Connect with us

PRU-15

BN mohon perkenan tangguh pertemuan menghadap YDPA

[DIKEMAS KINI] BN akan memohon perkenan untuk menangguhkan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang dijadualkan pada jam 10.30 pagi Rabu.

Wartawan TMT

Published

on

BN mohon perkenan tangguh pertemuan menghadap YDPA
Foto: Ahli dewan rakyat BN
  • Sepatutnya 30 ahli Dewan Rakyat BN akan menghadap YDPA di Istana Negara yang dijadualkan pada jam 10.30 pagi hari ini, namun ditangguhkan.
  • Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon menyerahkan keputusan kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
  • ā€œKita mengekalkan keputusan pagi hari ini (Selasa) untuk tidak memihak kepada sesiapa,ā€ – kata Sin Woon.
  • Beliau dalam masa sama menambah, tiada sebarang akuan berkanun (SD) yang ditandatangani oleh 30 ahli Parlimen BN.

KUALA LUMPUR – [DIKEMAS KINI] BN akan memohon perkenan untuk menangguhkan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang dijadualkan pada jam 10.30 pagi Rabu.

Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon berkata, BN juga masih kekal dengan pendirian dibuat sebelum ini untuk tidak menyokong Pakatan Harapan (PH) atau Perikatan Nasional (PN) bagi membentuk kerajaan.

ā€œKita mengekalkan keputusan pagi hari ini (Selasa) untuk tidak memihak kepada sesiapa.

ā€œJadi, terpulanglah kepada Pengerusi BN (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) untuk memaklumkan kepada tuanku,ā€ katanya kepada pemberita di ibu pejabat UMNO pada Selasa.

Yang di-Pertuan Agong sebelum ini menitahkan 30 ahli Dewan Rakyat BN menghadap secara individu pada jam 10.30 di Istana Negara pagi Rabu.

Menurut Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin, pertemuan itu adalah lanjutan daripada sesi menghadap ketua gabungan PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada jam 4.30 petang Selasa.

Sin Woon dalam masa sama menambah, tiada sebarang akuan berkanun (SD) yang ditandatangani oleh 30 ahli Parlimen BN.

Advertisement

Dalam pada itu, Timbalan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Datuk Arthur Joseph Kurup turut memaklumkan bahawa permohonan itu sudah dihantar kepada Istana Negara malam ini.

Beliau berkata, beberapa perkara masih diteliti sebelum sebarang keputusan mengenai sokongan terhadap calon Perdana Menteri ke-10.

ā€œKita akan buat keputusan selepas perundingan namun beberapa perkara masih belum selesai (mengenai sokongan calon Perdana Menteri ke-10),ā€ katanya.

Sumber: Sinar Harian

PRU-15

Saingan 6 penjuru di Parlimen Padang SeraiĀ 

Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai yang ditangguhkan sebelum ini, akan menyaksikan persaingan enam penjuru.

Wartawan TMT

Published

on

Saingan 6 penjuru di Parlimen Padang SeraiĀ 
Foto (dari kiri): Dr Mohamad Sofee Razak (Pakatan Harapan), Datuk C. Sivarraajh (Barisan Nasional), Datuk Azman Nasrudin (Perikatan Nasional), Hamzah Abd Rahman (Pejuang), dan Sreananda Rao (Bebas).
  • PRU15 kerusi Parlimen Padang Serai yang ditangguhkan sebelum ini, akan menyaksikan persaingan enam penjuru.
  • Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Padang Serai, Datuk Abdul Bari Abdullah umumkan perkara tersebut setelah tempoh penamaan calon ditutup jam 10 pagi tadi.
  • Antara calon yang terlibat adalah Datuk Azman Nasrudin (PN), Datuk Sivarraajh Chandran (BN), Hamzah Abdul Rahman (PEJUANG); Dr Mohamed Sofee Razak dari (PH), calon Bebas, Sreanandha Rao dan Mohd Bakri Hashim mewakili WARISAN.
  • Undi bagi Parlimen Padang Serai ditangguh susulan kematian calon PH iaitu M Karupaiya pada 16 November lalu.
  • SPR menetapkan hari pengundian pada 7 Disember dan pengundian awal 3 Disember, serta tempoh berkempen selama 13 hari.

KULIM: Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai yang ditangguhkan sebelum ini, akan menyaksikan persaingan enam penjuru.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Padang Serai, Datuk Abdul Bari Abdullah, mengumumkan perkara itu selepas tempoh penamaan calon ditutup jam 10 pagi tadi.

Enam calon terbabit ialah Datuk Azman Nasrudin dari Perikatan Nasional (PN); Datuk Sivarraajh Chandran dari Barisan Nasional (BN); Hamzah Abdul Rahman (PEJUANG); Dr Mohamed Sofee Razak dari Pakatan Harapan (PH); calon Bebas, Sreanandha Rao dan Mohd Bakri Hashim mewakili WARISAN.

Pengundian bagi kerusi Parlimen Padang Serai ditangguhkan susulan kematian calon yang telah disahkan bertanding sebelum ini iaitu M Karupaiya daripada PH pada 16 November lalu dipercayai akibat serangan jantung dan komplikasi kesihatan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian pada 7 Disember depan dan pengundian awal 3 Disember, dengan tempoh berkempen selama 13 hari hingga jam 11.59 malam 6 Disember bermula selepas pengisytiharan calon yang bertanding.

Sumber: Berita Harian

 

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending