Connect with us

Terkini

“Apa yang kerajaan tunggu lagi? Nak tunggu mayat ke?,” – Ibu mangsa sindiket di Myanmar

Seorang warga emas berkata, anaknya yang dikurung dan diseksa oleh sindiket pemerdagangan manusia di Myanmar sudah berputus asa menunggu bantuan dari Putrajaya.

Wartawan TMT

Published

on

“Apa yang kerajaan tunggu lagi? Nak tunggu mayat ke?,” - Ibu mangsa sindiket di Myanmar
Foto: Ibu mangsa sindiket di Myanmar.
  • Seorang warga emas memaklumkan anaknya dikurung dan diseksa sindiket pemerdagangan manusia di Myanmar sudah berputus asa menunggu bantuan dari Putrajaya.
  • Anaknya ingin terjun bangunan dan mempersoalkan mengapa tiada bantuan dari kerajaan Malaysia.
  • “Ini dah terlalu lewat. Kita (kerajaan Malaysia) terlalu lewat. Apa yang kamu tunggu lagi? Nak tunggu mayat ke?,” – Ibu mangsa.

PUTRAJAYA: Seorang warga emas berkata, anaknya yang dikurung dan diseksa oleh sindiket pemerdagangan manusia di Myanmar sudah berputus asa menunggu bantuan dari Putrajaya.

“Pagi ini saya menangis. Anak saya mahu lompat dari bangunan KK Park Garden. Dia nak bunuh diri. Dia tanya Myanmar sangat dekat, kenapa tak ada orang datang (selamatkan)? Apa sudah jadi dengan kerajaan kita?

“Ini dah terlalu lewat. Kita (kerajaan Malaysia) terlalu lewat. Apa yang kamu tunggu lagi? Nak tunggu mayat ke? Myanmar biadab. (Media) Tulis besar-besar, biadab,” kata wanita itu sambil mengusap dada dan perutnya menahan sebak apabila menceritakan kisah anaknya di Myanmar.

Ibu malang itu hadir bersama wakil Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) untuk menghantar memorandum kepada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Putrajaya bagi menggesa badan dunia itu membantu menyelamatkan rakyat Malaysia yang terkandas di Laos dan Myanmar.

“Jika PBB boleh buat sesuatu, boleh bantu, itu yang terbaik. Tapi kerajaan kita mana? Di mana mereka semua? Anda semua di Parlimen bercakap. (Pergilah) Selamatkan mereka yang dalam senarai (minta bantuan). Kami (ahli keluarga) lari (pergi) ke sana sini (buat laporan) untuk apa?

“Mereka kata (jika terima laporan) seorang pun akan selamatkan. Mereka kata di Parlimen dan lepas itu kata tunggu duit dari pembentangan Bajet 2023. 2023? Semua orang di sana sudah mati.

“Saya rasa lebih baik saya pergi ke sana sendiri, lebih cepat dari kamu, tapi saya tak ada kuasa,” luahnya kesal.

Setiausaha Agung MHO, Hishamuddin Hashim menyuarakan penghargaan selepas wakil PBB, Richard Marshall menerima memorandum berhubung isu pemerdagangan manusia melibatkan rakyat Malaysia.

Katanya, diharapkan PBB akan masuk campur dan memberi tekanan kepada Myanmar yang dilihat seolah-olah membenarkan negara itu menjadi hab pemerdagangan manusia.

“Kita tak dengar sebarang komen dari perdana menteri Myanmar untuk bantu Kedutaan Malaysia di Myanmar selamatkan rakyat Malaysia.

“Kita sangat bimbang dengan kerajaan Myanmar. Selagi mana adanya hab pemerdagangan manusia di Myanmar yang seolah-olah dilindungi kerajaan Myanmar, selagi itulah Asean dalam keadaan tidak selamat.”

Individu yang mempunyai masalah boleh menghubungi sukarelawan terlatih di Befrienders menerusi talian 03-79568145/8144 pada bila-bila masa, atau melalui e-mel [email protected]

Sumber: Free Malaysia Today 

Author

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending