Connect with us

Antarabangsa

“Saya memiliki segalanya, kecuali ketenangan” Sana Khan berhijab selepas kemurungan

Bekas pelakon terkenal India, Sana Khan mengambil keputusan untuk tinggalkan dunia hiburan pada 2020 dan bertekad untuk berhijrah selepas mengalami kemurungan (depression) dan keresahan (anxiety).

Wartawan TMT

Published

on

sana khan
  • Sana Khan, pelakon terkenal India, pernah berada dalam cerita Jai Ho, mengambil keputusan untuk tinggalkan dunia hiburan
  • Selepas mengalami kemurungan dan keresahan, dia ingin berhijrah mencari ketenangan dalam Islam..
  • Sana bertekad untuk istiqomah bertudung pada tahun 2020.
  • Kebahagiaan dan ketenangan tidak boleh dibeli dengan wang dan populariti.

MUMBAI – Bekas pelakon terkenal India, Sana Khan mengambil keputusan untuk tinggalkan dunia hiburan pada 2020 dan bertekad untuk berhijrah selepas mengalami kemurungan (depression) dan keresahan (anxiety).

Sana Khan berkata, “Dulu, saya memiliki segalanya, nama, populariti, wang. Saya boleh lakukan apa sahaja dan dapatkan semua yang saya mahukan tapi satu perkara yang saya tiada, ketenangan. Saya katakan pada diri sendiri, saya ada kesemuanya tapi kenapa saya tidak bahagia? Sukar, dan saya lalui kemurungan, dan ada hari yang saya nampak kebesaran Allah.”

Berkongsi perjalanannya mencari ketenangan, Sana kata bahawa dia telah bermimpi pada tahun 2019 yang membuatkan dia menangis.

“Saya nampak kubur yang membakar, dan saya berada di dalamnya. Kemudian saya sedar itu adalah petanda jika saya tidak berubah, itulah pengakhiran saya. Mimpi itu membuatkan saya risau,” ujar Sana.

Sana turut berkongsi bahawa dia seringkali menonton ucapan motivasi Islamik, membaca buku-buku Islam dan ia membuatnya bertekad untuk berhijrah.

Dia mengambil keputusan untuk bertudung sebab teringat bahawa jenazah seorang wanita akan dikafankan dengan lima helai kain.

“Keesokan harinya, iaitu hari kelahiran saya, saya bangun dan terus menyarungkan tudung yang saya pernah beli lalu bertekad untuk tidak menanggalkannya lagi,” Sana tambah.

Sana Khan, pelakon wanita yang terkenal dengan cerita Jai Ho semakin tenang dan bahagia selepas berhijrah dan berkahwin dengan Mufti Anas.Mereka telah menunaikan ibadah haji baru-baru ini.

Sumber : India Today

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
  • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
  • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
  • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending