Connect with us

Terkini

Bendung gangguan seksual di tempat kerja, platform aduan secara dalam talian perlu diwujudkan – Peguam

Penyediaan platform aduan secara dalam talian berhubung budaya atau persekitaran di sesebuah syarikat dapat membantu pekerja melaporkan sebarang salah laku melibatkan rakan sekerja termasuk gangguan seksual.

Wartawan TMT

Published

on

Bendung gangguan seksual di tempat kerja
Foto: Sumber Sinar Harian.
  • Platform tersebut perlu dikendalikan oleh pihak ketiga supaya informasi pekerja dapat dirahsiakan dan laporan tersebut dihantar terus kepada jabatan pasukan pematuhan (compliance department).
  • Fungsi seperti itu menggalakkan pekerja untuk membuat aduan secara telus dan perkhidmatan dapat melindungi pekerja.

PETALING JAYA – Penyediaan platform aduan secara dalam talian berhubung budaya atau persekitaran di sesebuah syarikat dapat membantu pekerja melaporkan sebarang salah laku melibatkan rakan sekerja termasuk gangguan seksual.

Peguam khusus undang-undang pekerjaan, Donovan Cheah berkata, pendekatan tersebut dapat menggalakkan pekerja membuat aduan pada bila-bila masa selain membendung masalah gangguan seksual di tempat kerja.

“Ada sesetengah syarikat, mereka melakukan tinjauan terhadap pekerja setiap tahun namun, langkah itu dilihat tidak spesifik pada isu gangguan seksual kerana ada juga masalah-masalah lain dalam organisasi.

“Saya fikir adalah penting untuk menyediakan saluran tepat untuk pekerja-pekerja menyampaikan aduan tersebut (gangguan seksual) kepada pihak sumber manusia apabila mereka sudah bersedia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika dalam sesi soal jawab Persidangan Undang-undang Pekerjaan Malaysia 2022 (MELC 2022) di sebuah hotel pada Selasa.

Turut hadir adalah Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM), Mohd Asri Abdul Wahab; Pengarah Urusan HR Edge Consulting Sdn Bhd dan MyFreelys Academy, Y.K. Lai serta Pengarah Urusan Q3 Management Solution Sdn Bhd, Emilawati Zainol.

Ulas Donovan, platform tersebut perlu dikendalikan oleh pihak ketiga supaya informasi pekerja dapat dirahsiakan dan laporan tersebut dihantar terus kepada jabatan pasukan pematuhan (compliance department).

“Fungsi seperti itu menggalakkan pekerja untuk membuat aduan secara telus dan saya rasa perkhidmatan itu merupakan satu alternatif yang bagus,” ujarnya.

Tambahnya, gangguan seksual mempunyai pelbagai bentuk dan meninggalkan kesan trauma mendalam sama ada dari segi psikologi atau fizikal.

“Ingatlah bahawa ‘berdiam diri tidak bermakna setuju’, itu boleh menjadi sebab mengapa mangsa tidak segera membantah atau membuat aduan.

“Kadang-kadang ia mengambil masa berbulan-bulan atau mungkin bertahun, tetapi tidak bermakna kita boleh mengabaikan aduan itu.

“Majikan harus membina budaya hormat-menghormati dan mempunyai dasar bertulis untuk melindungi pekerja mereka,” jelasnya.

Sumber: Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending