Connect with us

Terkini

PRU 15: Musuh penyatuan ummah PH bukan BN – PAS

Pas sama sekali tidak bersetuju dengan sebarang ketetapan atau pendirian yang menggambarkan BN sebagai musuh dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Wartawan TMT

Published

on

PRU 15: Musuh penyatuan ummah PH bukan BN - PAS
Foto: Datuk Seri Takiyuddin Hassan.
  • Pas tidak setuju BN dianggap sebagai musuh dalam PRU15 akan datang.
  • Musuh sebenar penyatuan ummah adalah PH dan sekutu-sekutunya termasuk khemah besar.
  • “Kami yakin gabungan atas konsep penyatuan ummah dan perpaduan nasional formula terbaik dan berkesan serta diterima majoriti pengundi…” – Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan
  • PAS optimis hanya perpaduan dan kerjasama politik parti-parti utama Melayu Islam dapat mengelakkan pertandingan lebih daripada dua penjuru dalam PRU15.
  • “Ini bukan hanya menjamin terbentuknya pemerintahan adil dan saksama kepada semua rakyat merentasi kaum, agama, bangsa dan budaya tetapi juga mengelakkan berulangnya sejarah hitam PRU14.”

SHAH ALAM – Pas sama sekali tidak bersetuju dengan sebarang ketetapan atau pendirian yang menggambarkan BN sebagai musuh dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, parti itu sebaliknya tetap menegaskan bahawa musuh sebenar penyatuan ummah adalah Pakatan Harapan (PH) dan sekutu-sekutunya termasuk khemah besar.

“Pas kekal dengan pendirian untuk menjalinkan hubungan dengan UMNO sebagai rakan ta’awun (kerjasama) sekali gus tidak bersetuju dengan gambaran BN sebagai musuh dalam PRU15 nanti.

“Kami yakin gabungan atas konsep penyatuan ummah dan perpaduan nasional sahajalah mampu menjadi formula terbaik dan berkesan serta diterima oleh majoriti pengundi ke arah mewujudkan kerajaan prihatin rakyat dengan langkah penambahbaikan sistem penyampaian perkhidmatan kepada seluruh masyarakat.

“Pada masa sama, penyatuan ini akan memberikan perhatian khusus kepada aspek semak dan imbang,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut Takiyuddin, Pas optimis hanya dengan perpaduan dan kerjasama politik antara parti-parti utama Melayu Islam sahaja akan dapat mengelakkan pertandingan lebih daripada dua penjuru dalam PRU15.

“Ini bukan sahaja dapat menjamin terbentuknya pemerintahan yang adil dan saksama kepada semua rakyat merentasi kaum, agama, bangsa dan budaya tetapi juga mengelakkan berulangnya sejarah hitam yang berlaku semasa PRU14,” jelasnya.

Advertisement

Takiyuddin menambah, Pas yakin Agenda Penyatuan Ummah dan Perpaduan Nasional antara orang Melayu Islam, bumiputera dan rakyat pelbagai kaum di Malaysia hanya dapat dicapai sekiranya kestabilan politik dapat diwujudkan selepas PRU15.

Justeru ujar beliau, Pas melalui pelbagai pendekatan akan terus berusaha, termasuk menyeru seboleh mungkin parti-parti yang mewujudkan kerajaan Persekutuan ketika ini untuk terus bekerjasama menghadapi PRU15.

“Seterusnya membentuk kerajaan baharu yang lebih mantap dan berautoriti,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Terkini

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

A.R. Khan

Published

on

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel
Foto: Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo.
  • Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.
  • Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.
  • Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.
  • “Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat,” kata De Croo dipetik Brussels Times.
  • Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.

Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi  Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.

Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

“Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat.

“Kami akan bekerjasama dengan AS berkaitan sekatan ini dan akan mendorong Kesatuan Eropah (EU) untuk mengikutinya,” kata De Croo dipetik Brussels Times.

Sejak serangan dilancarkan pejuang Hamas pada 7 Oktober lalu, keganasan semakin meningkat di Tebing Barat dengan sekurang-kurangnya 258 warga Palestin terbunuh, menurut statistik Pihak Berkuasa Palestin.

Advertisement

Majoritinya terbunuh dalam pertembungan dengan tentera zionis dengan majoriti orang awam menjadi mangsa keganasan tanpa provokasi peneroka pelampau Israel.

Ia juga disebabkan kerajaan sayap kanan Israel yang terdiri daripada peneroka ultranasionalis, mengisyaratkan sokongan terhadap tindakan kumpulan peneroka haram Israel. 

Setakat ini, lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak, terbunuh dalam tempoh lebih lapan minggu serangan rejim zionis Israel ke atas Gaza, manakala 1,200 orang terkorban di Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending