Jarablus, Syria dengan peruntukan USD1,048,612 (RM5.028 juta) yang akan memberi manfaat kepada puluhan ribu masyarakat di kawasan tersebut.
  • Biarpun projek itu berjaya disiapkan, Aman Palestin masih perlu menjelaskan hutang sekitar RM1.918 juta dan menggesa sekatan ke atas akaunnya dapat dihentikan untuk menyempurnakan transaksi tersebut.

KUALA LUMPUR – Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Aman Palestin dalam kenyataan hari ini mengatakan ketiga-tiga projek itu dibina di Al-Bab dan Jarablus, Syria dengan peruntukan USD1,048,612 (RM5.028 juta) yang akan memberi manfaat kepada puluhan ribu masyarakat di kawasan tersebut.

Foto : Projek saluran air.

“Projek yang didirikan antaranya Projek Saluran Air Bersih dari Sungai Furat ke Perkampungan Ataa, Jarablus dengan jangka masa projek selama 15 bulan membabitkan kos USD659,000 (RM3.16 juta).

Foto: Masjid Ghafur.

”Pembinaan Masjid Al-Ghafour, Al-Bab dengan jangka masa pembinaan selama 7 bulan membabitkan kos USD130,000 (RM623,000).

Foto: Pusat Komuniti.

“Projek Pusat Komuniti Perkampungan Ataa, Jarablus dengan jangka masa pembinaan selama 18 bulan, membabitkan kos sebanyak USD259,612 (RM1.24 juta),” katanya di sini hari ini.

Biarpun projek itu berjaya disiapkan dan berakhir sekitar November dan Disember tahun lalu, Aman Palestin masih perlu menjelaskan hutang sekitar RM1.918 juta untuk menyempurnakan transaksi projek tersebut.

“Walaupun projek mega Aman Palestin ini telah berjaya disiapkan, Aman Palestin masih mempunyai hutang perlu dilunaskan sebanyak USD 400,000 (RM1.918 juta) untuk projek saluran air bersih berikutan akaun Aman Palestin yang disekat dan tidak mampu membayar hutang tersebut.

“Pembinaan projek-projek ini jelas tujuannya untuk memberikan kemudahan dan keselesaan kepada penduduk di sekitar Jarablus dan Al-Bab serta memberikan perkembangan yang terbaik dalam taraf hidup masyarakat di sana. 

“Dengan projek ini, Aman Palestin meletakkan harapan agar para penduduk yang mendapat manfaat dapat menggunakan kemudahan dengan sebaiknya demi kelangsungan hidup yang lebih baik.

“Dalam masa yang sama, Aman Palestin menggesa agar akaun Aman Palestin dapat dinyahbekukan dengan segera berikutan ramai lagi saudara kita di Palestin, Syria dan Yaman yang ketika ini amat memerlukan bantuan daripada kita untuk terus hidup,” kata NGO itu. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending