Connect with us

Ekonomi

77 peratus pekerja p-hailing terlibat kemalangan tidak terima faedah dari syarikat

Kajian daripada Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) mendedahkan bahawa 77 peratus pekerja penghantar makanan (p-Hailing) pernah mengalami kemalangan dan kecederaan namun tidak menerima sebarang faedah daripada syarikat p-hailing.

Wartawan TMT

Published

on

77 peratus pekerja p-hailing terlibat kemalangan tidak terima faedah dari syarikat
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ia direkodkan oleh kajian daripada Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU).
  • “Jaringan keselamatan sosial lemah tanpa perlindungan sewajarnya menghukum golongan rentan sedangkan pekerjaan ini terdedah risiko kemalangan.
  • Bahkan, apabila berlaku kemalangan pula, tiada sebarang faedah yang boleh membantu mereka mengharungi detik-detik sukar itu.”
  • Seramai 70.8 peratus pekerja penghantaran makanan bekerja diantara 49 jam sehingga 84 jam seminggu,  ia menunjukkan mereka memperuntukkan waktu jam bekerja yang lebih untuk mendapatkan upah lebih tinggi.
  • Tempoh masa kerja yang panjang menambah risiko pekerja penghantar makanan dari aspek kesihatan serta meningkatkan kebarangkalian cedera atau terlibat kemalangan.
  • 82.9 peratus penghantar makanan raih pendapatan bersih di antara RM600 ke RM3,200 sebulan di mana jika dibandingkan dengan waktu bekerja direkodkan jelas anggaran pendapatan per jam kumpulan ini adalah amat rendah.

KUALA LUMPUR – Kajian daripada Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) mendedahkan bahawa 77 peratus pekerja penghantar makanan (p-Hailing) pernah mengalami kemalangan dan kecederaan namun tidak menerima sebarang faedah daripada syarikat p-hailing.

Menurut laporan itu, statistik ini bukanlah satu berita yang baik buat sebuah negara seperti Malaysia yang bercita-cita ingin mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi.

Katanya, “Jaringan keselamatan sosial yang lemah tanpa perlindungan sewajarnya seolah menghukum golongan rentan sedangkan pekerjaan p-Hailing ini terdedah dengan risiko kemalangan.

Bahkan, apabila berlaku kemalangan pula, tiada sebarang faedah yang boleh membantu mereka mengharungi detik-detik sukar itu.”

Tambahnya, hasil kajian juga mencatatkan lebih 71 peratus penghantar makanan pernah mengalami kecederaan atau kemalangan ketika bekerja.

Sementara itu, kajian turut melaporkan bahawa seramai 70.8 peratus pekerja penghantaran makanan bekerja diantara 49 jam sehingga 84 jam seminggu,  sekaligus ia menunjukkan pekerja ini akan memperuntukkan waktu jam bekerja yang lebih untuk mendapatkan upah lebih tinggi.

Tempoh masa kerja yang panjang ini sudah semestinya akan menambah risiko bagi pekerja-pekerja penghantar makanan dari aspek kesihatan serta menyumbang kepada kebarangkalian yang tinggi untuk cedera atau terlibat dalam kemalangan.

Advertisement

Malah, kajian juga mendapati, sebanyak 82.9 peratus penghantar makanan meraih pendapatan bersih di antara RM600 ke RM3,200 sebulan di mana jika ia dibandingkan dengan waktu bekerja direkodkan jelas anggaran pendapatan per jam kumpulan ini adalah amat rendah.

Sumber : Ekonomi rakyat

Author

Ekonomi

Anwar digesa beri tumpuan pulihkan ekonomi yang berdepan pertumbuhan sederhana

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memberi tumpuan penuh kepada usaha untuk memulih dan merancakkan ekonomi negara.

Wartawan TMT

Published

on

Anwar digesa beri tumpuan pulihkan ekonomi yang berdepan pertumbuhan sederhana
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (kiri) dan Datuk Marzuki Mohamad (kanan).
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memberi tumpuan penuh kepada usaha untuk memulih dan merancakkan ekonomi negara.
  • Bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri ke-8, Datuk Marzuki Mohamad berkata, pertumbuhan ekonomi Malaysia yang berkembang sederhana kepada 2.9 peratus pada suku kedua 2023, menunjukkan indikasi ekonomi negara masih belum pulih sepenuhnya.
  • “Kerajaan perlu menyediakan satu peta arah tuju yang jelas bagaimana negara kita dapat keluar daripada kelembapan ekonomi dan masalah kos sara hidup yang sedang dihadapi oleh rakyat,” katanya di sini pada Selasa.
  • Jumaat lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan bahawa ekonomi Malaysia berkembang secara sederhana pada 2.9 peratus tahun ke tahun dalam suku kedua, berbanding 5.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2023.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memberi tumpuan penuh kepada usaha untuk memulih dan merancakkan ekonomi negara.

Bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri ke-8, Datuk Marzuki Mohamad berkata, pertumbuhan ekonomi Malaysia yang berkembang sederhana kepada 2.9 peratus pada suku kedua 2023, menunjukkan indikasi bahawa ekonomi negara masih belum pulih sepenuhnya.

Marzuki mendakwa, apa yang berlaku sekarang ini seolah-olah menunjukkan ekonomi negara gagal diurus dengan cekap oleh kepimpinan kerajaan hari ini.

“Kerajaan perlu menyediakan satu peta arah tuju yang jelas bagaimana negara kita dapat keluar daripada kelembapan ekonomi dan masalah kos sara hidup yang sedang dihadapi oleh rakyat,” katanya di sini pada Selasa.

Jumaat lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan bahawa ekonomi Malaysia berkembang secara sederhana pada 2.9 peratus tahun ke tahun dalam suku kedua, berbanding 5.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2023.

Gabenor BNM, Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour, berkata perkembangan sederhana pada suku kedua 2023 didorong oleh permintaan luaran yang lebih perlahan.

Mengulas lanjut, beliau berpandangan Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) perlu lebih kerap mengadakan pertemuan pada setiap minggu, kerana ia disifatkan sebagai platform penting dalam membuat keputusan-keputusan utama mengenai hal ekonomi negara.

Advertisement

Marzuki berkata, menerusi langkah ini, sebarang permasalahan yang membantut pertumbuhan ekonomi dapat diatasi dengan segera, manakala kerajaan dengan sokongan pihak industri bertindak sebagai pemudah cara kepada pemulihan ekonomi.

“Semasa pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN), MTEN yang dipengerusikan Perdana Menteri dan keanggotaanya termasuk menteri-menteri berkaitan ekonomi, Gabenor Bank Negara dan wakil-wakil industri bermesyuarat setiap minggu.

“Di sinilah indikator-indikator utama ekonomi dipantau dan keputusan-keputusan penting mengenai hala tuju ekonomi negara dibuat dan diambil tindakan segera oleh kerajaan,” tambah Marzuki.

Sumber: Astro Awani

Author

Advertisement
Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending