Connect with us

Terkini

(VIDEO) Mentega Terbang: Liyana Jasmay anggap rakyat Malaysia cepat ‘triggered’

Susulan kontroversi yang tercetus oleh filem Mentega Terbang, selebriti Liyana Jasmay menyifatkan rakyat Malaysia cepat ‘triggered’ atau mudah tersinggung dengan hal-hal remeh.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Mentega Terbang: Liyana Jasmay anggap rakyat Malaysia cepat ‘triggered’
Foto: Selebriti, Liyana Jasmay.

Susulan kontroversi yang tercetus oleh filem Mentega Terbang, selebriti Liyana Jasmay menyifatkan rakyat Malaysia cepat ‘triggered’ atau mudah tersinggung dengan hal-hal remeh.

 “Mungkin kita ni cepat triggered. Malaysian easily triggered, we are easily triggered by small thing,” kata pelakon, pengarah dan penerbit itu dalam satu video disiarkan Boom Malaysia.

 Menurut Liyana, dia percaya semua pembikin filem mempunyai alasan tersendiri untuk menerbitkan sesuatu karya.

 I believe every maker di dunia ataupun di Malaysia ada reason kenapa dia buat. Tak mungkin dia buat sengaja ataupun untuk menghina”.

 Dalam pada itu, Liyana turut menyifatkan media sosial sebagai ‘syaitan’ yang memperbesar-besarkan isu tersebut.

 Before you talk anything about being Islamic ke agama ke, this is the devil itself,” katanya sambil menunjuk telefon bimbit.

 So, you don’t talk, don’t talk benda-benda yang you rasa macam you pandai sangat,” tambahnya sambil mempersoalkan mengapa orang ramai melibatkan diri dalam media sosial.

 Filem Mentega Terbang yang dihasilkan pada 2021 mencetuskan kontroversi sejak ia ditayangkan menerusi platform penstriman digital Viu pada 19 Januari lalu.

 Ia dikritik kerana kandungannya yang mempersenda agama dan bertentangan akidah, sebelum dialih keluar dari Viu pada 27 Februari.

 Penolakan terhadap tayangan filem indie itu bukan sahaja dari kalangan umat Islam, malah penganut agama lain juga menganggap kandungannya mampu menjejaskan nilai keaslian agama. – The Merdeka Times

 Sumber: Instagram Boom Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending