Connect with us

Terkini

Parti perlu pilih calon petah bahasa Melayu – Datuk Dr Teo Kok Seong

Kegagalan sebahagian ahli Parlimen sebelum ini untuk menguasai bahasa Melayu dengan fasih ketika membahas isu-isu yang dibangkitkan di Dewan Rakyat, pernah menjadi perdebatan hangat dan dipersoalkan banyak pihak.

Wartawan TMT

Published

on

Parti perlu pilih calon petah bahasa Melayu - Datuk Dr Teo Kok Seong
Foto: Datuk Dr Teo Kok Seong.
  • Ketidakfasihan bahasa Melayu dalam sebahagian ahli Parlimen ketika membahas isu di Dewan Rakyat, menjadi perdebatan hangat dan dipersoalkan banyak pihak.
  • Bahasa Melayu menjadi bahasa rasmi di Dewan Rakyat di bawah Peraturan Mesyuarat 8 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.
  • Ia juga berfungsi sebagai ‘pembawa’ kepada suara-suara rakyat dalam pelbagai isu di sesuatu kawasan Parlimen untuk diambil perhatian di peringkat atasan.
  • Datuk Dr Teo Kok Seong berkata bahasa Melayu yang baik akan memudahkan calon komunikasi dengan masyarakat setempat tetapi dapat mendaulatkan bahasa tersebut.

KUALA LUMPUR – Kegagalan sebahagian ahli Parlimen sebelum ini untuk menguasai bahasa Melayu dengan fasih ketika membahas isu-isu yang dibangkitkan di Dewan Rakyat, pernah menjadi perdebatan hangat dan dipersoalkan banyak pihak.

Ini memandangkan ia bukan sahaja merupakan bahasa kebangsaan negara, tetapi juga menjadi bahasa rasmi di Dewan Rakyat sepertimana dinyatakan dengan jelas di bawah Peraturan Mesyuarat 8 Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Selain ia juga merupakan ‘pembawa’ kepada suara-suara rakyat dalam pelbagai isu di sesuatu kawasan Parlimen untuk diambil perhatian di peringkat atasan.

Berdasarkan pengalaman sebelum ini, terdapat pandangan pakar bahasa dan penganalisis politik yang mahukan calon yang bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dapat menguasai sebaiknya bahasa ibunda itu supaya situasi sama di Dewan Rakyat sebelum ini tidak berulang.

Mengulas mengenainya, pakar bahasa Melayu, Datuk Dr Teo Kok Seong berkata, penguasaan bahasa Melayu yang baik bukan sahaja memberi kelebihan kepada pemimpin untuk mudah berkomunikasi malah lebih penting dapat menyampaikan dasar dan agenda kerajaan dengan tepat kepada rakyat.

“Bagi saya, apabila ada wakil parti (politik) yang dilantik sebagai pemimpin tidak boleh berbahasa Melayu, itu bukan isu politik tetapi isu negara kerana kita kena ingat bahawa bahasa Melayu bukan bahasa orang Melayu, tetapi bahasa kebangsaan,” katanya kepada Bernama.

Beliau yang merupakan Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, penguasaan bahasa Melayu yang baik dalam kalangan calon bukan sahaja memudahkan komunikasi dengan masyarakat setempat, tetapi juga mendaulatkan bahasa tersebut.

Advertisement

Malah, ini juga selari dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mahu penggunaan bahasa rasmi dalam setiap urusan rasmi negara termasuk persidangan antarabangsa.

Keputusan Perdana Menteri itu juga sejajar dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara, dengan kementerian dan agensi kerajaan perlu menjadi contoh terbaik dalam usaha memantapkan penggunaan bahasa kebangsaan.

“Bagi saya, kita perlu sokong apabila ada parti politik terutamanya yang bukan dalam kalangan kaum Melayu yang mahu memartabatkan bahasa Melayu dengan memilih calon yang benar-benar fasih berbahasa kebangsaan. Malah, usaha seperti ini harus diperluaskan lagi kepada parti-parti politik lain,” katanya.

Baru-baru ini, Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai mengumumkan, hanya mereka yang menguasai bahasa Melayu dengan baik akan dipilih sebagai calon parti itu pada PRU15.

Dominic berkata, penguasaan bahasa Melayu adalah antara kriteria yang akan dipertimbangkan dalam pemilihan calon parti itu.

Pandangan sama turut disuarakan pensyarah kanan Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi yang melihat penguasaan bahasa Melayu yang baik wajar menjadi prasyarat utama dalam pemilihan calon yang bertanding pada pilihan raya kali ini.

Advertisement

“Pendekatan itu tepat kerana kita mahu mereka yang dipilih sebagai wakil rakyat dapat berkhidmat dengan lebih efisien supaya tidak menimbulkan pemahaman bahasa dan budaya setempat,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Advertisement

Terkini

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat

Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata cukai itu tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.
  • Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.
  • “Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang,” katanya ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Malah kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, cukai tersebut tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.

Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.

“Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang.

“Namun, ia tidak membebankan rakyat kerana kenaikan ini tidak melibatkan perkhidmatan seperti makan minum, telekomunikasi, parkir kereta dan logistik,” katanya di Dewan Negara hari ini.

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, kerajaan juga akan mengenakan cukai barangan bernilai tinggi pada kadar lima hingga 10 peratus ke atas barang nilai tinggi tertentu berdasarkan nilai ambang harga barangan. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending