Connect with us

Antarabangsa

Tidak cukup Bumi, kini Marikh pula jadi tempat pembuangan sampah manusia!

Planet Marikh menjadi tempat pembuangan sampah peralatan dan kapal angkasa manusia dalam tempoh 50 tahun lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Tidak cukup Bumi, kini Marikh pula jadi tempat pembuangan sampah manusia!
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Planet Marikh menjadi tempat pembuangan sampah peralatan dan kapal angkasa manusia dalam tempoh 50 tahun lalu.
  • Seorang felo penyelidik pasca doktoral dalam bidang robotik di West Virginia University, Cagri Kilic menganalisis jisim semua kenderaan penjelajah dan orbiter dihantar ke Marikh dan mendapati terdapat tinggalan sampah buatan manusia seberat hampir lebih 6,000kg.
  • Ia termasuk peralatan dibuang ke planet tersebut dan kapal angkasa tidak aktif setelah ia terhempas di permukaan planet.
  • Ia juga melibatkan kapal angkasa tanpa juruterbang milik Kesatuan Soviet yang kini dikenali Rusia.

WASHINGTON – Planet Marikh menjadi tempat pembuangan sampah peralatan dan kapal angkasa manusia dalam tempoh 50 tahun lalu.

Ia menjadi tempat pembuangan sampah itu walaupun tiada manusia yang berjaya tiba di planet tersebut sehingga kini.

Setakat ini, manusia telah meninggalkan lebih 6,000 kilogram (kg) sampah di Marikh.

Seorang felo penyelidik pasca doktoral dalam bidang robotik di West Virginia University, Cagri Kilic menganalisis jisim semua kenderaan penjelajah dan orbiter yang dihantar ke Marikh dan mendapati terdapat tinggalan sampah buatan manusia seberat hampir lebih 6,000kg.

Sampah itu termasuk peralatan yang dibuang ke planet tersebut dan kapal angkasa yang tidak aktif setelah ia terhempas di permukaan planet.

Ia juga melibatkan kapal angkasa tanpa juruterbang milik Kesatuan Soviet yang kini dibubarkan dan dikenali Rusia.

Kapal angkasa itu melakukan pendaratan sebelum terhempas pada tahun 1971.

Antara kenderaan penjelajah Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) yang berada di Marikh ialah Opportunity yang aktif dari tahun 2004 hingga pertengahan 2018.

NASA ialah agensi angkasa lepas Amerika Syarikat (AS). – Agensi

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
  • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
  • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
  • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending