Connect with us

Antarabangsa

Pengunjung lelaki diwajibkan tandatangan perjanjian anti-gangguan seksual sebelum masuk kelab di China

Sebuah kelab di China menuntut semua pengunjung lelaki menandatangani perjanjian tidak akan mengganggu pengunjung wanita secara seksual sebelum memasuki kelab itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Dark Palace, tempat persendirian di wilayah Guangdong di tenggara China, mengambil langkah itu untuk melindungi wanita yang mengunjungi premis berkenaan, kata pengurusan kelab di WeChat.
  • Satu insiden gangguan seksual baru-baru ini berlaku di kelab itu yang disifatkan sebagai “keterlaluan”, mendorong pihak pengurusan kelab membuat keputusan untuk memastikan wanita berasa selamat sambil berseronok.
  • “Pada masa hadapan semua lelaki yang ingin memasuki Dark Palace harus menandatangani surat perjanjian anti-gangguan seksual,” katanya dilaporkan South China Morning Post pada bulan lalu.
  • Mana-mana tetamu lelaki tidak mematuhi peraturan baru akan disenarai hitam daripada kelab dan polis mungkin dipanggil.

Sebuah kelab di China menuntut semua pengunjung lelaki menandatangani perjanjian tidak akan mengganggu pengunjung wanita secara seksual sebelum memasuki kelab itu.

Dark Palace, tempat persendirian di wilayah Guangdong di tenggara China, mengambil langkah itu untuk melindungi wanita yang mengunjungi premis berkenaan, kata pengurusan kelab di WeChat.

Satu insiden gangguan seksual baru-baru ini berlaku di kelab itu yang disifatkan sebagai “keterlaluan”, mendorong pihak pengurusan kelab membuat keputusan untuk memastikan wanita berasa selamat sambil berseronok.

“Pada masa hadapan semua lelaki yang ingin memasuki Dark Palace harus menandatangani surat perjanjian anti-gangguan seksual,” katanya dilaporkan South China Morning Post pada bulan lalu.

Surat itu mengatakan semua tingkah laku pengunjung harus bersandarkan rasa hormat terhadap wanita dan pengunjung lain.

Ia bukan sahaja mengingatkan pengunjung lelaki untuk tidak melakukan gangguan seksual terhadap pengunjung wanita, ia juga mencadangkan lelaki dan wanita yang tidak mengenali satu sama lain menghindari sentuhan fizikal dan gangguan lisan.

Mana-mana tetamu lelaki tidak mematuhi peraturan baru akan disenarai hitam daripada kelab dan polis mungkin dipanggil.

Pada masa ini, China tidak mempunyai undang-undang atau peraturan khusus tentang gangguan seksual, namun Undang-undang Perlindungan Wanita dengan jelas mentakrifkan apa dimaksudkan dengan gangguan seksual dan menggalakkan wanita melaporkan sebarang insiden kepada polis. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending