Connect with us

Terkini

Tun M pertahan Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris

Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan pendirian bahawa mata pelajaran Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa Inggeris.

Wartawan TMT

Published

on

Tun M pertahan Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris
Foto: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.
 • Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan pendirian bahawa mata pelajaran Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa Inggeris.
 • Katanya, ini kerana bidang ilmu itu bukan ilmu pribumi, bermakna ia datang bukan dalam bahasa Melayu, sebaliknya sebahagian besarnya diperoleh dalam bahasa Inggeris.
 • “Saya sentiasa percaya bahawa Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa Inggeris, dan ilmu ini perlu diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Penterjemah mesti mempunyai pemahaman yang baik mengenai subjek dan fasih berbahasa Inggeris dan Melayu,” katanya dalam catatan terbaru hari ini.
 • Dr Mahathir memperkenalkan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) pada 2003, namun ia dibatalkan pada 2012 pada pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang mana ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Menteri Pendidikan.
 • Pada 2016, Kementerian Pendidikan (KPM) meneruskan Program Dwibahasa (DLP) bagi menggantikan PPSMI dengan memberi kebenaran kepada pihak sekolah yang memilih untuk melaksanakan pengajaran dan pembelajaran bagi mata pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.
 • Pada 2020, Dr Mahathir mahu memperkenalkan semula dasar itu namun tidak kesampaian berikutan perubahan pentadbiran kerajaan ketika itu.

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan pendirian bahawa mata pelajaran Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa Inggeris.

Katanya, ini kerana bidang ilmu itu bukan ilmu pribumi, bermakna ia datang bukan dalam bahasa Melayu, sebaliknya sebahagian besarnya diperoleh dalam bahasa Inggeris.

“Saya sentiasa percaya bahawa Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa Inggeris, dan ilmu ini perlu diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu. Penterjemah mesti mempunyai pemahaman yang baik mengenai subjek dan fasih berbahasa Inggeris dan Melayu,” katanya dalam catatan terbaru hari ini.

Dr Mahathir memperkenalkan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) pada 2003, namun ia dibatalkan pada 2012 pada pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang mana ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Menteri Pendidikan.

Pada 2016, Kementerian Pendidikan (KPM) meneruskan Program Dwibahasa (DLP) bagi menggantikan PPSMI dengan memberi kebenaran kepada pihak sekolah yang memilih untuk melaksanakan pengajaran dan pembelajaran bagi mata pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.

Pada 2020, Dr Mahathir mahu memperkenalkan semula dasar itu namun tidak kesampaian berikutan perubahan pentadbiran kerajaan ketika itu.

Dr Mahathir berkata, pada masa ini tidak ramai yang mempunyai kelayakan menterjemah dan fasih berbahasa Inggeris dan Melayu.

Katanya, perlu difahami bahawa kebanyakan penemuan baharu dalam Sains dan aplikasi Matematik juga dalam bahasa Inggeris.

“Untuk menterjemahkannya memerlukan sepasukan penterjemah. Ia berbeza dengan bidang ilmu yang lain.

“Contohnya dalam mata pelajaran Geografi dan Sejarah, fakta asas hampir tidak pernah berubah. Cuma cara ia disampaikan mungkin berbeza. Jadi keperluan untuk menterjemah itu agak terhad.

“Namun, berbeza dengan bidang Sains dan Matematik, yang mana hampir setiap hari ada penemuan baharu dan kemunculan aplikasi baharu, jadi jika pelajar ingin mengikuti mempelajari teknologi baharu mereka perlu fasih dalam bahasa Inggeris,” katanya

Dengan mengambil contoh bidang penyiaran tanpa wayar, beliau menegaskan ilmu itu 20 tahun lalu berbeza dengan cara penyiaran masa kini yang mana kemas kini berlaku berterusan dalam bidang Sains Komunikasi itu.

“Jika pengajaran dalam bahasa Inggeris, semua pengetahuan baharu boleh dipelajari secara langsung kerana kebanyakan kertas saintifik dibentangkan dalam bahasa Inggeris.

“Bahasa Melayu juga sudah berkembang dengan pesat, namun untuk mengikuti perkembangan saintifik, meminjam kata daripada bahasa lain adalah penting.

“Kita perlu sedar banyak perkataan yang dipinjam daripada bahasa Inggeris ketika ini,” katanya.

Dr Mahathir menegaskan beliau sangat memahami hasrat bagi memajukan bahasa Melayu, tetapi objektif utama pendidikan adalah bagi mendapatkan ilmu.

“Kita tidak boleh mengorbankan ilmu semata-mata kerana ingin memajukan bahasa kita. Pendidikan akan menjadi tidak bernilai jika kita ketinggalan dari segi ilmu yang sangat penting untuk pembangunan dan kemajuan kita.

“Jadi kerajaan harus mempertimbangkansemula keputusan untuk menghapuskan pilihan untuk mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.

“Sebaliknya kekalkannya bukan sebagai pilihan. Marilah kita membuat keputusan untuk mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris,” katanya.

Dr Mahathir berkata, ramai ibu bapa yang kecewa dengan keputusan kerajaan apabila pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris dijadikan satu pilihan kepada pelajar.

“Mereka merasakan langkah itu menjejaskan masa depan anak-anak mereka,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
 • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
 • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
 • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
 • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
 • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending