Connect with us

Terkini

JAINJ berjaya gagalkan penganjuran pesta buih

Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) tidak akan membenarkan penganjuran program berunsur kemaksiatan dilakukan di negeri ini yang bertentangan dengan ajaran Islam serta adat resam negeri ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • erana ia bertentangan dengan ajaran Islam serta adat resam negeri ini.
  • Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd. Fared Mohd. Khalid berkata, sejajar matlamat itu, pihaknya berjaya gagalkan penganjuran pesta buih dijadualkan diadakan esok di sebuah hotel mewah di bandar raya ini.
  • “Kerisauan kita program melibatkan pergaulan bebas dan perlakuan tidak sopan seperti ini melibatkan orang Islam. Saya percaya semua orang termasuk bukan Islam pun tidak mahu melihat kegiatan bercampur bebas ini,” – JAINJ 

 

JOHOR BAHRU: Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) tidak akan membenarkan penganjuran program berunsur kemaksiatan dilakukan di negeri ini yang bertentangan dengan ajaran Islam serta adat resam negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd. Fared Mohd. Khalid berkata, sejajar dengan matlamat itu, pihaknya berjaya menggagalkan penganjuran pesta buih yang dijadualkan diadakan esok di sebuah hotel mewah di bandar raya ini.

Beliau berkata, pihak penguat kuasa JAINJ menghubungi penganjur program tersebut setelah menerima aduan mengenai awam susulan tular jemputan ke parti tertutup itu dalam media sosial. 

“JAINJ menghubungi penganjur dan pemilik hotel mewah berkenaan dan mereka bersetuju membatalkan penganjuran pesta buih yang akan diadakan di kawasan kolam renang hotel mewah terbabit. 

“JAINJ menyampaikan pandangan bahawa pesta buih itu tidak boleh dianjur dan diadakan di negeri ini berikutan ia melanggar Enakmen Jenayah Syariah Johor selain mengundang ketidakselesaan masyarakat,” katanya. 

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas perhimpunan bulanan agensi Hal Ehwal Agama Islam Johor, di Pusat Islam Iskandar, di sini hari ini. 

Dalam pada itu, Mohd. Fared berkata, JAINJ akan menjalankan pemantauan di beberapa lokasi lain termasuk di hotel mewah tersebut bagi memastikan tidak ada program atau aktiviti yang mengundang kemaksiatan seperti pesta buih itu diadakan. 

“Kita sudah memberi amaran dan akan menjalankan penguatkuasaan untuk bertindak jika penganjur atau mana-mana lokasi meneruskan pesta buih itu. 

“Pencegahan terhadap program maksiat sebegini akan diteruskan sepanjang masa dan bukan dilakukan secara bermusim atau pada tarikh tertentu sahaja. 

“Kerisauan kita adalah program yang melibatkan pergaulan bebas dan perlakuan tidak sopan seperti ini melibatkan orang Islam. Saya percaya semua orang termasuk yang bukan Islam pun tidak mahu melihat kegiatan bercampur bebas ini,” ujarnya. 

Tambahnya, orang awam yang mempunyai sebarang maklumat atau ingin membuat aduan boleh terus menghubungi penguatkuasa JAINJ di talian yang dinyatakan di laman sesawang JAINJ. –UTUSAN

Sumber : Utusan

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) NATO perlu elak “double-standard” dalam isu Gaza, Ukraine – PM Sepanyol

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Sanchez berkata perkara itu penting untuk menyampaikan kepada semua pihak bahawa apa dipertahankan NATO bukan hanya undang-undang antarabangsa, tetapi pendirian yang konsisten.

Beliau juga menggesa gencatan senjata kekal dilakukan di Gaza supaya “malapetaka kemanusiaan” yang disaksikan di wilayah Palestin itu dapat dihentikan.

“Ia sangat penting untuk rakyat kita fahami bahawa apa yang kita pertahankan di Gaza dan di Ukraine bukan sahaja (berkenaan) undang-undang antarabangsa, tetapi kita (sendiri) ada kedudukan yang konsisten.

“Kedudukan konsisten politik jelas bahawa kita tidak mengamalkan dwistandard. 

“Jadi jika kita memberitahu rakyat kita bahawa kita menyokong Ukraine kerana kita mempertahankan undang-undang antarabangsa, ia sama dengan apa yang kita perlu lakukan terhadap Gaza,” kata Sanchez dalam klip video disiarkan Al Jazeera ketika berucap di Sidang Kemuncak NATO di Washington, Amerika Syarikat, semalam.

Media melaporkan Ketua NATO, Jens Stoltenberg dalam ucapan akhirnya di sidang sama langsung tidak menyebut mengenai serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

Insiden itu berlaku ketika beberapa pemimpin memberi amaran bahawa berdiam diri mengenai situasi di Gaza boleh menjejaskan komitmen perikatan ketenteraan itu terhadap hak asasi manusia. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending