Connect with us

Terkini

Ibu Orang Asli mualaf gagal ketepi perintah habeas corpus diperoleh bekas suami bukan Islam

Seorang ibu mualaf keturunan Orang Asli gagal mengetepikan perintah habeas corpus agar menyerahkan anak perempuan berusia 10 tahun kepada bapa kandungnya yang bukan beragama Islam. 

Wartawan TMT

Published

on

Ibu Orang Asli mualaf gagal ketepi perintah habeas corpus diperoleh bekas suami bukan Islam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Seorang ibu mualaf keturunan Orang Asli gagal mengetepikan perintah habeas corpus agar menyerahkan anak perempuan berusia 10 tahun kepada bapa kandungnya yang bukan beragama Islam. 
 • Perkara itu ditentukan selepas Mahkamah Persekutuan hari ini menolak rayuan wanita berusia 37 tahun tersebut yang tidak berpuas hati dengan keputusan terdahulu yang memihak kepada bekas suaminya, lapor Kosmo.
 • Justeru, keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan, Pahang yang membenarkan permohonan habeas corpus bekas suaminya pada 25 Mei 2023 dikekalkan. 
 • Kemelut kekeluargaan di antara kedua-duanya mendapat perhatian masyarakat ekoran rakaman video kanak-kanak itu menangis bersama ibunya yang berpurdah sambil diperhatikan oleh pegawai polis wanita selepas satu prosiding mahkamah, tular dalam media sosial.
 • Panel tiga hakim diketuai Datuk Harmindar Singh Dhaliwal berpuas hati bahawa keterangan menunjukkan kanak-kanak perempuan itu pada hakikatnya dipelihara oleh bapanya selama empat tahun sebelum diambil ibunya.
 • Beliau yang bersidang bersama-sama Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil sebulat suara berpendapat adalah tidak betul mengambil kanak-kanak tersebut tanpa mendapat perintah hak penjagaan daripada mahkamah.

KUALA LUMPUR – Seorang ibu mualaf keturunan Orang Asli gagal mengetepikan perintah habeas corpus agar menyerahkan anak perempuan berusia 10 tahun kepada bapa kandungnya yang bukan beragama Islam. 

Perkara itu ditentukan selepas Mahkamah Persekutuan hari ini menolak rayuan wanita berusia 37 tahun tersebut yang tidak berpuas hati dengan keputusan terdahulu yang memihak kepada bekas suaminya, lapor Kosmo. 

Justeru, keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan, Pahang yang membenarkan permohonan habeas corpus bekas suaminya pada 25 Mei 2023 dikekalkan. 

Kemelut kekeluargaan di antara kedua-duanya mendapat perhatian masyarakat ekoran rakaman video kanak-kanak itu menangis bersama ibunya yang berpurdah sambil diperhatikan oleh pegawai polis wanita selepas satu prosiding mahkamah, tular dalam media sosial.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Harmindar Singh Dhaliwal berpuas hati bahawa keterangan menunjukkan kanak-kanak perempuan itu pada hakikatnya dipelihara oleh bapanya selama empat tahun sebelum diambil ibunya.

Beliau yang bersidang bersama-sama Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil sebulat suara berpendapat adalah tidak betul mengambil kanak-kanak tersebut tanpa mendapat perintah hak penjagaan daripada mahkamah.

Panel berkenaan berpuas hati bahawa Mahkamah Tinggi tidak terkhilaf ketika membenarkan permohonan habeas corpus dikemukakan lelaki berusia 44 tahun itu.

Pada prosiding itu, peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla dan Datuk Zainul Rijal Abu Bakar mewakili wanita tersebut (perayu), manakala Datuk Bastian Vendargon dan Gene Anand Vendargon berhujah bagi pihak responden.

Panel berkenaan sebelum itu menolak permohonan Mohamed Haniff Khatri untuk mengemukakan keterangan baharu berkaitan sijil kelahiran kanak-kanak Orang Asli itu.

Ketika menyampaikan keputusan tersebut, mahkamah menyatakan keputusan itu tidak memberi kesan kepada prosiding hak penjagaan yang masih didengar di Mahkamah Tinggi.

Panel berkenaan juga berpendirian bahawa nama kanak-kanak tersebut dan kedua ibu bapanya serta gambar mereka tidak didedahkan oleh mana-mana pihak.

Pada 1 Jun 2023, Mahkamah Tinggi Kuantan mengeluarkan perintah membisu (gag order) agar tidak mendedahkan nama, identiti, gambar atau video tiga beranak itu berkaitan kes hak penjagaan kanak-kanak tersebut. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
 • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
 • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
 • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
 • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
 • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending