Connect with us

Terkini

Pelaksanaan diyat, kerajaan perlu pertimbang dengan serius – Mantan Menteri Agama

Kerajaan perlu mempertimbang secara serius cadangan pelaksanaan diyat iaitu pampasan kepada keluarga mangsa yang terkesan dengan tindakan penjenayah, dalam sistem perundangan di negara ini.

Wartawan TMT

Published

on

Pelaksanaan diyat, kerajaan perlu pertimbang dengan serius - Mantan Menteri Agama
Foto: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.
  • Kerajaan perlu mempertimbang secara serius cadangan pelaksanaan diyat iaitu pampasan kepada keluarga mangsa terkesan tindakan penjenayah, dalam sistem perundangan di negara ini.
  • Islam sudah sediakan penyelesaian dan kerajaan hanya perlu buat sedikit pindaan undang-undang berkaitan, termasuk Kanun Tatacara Jenayah (Akta 593) dan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333). 
  • Sejak 2019 iaitu ketika masih menjawat jawatan Mufti Wilayah Persekutuan, beliau konsisten menuntut kerajaan mempertimbang pelaksanaan diyat.

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu mempertimbang secara serius cadangan pelaksanaan diyat iaitu pampasan kepada keluarga mangsa yang terkesan dengan tindakan penjenayah, dalam sistem perundangan di negara ini.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata Islam sudah menyediakan penyelesaian mengenai perkara itu dan kerajaan hanya perlu membuat sedikit pindaan terhadap undang-undang berkaitan, termasuk Kanun Tatacara Jenayah (Akta 593) dan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333). 

Zulkifli berkata, sejak 2019 iaitu ketika masih menjawat jawatan Mufti Wilayah Persekutuan, beliau konsisten menuntut kerajaan untuk mempertimbang pelaksanaan diyat.

“Pada tahun yang sama, saya juga membentangkan kertas kerja berhubung pelaksanaan diyat di hadapan Yang di-Pertuan Agong dalam Majlis Munaqasyah Pengurusan Hal Ehwal Islam di Istana Negara.

“Ia turut dihadiri semua Pengerusi dan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri, Mufti negeri, Ketua Hakim Syarie dan Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri yang berada di bawah naungan baginda. 

“Saya berharap kerajaan memandang serius perkara ini,” kata beliau dalam Facebooknya, hari ini.

Beliau berkata demikian susulan insiden kemalangan ngeri di Kilometer 45.7 Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) arah selatan, berhampiran Sedenak, Kulai, malam tadi yang mengorbankan dua individu dalam kenderaan terbakar, selepas terbabit kemalangan membabitkan empat kenderaan.

Advertisement

Video kemalangan itu yang menyayat hati, tular, yang mana seorang suami dilihat menangis dan memanggil isterinya yang berada dalam kenderaan terbakar itu.

Saksi memaklumkan, ketika kejadian, sebuah lori di lorong kiri yang dipandu laju tiba-tiba datang dan terus melanggar beberapa kenderaan, menyebabkan sebahagiannya terbakar dengan api yang sangat marak.

Zulkifli berkata, pada Jun lalu, beliau sekali lagi menegaskan mengenai kepentingan pelaksanaan diyat melalui blognya.

Pada 5 September lalu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah menyarankan supaya hukuman diyat dapat dikaji dan dilaksanakan di negara ini.

Al-Sultan Abdullah bertitah, pelaksanaan hukuman diyat itu sudah dicadangkan baginda sejak lima hingga enam tahun lalu, namun ia masih di peringkat kajian hingga kini.

Sumber: Berita Harian

Advertisement

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending