Connect with us

Terkini

BN mohon perkenan tangguh pertemuan menghadap YDPA

[DIKEMAS KINI] BN akan memohon perkenan untuk menangguhkan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang dijadualkan pada jam 10.30 pagi Rabu.

Wartawan TMT

Published

on

BN mohon perkenan tangguh pertemuan menghadap YDPA
Foto: Ahli dewan rakyat BN
  • Sepatutnya 30 ahli Dewan Rakyat BN akan menghadap YDPA di Istana Negara yang dijadualkan pada jam 10.30 pagi hari ini, namun ditangguhkan.
  • Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon menyerahkan keputusan kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
  • “Kita mengekalkan keputusan pagi hari ini (Selasa) untuk tidak memihak kepada sesiapa,” – kata Sin Woon.
  • Beliau dalam masa sama menambah, tiada sebarang akuan berkanun (SD) yang ditandatangani oleh 30 ahli Parlimen BN.

KUALA LUMPUR – [DIKEMAS KINI] BN akan memohon perkenan untuk menangguhkan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang dijadualkan pada jam 10.30 pagi Rabu.

Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon berkata, BN juga masih kekal dengan pendirian dibuat sebelum ini untuk tidak menyokong Pakatan Harapan (PH) atau Perikatan Nasional (PN) bagi membentuk kerajaan.

“Kita mengekalkan keputusan pagi hari ini (Selasa) untuk tidak memihak kepada sesiapa.

“Jadi, terpulanglah kepada Pengerusi BN (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) untuk memaklumkan kepada tuanku,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat UMNO pada Selasa.

Yang di-Pertuan Agong sebelum ini menitahkan 30 ahli Dewan Rakyat BN menghadap secara individu pada jam 10.30 di Istana Negara pagi Rabu.

Menurut Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin, pertemuan itu adalah lanjutan daripada sesi menghadap ketua gabungan PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada jam 4.30 petang Selasa.

Sin Woon dalam masa sama menambah, tiada sebarang akuan berkanun (SD) yang ditandatangani oleh 30 ahli Parlimen BN.

Dalam pada itu, Timbalan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Datuk Arthur Joseph Kurup turut memaklumkan bahawa permohonan itu sudah dihantar kepada Istana Negara malam ini.

Beliau berkata, beberapa perkara masih diteliti sebelum sebarang keputusan mengenai sokongan terhadap calon Perdana Menteri ke-10.

“Kita akan buat keputusan selepas perundingan namun beberapa perkara masih belum selesai (mengenai sokongan calon Perdana Menteri ke-10),” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending