Connect with us

Terkini

Henti sebar fitnah di media sosial – Ahmad Marzuk

Masyarakat khususnya netizen di negara ini diseru supaya menghentikan perbuatan memanipulasi media sosial (medsos) sebagai medium untuk menyebar fitnah, tohmahan dan kata-kata berbaur hinaan dan cacian terhadap sesuatu isu yang tular.

Wartawan TMT

Published

on

Henti sebar fitnah di media sosial - Ahmad Marzuk
Foto: Datuk Ahmad Marzuk Shaary.
  • Netizen diseru hentikan perbuatan memanipulasi media sosial bagi menyebar fitnah, tohmahan dan kata-kata berbaur hinaan.
  • Media sosial seharusnya dijadikan medan penyebaran dakwah dan akhlak Islam.
  • Ia adalah virus bahaya dalam masyarakat terutama umat Islam, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary.
  • Perkembangan itu dilihat semakin jauh meninggalkan nilai akhlak Islam sebenar.

KUALA LUMPUR – Masyarakat khususnya netizen di negara ini diseru supaya menghentikan perbuatan memanipulasi media sosial (medsos) sebagai medium untuk menyebar fitnah, tohmahan dan kata-kata berbaur hinaan dan cacian terhadap sesuatu isu yang tular.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, media sosial seharusnya dijadikan medan penyebaran dakwah dan akhlak Islam.

“Ini mudah terjadi disebabkan sifat media sosial itu sendiri yang dapat menyembunyikan identiti seseorang melalui pelbagai tetapan seperti tanpa nama (anonymous) dan tanpa dilihat (unseen) serta boleh digunakan untuk mencipta pelbagai identiti palsu (fake account) yang tidak dikenali,” katanya ketika merasmikan sambutan Maulidur Rasul Peringkat Wilayah Persekutuan 1444H di sini hari ini.

Ahmad Marzuk berkata, perkembangan itu menjadi virus yang amat bahaya dalam masyarakat terutama umat Islam dan mereka dilihat semakin jauh meninggalkan nilai akhlak Islam sebenar.

“Perbuatan menyebar fitnah di media sosial sama ada dalam bentuk penulisan mahupun ilustrasi dengan perkongsian maklumat tidak tepat berbaur provokasi dan penghinaan boleh mewujudkan budaya tidak sihat dalam kalangan masyarakat.

“Penentuan salah atau benar seseorang itu bergantung kepada penerimaan masyarakat, bukan lagi dinilai melalui syariat agama,” katanya.

Katanya, fitnah kini menjadi norma baharu yang diterima umum, sedangkan ia mencerminkan keruntuhan akhlak masyarakat dan perlu dihentikan segera.

Sementara itu, bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom dinobatkan sebagai Tokoh Utama Maulidur Rasul Wilayah Persekutuan pada sambutan kali ini.

Alimuddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penyelarasan Pendidikan Islam Kebangsaan, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) menerima anugerah tersebut atas khidmat bakti dan sumbangan signifikan beliau dalam memartabatkan syiar Islam dan pendidikan Islam di Malaysia khususnya di Wilayah Persekutuan, termasuk memperkenalkan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) serta mengkaji dan menaik taraf sukatan pelajaran peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Selain itu, pekerja am pembersihan Alam Flora Sdn Bhd, Arbaani Talib menerima Anugerah Tokoh Khas Individu atas dedikasi dan komitmen tinggi yang ditunjukkan beliau sepanjang menjalankan tugas yang tidak banyak diceburi atau dianggap remeh atau kotor oleh sebilangan masyarakat.

Anugerah Khas Kategori Organisasi pula diberikan kepada Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq, Bangsar (Kategori Masjid), Surau Putra Al-Amin, Putrajaya (Kategori Surau/Surau Jumaat), Sekolah Menengah Kebangsaan Rancha-Rancha, Labuan (Kategori Sekolah Menengah Kebangsaan), Sekolah Rendah Agama Salahuddin Al-Ayubi, Kuala Lumpur (Kategori Sekolah Rendah Agama) dan Yayasan Amal Malaysia Cawangan Kuala Lumpur (Kategori Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).

Sumber:  Bernama

Author

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending