Connect with us

Terkini

Parti perlu pilih calon petah bahasa Melayu – Datuk Dr Teo Kok Seong

Kegagalan sebahagian ahli Parlimen sebelum ini untuk menguasai bahasa Melayu dengan fasih ketika membahas isu-isu yang dibangkitkan di Dewan Rakyat, pernah menjadi perdebatan hangat dan dipersoalkan banyak pihak.

Wartawan TMT

Published

on

Parti perlu pilih calon petah bahasa Melayu - Datuk Dr Teo Kok Seong
Foto: Datuk Dr Teo Kok Seong.
  • Ketidakfasihan bahasa Melayu dalam sebahagian ahli Parlimen ketika membahas isu di Dewan Rakyat, menjadi perdebatan hangat dan dipersoalkan banyak pihak.
  • Bahasa Melayu menjadi bahasa rasmi di Dewan Rakyat di bawah Peraturan Mesyuarat 8 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.
  • Ia juga berfungsi sebagai ‘pembawa’ kepada suara-suara rakyat dalam pelbagai isu di sesuatu kawasan Parlimen untuk diambil perhatian di peringkat atasan.
  • Datuk Dr Teo Kok Seong berkata bahasa Melayu yang baik akan memudahkan calon komunikasi dengan masyarakat setempat tetapi dapat mendaulatkan bahasa tersebut.

KUALA LUMPUR – Kegagalan sebahagian ahli Parlimen sebelum ini untuk menguasai bahasa Melayu dengan fasih ketika membahas isu-isu yang dibangkitkan di Dewan Rakyat, pernah menjadi perdebatan hangat dan dipersoalkan banyak pihak.

Ini memandangkan ia bukan sahaja merupakan bahasa kebangsaan negara, tetapi juga menjadi bahasa rasmi di Dewan Rakyat sepertimana dinyatakan dengan jelas di bawah Peraturan Mesyuarat 8 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Selain ia juga merupakan ‘pembawa’ kepada suara-suara rakyat dalam pelbagai isu di sesuatu kawasan Parlimen untuk diambil perhatian di peringkat atasan.

Berdasarkan pengalaman sebelum ini, terdapat pandangan pakar bahasa dan penganalisis politik yang mahukan calon yang bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dapat menguasai sebaiknya bahasa ibunda itu supaya situasi sama di Dewan Rakyat sebelum ini tidak berulang.

Mengulas mengenainya, pakar bahasa Melayu, Datuk Dr Teo Kok Seong berkata, penguasaan bahasa Melayu yang baik bukan sahaja memberi kelebihan kepada pemimpin untuk mudah berkomunikasi malah lebih penting dapat menyampaikan dasar dan agenda kerajaan dengan tepat kepada rakyat.

“Bagi saya, apabila ada wakil parti (politik) yang dilantik sebagai pemimpin tidak boleh berbahasa Melayu, itu bukan isu politik tetapi isu negara kerana kita kena ingat bahawa bahasa Melayu bukan bahasa orang Melayu, tetapi bahasa kebangsaan,” katanya kepada Bernama.

Beliau yang merupakan Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, penguasaan bahasa Melayu yang baik dalam kalangan calon bukan sahaja memudahkan komunikasi dengan masyarakat setempat, tetapi juga mendaulatkan bahasa tersebut.

Malah, ini juga selari dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mahu penggunaan bahasa rasmi dalam setiap urusan rasmi negara termasuk persidangan antarabangsa.

Keputusan Perdana Menteri itu juga sejajar dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara, dengan kementerian dan agensi kerajaan perlu menjadi contoh terbaik dalam usaha memantapkan penggunaan bahasa kebangsaan.

“Bagi saya, kita perlu sokong apabila ada parti politik terutamanya yang bukan dalam kalangan kaum Melayu yang mahu memartabatkan bahasa Melayu dengan memilih calon yang benar-benar fasih berbahasa kebangsaan. Malah, usaha seperti ini harus diperluaskan lagi kepada parti-parti politik lain,” katanya.

Baru-baru ini, Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai mengumumkan, hanya mereka yang menguasai bahasa Melayu dengan baik akan dipilih sebagai calon parti itu pada PRU15.

Dominic berkata, penguasaan bahasa Melayu adalah antara kriteria yang akan dipertimbangkan dalam pemilihan calon parti itu.

Pandangan sama turut disuarakan pensyarah kanan Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi yang melihat penguasaan bahasa Melayu yang baik wajar menjadi prasyarat utama dalam pemilihan calon yang bertanding pada pilihan raya kali ini.

“Pendekatan itu tepat kerana kita mahu mereka yang dipilih sebagai wakil rakyat dapat berkhidmat dengan lebih efisien supaya tidak menimbulkan pemahaman bahasa dan budaya setempat,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
  • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
  • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
  • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
  • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
  • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending