Connect with us

Antarabangsa

[VIDEO] Angka korban protes Iran meningkat

Sekurang-kurangnya sembilan orang dilaporkan maut dalam tunjuk perasaan anti kerajaan bagi membantah kematian tahanan Kurdish, Mahsa Amini.

Wartawan TMT

Published

on

Angka korban protes Iran meningkat
Foto: Antara gambar dari insiden tunjuk perasaan di Tehran.

TEHRAN – Sekurang-kurangnya sembilan orang dilaporkan maut dalam tunjuk perasaan anti kerajaan bagi membantah kematian tahanan Kurdish, Mahsa Amini.

Mahsa, wanita berusia 22 tahun meninggal dunia di hospital Iran, sehari selepas ditahan pihak polis berhubung kesalahan tidak mematuhi peraturan pemakaian tudung mencetuskan kemarahan rakyat Iran.

Memetik laporan BBC, antara yang dilaporkan maut ialah seorang remaja lelaki berusia 16 tahun yang ditembak mati apabila pasukan keselamatan melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan.

Protes kini menular ke lebih 20 bandar utama termasuk ibu negara, Tehran.

Antara video tunjuk perasaan yang disebarkan di media sosial adalah paparan beberapa wanita menanggalkan tudung mereka sebelum membakarnya.

Katakan tidak untuk tudung, tidak untuk serban, ya untuk kebebasan dan kesaksamaan!” luah seorang penunjuk perasaan di Tehran.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
  • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
  • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
  • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending