Connect with us

Terkini

Sindiket pekerjaan Myanmar : Mangsa gempal disuntik, dipaksa telan ubat kurus untuk jadi pelacur

Seorang ibu mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar mendakwa jika badan wanita (mangsa sindiket) bertubuh gempal maka sindiket berkenaan akan menyuntik sejenis ubat dan dipaksa makan ubat kurus sehingga turun berat badan sebelum dijadikan pelacur.

Wartawan TMT

Published

on

Sindiket pekerjaan Myanmar : Mangsa gempal disuntik, dipaksa telan ubat kurus untuk jadi pelacur
Foto: Setiausaha Agung MHO, Datuk Hishamuddin Hashim.
  • Ibu mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar dakwa jika badan wanita (mangsa sindiket) bertubuh gempal, sindiket akan suntik ubat dan dipaksa makan ubat kurus sehingga turun berat badan sebelum dijadikan pelacur.
  • Anaknya, diseksa dengan renjatan elektrik, malah darahnya diambil dan kemungkinan selepas ini organ pula akan dijual.
  • MHO gesa kerajaan Myanmar turut berusaha bawa pulang rakyat Malaysia yang dijadikan buruh paksa oleh sindiket dipercayai dilindungi pihak berkuasa di sana.
  • Setiausaha Agung MHO, tidak menggalakkan mangsa dibebaskan de­ngan cara bayar wang tebusan kerana ia akan menggalakkan mereka ‘menculik’ lebih ramai rakyat Malaysia.

KUALA LUMPUR – Seorang ibu mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myanmar mendakwa jika badan wanita (mangsa sindiket) bertubuh gempal maka sindiket berkenaan akan menyuntik sejenis ubat dan dipaksa makan ubat kurus sehingga turun berat badan sebelum dijadikan pelacur.

Wanita berusia 56 itu mendakwa, anaknya sebelum ini diseksa dengan renjatan elektrik, malah darahnya diambil dan kemungkinan selepas ini organ pula akan dijual.

“Sindiket tersebut kini mula ambil darah untuk jual darah, malah dipercayai untuk penjualan organ. Ada juga mangsa yang diseksa sampai mati.

“Malah, anak saya memberitahu seramai 50 orang rakyat Malaysia yang tiba di sana semalam dipercayai mangsa terbaharu,” katanya kepada pemberita selepas penyerahan memorandum bersama Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) dengan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Kedutaan Myanmar di sini pada Rabu.

Sementara itu, seorang ibu mangsa lain, 62, mendakwa anak lelakinya berusia 29 tahun diculik di Bangkok pada Julai lalu, sebelum disuntik dengan dadah sehingga pengsan dan diseludup ke Myanmar.

Dakwa wanita itu, anaknya terpedaya dengan tawaran pekerjaan sebagai jurubahasa di Facebook dan pergi ke Bangkok melalui jalan sah. 

“Apabila dia sedar sudah berada di KK Park (Myanmar), dipaksa bekerja sebagai scammer untuk tipu orang Asia Tenggara pada siang, manakala malam pula menipu rakyat asing terutama warga China di Amerika Utara. 

“Dia (anak) baru-baru ini memaklumkan kemungkinan sindiket rancang untuk berpindah kerana tempat itu (KK Park) kini sudah terdedah dan dikenali,” katanya.

Dalam pada itu, Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) menggesa campur tangan kerajaan Myanmar dalam usaha membawa pulang rakyat Malaysia yang dijadikan buruh paksa oleh sindiket dipercayai dilindungi pihak berkuasa di sana.

Setiausaha Agung MHO, Datuk Hishamuddin Hashim berkata, mangsa diperdaya oleh sindiket pekerjaan palsu dengan ditawarkan gaji lumayan dan apabila tiba di Myanmar mereka dipaksa bekerja tidak seperti apa yang ditawarkan pada mulanya.

“Mangsa dipaksa bekerja sebagai ‘scammer’, judi dalam talian dan kegiatan haram lain malah apabila disoal kepada pihak ejen, mangsa akan diugut serta dipukul sindiket,” katanya dalam kenyataan pada hari ini.

Dalam pada itu, Datuk Hishamuddin turut menerima laporan bahawa sesetengah mangsa dijual daripada ejen ke ejen lain malah ada dijual kepada ejen dari negara lain.

Tambahnya, pihak sindiket turut meminta wang tebusan lingkungan RM50,000 hingga RM100,000 daripada mangsa sebelum mereka dibenarkan pulang ke Malaysia. Bagaimanapun, beliau tidak menggalakkan mangsa dibebaskan de­ngan cara berkenaan kerana ia akan menggalakkan mereka ‘menculik’ lebih ramai rakyat Malaysia.

Menurut beliau, “Oleh kerana layanan tidak berperikemanusiaan mangsa telah membuat laporan kepada polis Myanmar malangnya tiada tindakan efektif diambil pihak berkuasa tempatan menyebabkan mangsa terus terkandas.

“Kami percaya terdapat penglibatan pihak berkuasa tempatan yang bersekongkol melindungi sindiket terbabit.” 

Sehubungan itu, beliau menegaskan kegiatan sindiket terbabit dengan jelas melanggar hak asasi manusia dan boleh dikelaskan sebagai penghambaan moden.

“MHO menggesa kerajaan Myanmar sebagai salah satu ahli Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) yang meratifikasikan ASEAN Convention Against Trafficking in Persons, Especially Women and Children (ACTIP) untuk segera menyelamatkan rakyat Malaysia yang terkandas,” tegas beliau.

Baru-baru ini, Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, setakat 2 September lalu, seramai 195 warga Malaysia yang dipercayai menjadi mang­sa sindiket penipuan tawaran pekerjaan dilaporkan masih berada di luar negara.

Daripada jumlah itu, mangsa paling ramai dilaporkan di Kemboja iaitu 148 orang diikuti Thailand (23 orang), Laos (22 orang) dan Myanmar (dua orang).

Author

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending