Connect with us

Antarabangsa

“Saya memiliki segalanya, kecuali ketenangan” Sana Khan berhijab selepas kemurungan

Bekas pelakon terkenal India, Sana Khan mengambil keputusan untuk tinggalkan dunia hiburan pada 2020 dan bertekad untuk berhijrah selepas mengalami kemurungan (depression) dan keresahan (anxiety).

Wartawan TMT

Published

on

sana khan
  • Sana Khan, pelakon terkenal India, pernah berada dalam cerita Jai Ho, mengambil keputusan untuk tinggalkan dunia hiburan
  • Selepas mengalami kemurungan dan keresahan, dia ingin berhijrah mencari ketenangan dalam Islam..
  • Sana bertekad untuk istiqomah bertudung pada tahun 2020.
  • Kebahagiaan dan ketenangan tidak boleh dibeli dengan wang dan populariti.

MUMBAI – Bekas pelakon terkenal India, Sana Khan mengambil keputusan untuk tinggalkan dunia hiburan pada 2020 dan bertekad untuk berhijrah selepas mengalami kemurungan (depression) dan keresahan (anxiety).

Sana Khan berkata, “Dulu, saya memiliki segalanya, nama, populariti, wang. Saya boleh lakukan apa sahaja dan dapatkan semua yang saya mahukan tapi satu perkara yang saya tiada, ketenangan. Saya katakan pada diri sendiri, saya ada kesemuanya tapi kenapa saya tidak bahagia? Sukar, dan saya lalui kemurungan, dan ada hari yang saya nampak kebesaran Allah.”

Berkongsi perjalanannya mencari ketenangan, Sana kata bahawa dia telah bermimpi pada tahun 2019 yang membuatkan dia menangis.

“Saya nampak kubur yang membakar, dan saya berada di dalamnya. Kemudian saya sedar itu adalah petanda jika saya tidak berubah, itulah pengakhiran saya. Mimpi itu membuatkan saya risau,” ujar Sana.

Sana turut berkongsi bahawa dia seringkali menonton ucapan motivasi Islamik, membaca buku-buku Islam dan ia membuatnya bertekad untuk berhijrah.

Dia mengambil keputusan untuk bertudung sebab teringat bahawa jenazah seorang wanita akan dikafankan dengan lima helai kain.

“Keesokan harinya, iaitu hari kelahiran saya, saya bangun dan terus menyarungkan tudung yang saya pernah beli lalu bertekad untuk tidak menanggalkannya lagi,” Sana tambah.

Advertisement

Sana Khan, pelakon wanita yang terkenal dengan cerita Jai Ho semakin tenang dan bahagia selepas berhijrah dan berkahwin dengan Mufti Anas.Mereka telah menunaikan ibadah haji baru-baru ini.

Sumber : India Today

 

 

Author

Advertisement

Antarabangsa

‘Watchlist FBI’ sasar orang Islam, 12 warga AS saman Jabatan Kehakiman

Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Wartawan TMT

Published

on

‘Watchlist FBI’ sasar orang Islam, 12 warga AS saman Jabatan Kehakiman
Foto: Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah,.
  • Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).
  • Mereka mendakwa senarai pemantauan itu sengaja menyasarkan orang Islam kerana 98 peratus nama di dalamnya dari kalangan penganut Islam.
  • Saman yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts mengatakan dengan meletakkan individu itu dalam set data saringan pengganas, Kerajaan Persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada kedudukan “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”
  • “Pelabelan itu menyebabkan mereka layak untuk kekal disyaki serta dikenakan kesan meluas yang mengubah setiap aspek kehidupan plaintif,” kata tuntutan mahkamah itu dipetik agensi berita Anadolu.
  • Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah, Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Sekumpulan 12 Muslim warga Amerika Syarikat (AS), termasuk Datuk Bandar New Jersey, menyaman Jabatan Kehakiman AS pada 18 Sept lalu dalam usaha menamatkan penggunaan ‘watchlist’ atau senarai pemantauan rahsia Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Mereka mendakwa senarai pemantauan itu sengaja menyasarkan orang Islam kerana 98 peratus nama di dalamnya dari kalangan penganut Islam.

Saman yang difailkan di Mahkamah Daerah AS di Massachusetts mengatakan dengan meletakkan individu itu dalam set data saringan pengganas, Kerajaan Persekutuan telah “menghukum” plaintif kepada kedudukan “kewarganegaraan kelas kedua seumur hidup.”

“Pelabelan itu menyebabkan mereka layak untuk kekal disyaki serta dikenakan kesan meluas yang mengubah setiap aspek kehidupan plaintif,” kata tuntutan mahkamah itu dipetik agensi berita Anadolu.

Tuntutan itu juga mendakwa plaintif berdepan kemudaratan, penghinaan awam, pengawasan, gangguan dalam perjalanan, penafian pekerjaan dan “secara efektif dibuang oleh AS”. 

Saman itu turut menegaskan walaupun dikeluarkan dari senarai pemantauan FBI itu, mereka tetap akan mengalami kesan negatif seumur hidup yang bakal memudaratkan mereka.

Plaintif termasuk Datuk Bandar Prospect Park, New Jersey Mohamed Khairullah, Michael Migliore, seorang Muslim Amerika yang menetap di Arab Saudi, Nidal El-Takach, seorang penduduk Michigan dan sembilan yang lain.

Advertisement

Bercakap kepada pemberita di New Jersey, Khairullah berkata beliau belum dimaklumkan secara rasmi mengapa namanya berada dalam senarai pemantauan itu dan tidak juga diperjelaskan jika namanya sudah dikeluarkan. 
Sumber: Anadolu Ajansı

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending