Connect with us

Antarabangsa

Pengunjung lelaki diwajibkan tandatangan perjanjian anti-gangguan seksual sebelum masuk kelab di China

Sebuah kelab di China menuntut semua pengunjung lelaki menandatangani perjanjian tidak akan mengganggu pengunjung wanita secara seksual sebelum memasuki kelab itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dark Palace, tempat persendirian di wilayah Guangdong di tenggara China, mengambil langkah itu untuk melindungi wanita yang mengunjungi premis berkenaan, kata pengurusan kelab di WeChat.
  • Satu insiden gangguan seksual baru-baru ini berlaku di kelab itu yang disifatkan sebagai “keterlaluan”, mendorong pihak pengurusan kelab membuat keputusan untuk memastikan wanita berasa selamat sambil berseronok.
  • “Pada masa hadapan semua lelaki yang ingin memasuki Dark Palace harus menandatangani surat perjanjian anti-gangguan seksual,” katanya dilaporkan South China Morning Post pada bulan lalu.
  • Mana-mana tetamu lelaki tidak mematuhi peraturan baru akan disenarai hitam daripada kelab dan polis mungkin dipanggil.

Sebuah kelab di China menuntut semua pengunjung lelaki menandatangani perjanjian tidak akan mengganggu pengunjung wanita secara seksual sebelum memasuki kelab itu.

Dark Palace, tempat persendirian di wilayah Guangdong di tenggara China, mengambil langkah itu untuk melindungi wanita yang mengunjungi premis berkenaan, kata pengurusan kelab di WeChat.

Satu insiden gangguan seksual baru-baru ini berlaku di kelab itu yang disifatkan sebagai “keterlaluan”, mendorong pihak pengurusan kelab membuat keputusan untuk memastikan wanita berasa selamat sambil berseronok.

“Pada masa hadapan semua lelaki yang ingin memasuki Dark Palace harus menandatangani surat perjanjian anti-gangguan seksual,” katanya dilaporkan South China Morning Post pada bulan lalu.

Surat itu mengatakan semua tingkah laku pengunjung harus bersandarkan rasa hormat terhadap wanita dan pengunjung lain.

Ia bukan sahaja mengingatkan pengunjung lelaki untuk tidak melakukan gangguan seksual terhadap pengunjung wanita, ia juga mencadangkan lelaki dan wanita yang tidak mengenali satu sama lain menghindari sentuhan fizikal dan gangguan lisan.

Mana-mana tetamu lelaki tidak mematuhi peraturan baru akan disenarai hitam daripada kelab dan polis mungkin dipanggil.

Pada masa ini, China tidak mempunyai undang-undang atau peraturan khusus tentang gangguan seksual, namun Undang-undang Perlindungan Wanita dengan jelas mentakrifkan apa dimaksudkan dengan gangguan seksual dan menggalakkan wanita melaporkan sebarang insiden kepada polis. — The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending