Connect with us

Terkini

Mudah dapat khidmat ‘keldai akaun’ punca scammer pilih Malaysia

Mudah mendapatkan akaun bank untuk tujuan penipuan menjadi punca ‘scammer’ memilih negara ini untuk menjalankan kegiatannya.

Wartawan TMT

Published

on

Mudah dapat khidmat ‘keldai akaun’ punca scammer pilih Malaysia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mudah dapatkan akaun bank punca scammer memilih Malaysia untuk kegiatan penipuan.
  • Keldai akaun digunakan adalah untuk mendapatkan duit daripada mangsa.
  • Keadaan itu berlaku apabila pemilik asal akaun bank bertindak menyerahkan butiran kepada pihak ketiga.

SHAH ALAM – Mudah mendapatkan akaun bank untuk tujuan penipuan menjadi punca ‘scammer’ memilih negara ini untuk menjalankan kegiatannya.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul, Asisten Superintendan Rahmat Fitri Abdullah berkata, keldai akaun digunakan oleh scammer untuk mendapatkan duit daripada mangsa.

Menurutnya, keadaan itu berlaku apabila pemilik asal akaun bank berkenaan bertindak menyerahkan butiran kepada pihak ketiga kerana didorong dengan bayaran dan sebagainya.

“Hasil siasatan mendapati scammer yang pernah ditangkap mengaku mereka mudah mendapatkan khidmat keldai akaun di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panelis dalam program Kompas Rasuah Busters ‘Waspada Helah Scammer’ dihoskan oleh Anim Ezati Rizki yang disiarkan di semua platform Sinar Harian pada Rabu.

Beliau berkata, sebagai orang yang bertanggungjawab, butiran mengenai akaun bank tidak sewajarnya diserahkan kepada pihak lain kerana ia merupakan satu kesalahan.

“Akaun bank adalah sulit kerana ia boleh disalahgunakan jika jatuh ke tangan pihak yang salah seperti scammer dan akhirnya digunakan untuk menipu mangsa,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan penipuan skim pelaburan yang hadir dengan pelbagai modus operandi demi menyakinkan mangsa.

“Kalau diminta untuk melakukan transaksi wang kepada akaun peribadi untuk tujuan pelaburan itu adalah satu bentuk penipuan, jangan terpedaya,” tegasnya

Ujar beliau, kebanyakan mangsa tertipu kerana keuntungan yang ditawarkan scammer amat tinggi.

Tambahnya, taktik scammer bermula daripada grup Telegram atau WhatsApp untuk ‘memancing’ mangsa menggunakan nama syarikat e-dagang popular.

“Kaedah terbaharu mangsa diberi ‘task’ mudah dan mendapat duit sebelum scammer meminta mangsa melabur wang dalam jumlah yang besar kononnya boleh mendapat pulangan yang lumayan,” katanya.

Rahmat Fitri berkata, mangsa yang teruja kemudiannya sanggup bergolok gadai menghabiskan wang simpanan berpuluh ribu untuk menyertai skim pelaburan tipu berkenaan yang akhirnya menyebabkan kerugian besar,” katanya.

“Saya mahu terapkan nilai ‘STAR’ iaitu Stop, Think, Action, Respons bagi mengelak mangsa terjerat dengan scammer.

“Sebagai contoh kalau kita dihubungi oleh seseorang yang menuduh kita terlibat dengan jenayah tetapi hakikatnya kita tak pernah terlibat dengan perkara yang dinyatakan, tak payah layan panggilan itu,” ujarnya.

Sumber : Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending