Connect with us

Terkini

Sindiket pekerjaan Myanmar : Mangsa gempal disuntik, dipaksa telan ubat kurus untuk jadi pelacur

Seorang ibu mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar mendakwa jika badan wanita (mangsa sindiket) bertubuh gempal maka sindiket berkenaan akan menyuntik sejenis ubat dan dipaksa makan ubat kurus sehingga turun berat badan sebelum dijadikan pelacur.

Wartawan TMT

Published

on

Sindiket pekerjaan Myanmar : Mangsa gempal disuntik, dipaksa telan ubat kurus untuk jadi pelacur
Foto: Setiausaha Agung MHO, Datuk Hishamuddin Hashim.
  • Ibu mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar dakwa jika badan wanita (mangsa sindiket) bertubuh gempal, sindiket akan suntik ubat dan dipaksa makan ubat kurus sehingga turun berat badan sebelum dijadikan pelacur.
  • Anaknya, diseksa dengan renjatan elektrik, malah darahnya diambil dan kemungkinan selepas ini organ pula akan dijual.
  • MHO gesa kerajaan Myanmar turut berusaha bawa pulang rakyat Malaysia yang dijadikan buruh paksa oleh sindiket dipercayai dilindungi pihak berkuasa di sana.
  • Setiausaha Agung MHO, tidak menggalakkan mangsa dibebaskan de­ngan cara bayar wang tebusan kerana ia akan menggalakkan mereka ‘menculik’ lebih ramai rakyat Malaysia.

KUALA LUMPUR – Seorang ibu mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar mendakwa jika badan wanita (mangsa sindiket) bertubuh gempal maka sindiket berkenaan akan menyuntik sejenis ubat dan dipaksa makan ubat kurus sehingga turun berat badan sebelum dijadikan pelacur.

Wanita berusia 56 itu mendakwa, anaknya sebelum ini diseksa dengan renjatan elektrik, malah darahnya diambil dan kemungkinan selepas ini organ pula akan dijual.

“Sindiket tersebut kini mula ambil darah untuk jual darah, malah dipercayai untuk penjualan organ. Ada juga mangsa yang diseksa sampai mati.

“Malah, anak saya memberitahu seramai 50 orang rakyat Malaysia yang tiba di sana semalam dipercayai mangsa terbaharu,” katanya kepada pemberita selepas penyerahan memorandum bersama Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) dengan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Kedutaan Myanmar di sini pada Rabu.

Sementara itu, seorang ibu mangsa lain, 62, mendakwa anak lelakinya berusia 29 tahun diculik di Bangkok pada Julai lalu, sebelum disuntik dengan dadah sehingga pengsan dan diseludup ke Myanmar.

Dakwa wanita itu, anaknya terpedaya dengan tawaran pekerjaan sebagai jurubahasa di Facebook dan pergi ke Bangkok melalui jalan sah. 

“Apabila dia sedar sudah berada di KK Park (Myanmar), dipaksa bekerja sebagai scammer untuk tipu orang Asia Tenggara pada siang, manakala malam pula menipu rakyat asing terutama warga China di Amerika Utara. 

Advertisement

“Dia (anak) baru-baru ini memaklumkan kemungkinan sindiket rancang untuk berpindah kerana tempat itu (KK Park) kini sudah terdedah dan dikenali,” katanya.

Dalam pada itu, Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) menggesa campur tangan kerajaan Myanmar dalam usaha membawa pulang rakyat Malaysia yang dijadikan buruh paksa oleh sindiket dipercayai dilindungi pihak berkuasa di sana.

Setiausaha Agung MHO, Datuk Hishamuddin Hashim berkata, mangsa diperdaya oleh sindiket pekerjaan palsu dengan ditawarkan gaji lumayan dan apabila tiba di Myanmar mereka dipaksa bekerja tidak seperti apa yang ditawarkan pada mulanya.

“Mangsa dipaksa bekerja sebagai ‘scammer’, judi dalam talian dan kegiatan haram lain malah apabila disoal kepada pihak ejen, mangsa akan diugut serta dipukul sindiket,” katanya dalam kenyataan pada hari ini.

Dalam pada itu, Datuk Hishamuddin turut menerima laporan bahawa sesetengah mangsa dijual daripada ejen ke ejen lain malah ada dijual kepada ejen dari negara lain.

Tambahnya, pihak sindiket turut meminta wang tebusan lingkungan RM50,000 hingga RM100,000 daripada mangsa sebelum mereka dibenarkan pulang ke Malaysia. Bagaimanapun, beliau tidak menggalakkan mangsa dibebaskan de­ngan cara berkenaan kerana ia akan menggalakkan mereka ‘menculik’ lebih ramai rakyat Malaysia.

Advertisement

Menurut beliau, “Oleh kerana layanan tidak berperikemanusiaan mangsa telah membuat laporan kepada polis Myanmar malangnya tiada tindakan efektif diambil pihak berkuasa tempatan menyebabkan mangsa terus terkandas.

“Kami percaya terdapat penglibatan pihak berkuasa tempatan yang bersekongkol melindungi sindiket terbabit.” 

Sehubungan itu, beliau menegaskan kegiatan sindiket terbabit dengan jelas melanggar hak asasi manusia dan boleh dikelaskan sebagai penghambaan moden.

“MHO menggesa kerajaan Myanmar sebagai salah satu ahli Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) yang meratifikasikan ASEAN Convention Against Trafficking in Persons, Especially Women and Children (ACTIP) untuk segera menyelamatkan rakyat Malaysia yang terkandas,” tegas beliau.

Baru-baru ini, Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, setakat 2 September lalu, seramai 195 warga Malaysia yang dipercayai menjadi mang­sa sindiket penipuan tawaran pekerjaan dilaporkan masih berada di luar negara.

Daripada jumlah itu, mangsa paling ramai dilaporkan di Kemboja iaitu 148 orang diikuti Thailand (23 orang), Laos (22 orang) dan Myanmar (dua orang).

Advertisement

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending