Connect with us

Terkini

Lebih 1,000 Orang Asli berdepan kesukaran, jalan keluar masuk rosak sejak enam bulan lalu

Lebih 1,000 penduduk Orang Asli suku kaum Temiar di Pos Gob di sini berdepan kesukaran selepas jalan perhubungan keluar dan masuk rosak lebih enam bulan lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Lebih 1,000 Orang Asli berdepan kesukaran, jalan keluar masuk rosak sejak enam bulan lalu
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penduduk kampung Orang Asli suku kaum Temiar di Pos Gob, Gua Musang, bukan sahaja tidak dapat hantar anak ke sekolah, malah mereka sukar untuk dapatkan bantuan perubatan bulanan dan membeli bekalan makanan selepas jalan perhubungan balak rosak teruk akibat cuaca hujan.
  • Seorang suri rumah, Rohani Adik, 32, berkata, anak sulungnya, Noraini Adi, 13, tidak dapat ke sekolah menengah di bandar Gua Musang sekiranya keadaan jalan masih rosak teruk.
  • Seorang lagi penduduk, Amoi Along, 60, berkata, kebanyakan warga emas di kampung itu terputus bekalan ubat selama dua bulan ekoran keadaan jalan darat yang tidak dapat dilalui oleh pasukan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk buat pemeriksaan kesihatan secara berkala.
  • Sebelum ini, pasukan KKM tidak dapat masuk ke Pos Gob untuk hantar ubat ke­rana jalan balak rosak dan terpaksa berpatah balik apabila sampai di Sungai Blaer.

 

GUA MUSANG – Lebih 1,000 penduduk Orang Asli suku kaum Temiar di Pos Gob di sini berdepan kesukaran selepas jalan perhubungan keluar dan masuk rosak lebih enam bulan lalu.

Penduduk bukan sahaja tidak dapat menghantar anak ke sekolah, malah mereka sukar untuk mendapatkan bantuan perubatan bulanan dan membeli bekalan makanan selepas jalan perhubungan balak rosak teruk akibat cuaca hujan.

Seorang penduduk Kampung Tembaga, Pos Gob, Nordin Pandak, 55, berkata, motosikal penduduk juga rosak selepas kerap digunakan untuk meredah jalan berselut tebal.

Katanya, keadaan itu menyebabkan dia terpaksa berjalan kaki dan menyeberangi sungai untuk ke Kampung Gob.

“Penduduk mengambil risiko menyeberangi sungai dengan motosikal untuk bergerak ke kampung seberang bagi melakukan urusan harian.

“Meskipun sedar laluan itu berbahaya, namun kami terpaksa bergadai nyawa kerana hanya laluan balak itu jalan perhubungan kami,” katanya.

Seorang suri rumah, Rohani Adik, 32, pula berkata, anak sulungnya, Noraini Adi, 13, tidak dapat ke sekolah menengah di bandar Gua Musang sekiranya keadaan jalan masih rosak teruk.

Justeru katanya, anaknya ha­nya belajar sendiri di rumah­.

“Saya risau memikirkan nasib anak sulung yang akan menyambung persekolahan di tingkatan satu.

“Saya harap pihak kerajaan dan Jabatan Kemajuan Orang Asli boleh membantu dengan menyediakan pengangkutan udara kepada anak kami untuk ke sekolah,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Amoi Along, 60, berkata, kebanyakan warga emas di kampung itu terputus bekalan ubat selama dua bulan ekoran keadaan jalan darat yang tidak dapat dilalui oleh pasukan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Ujar, sebelum ini, pasukan KKM tidak dapat masuk ke Pos Gob untuk menghantar ubat ke­rana jalan balak rosak dan terpaksa berpatah balik apabila sampai di Sungai Blaer.

 

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending