Connect with us

Terkini

Tidak patut saringan HIV diwajibkan buat pelajar IPT baharu – Majlis AIDS Malaysia

Majlis AIDS Malaysia (MAC) tidak bersetuju dengan gesaan supaya universiti mewajibkan ujian saringan HIV kepada pelajar baharu berikutan peningkatan kes berkenaan membabitkan kelompok itu yang berusia 18 hingga 25 tahun.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Majlis AIDS Malaysia (MAC), Dr Dinesh Mahalingam.
  • Timbalan Presiden Majlis AIDS Malaysia (MAC), Dr Dinesh Mahalingam berpandangan adalah lebih baik sekiranya stigma dan diskriminasi yang masih menebal terhadap penyakit itu ditangani dahulu daripada mewajibkan ujian HIV kepada pelajar baharu.
  • “…Lebih baik kita tangani isu stigma dan diskriminasi, kalau IPT tiada stigma dan diskriminasi semua pelajar yang berisiko akan tampil ke hadapan untuk membuat saringan. 
  • “Mereka akan membuat saringan (HIV) dan menjalani rawatan, tapi sekarang pelajar tak datang (buat ujian saringan HIV) kerana mereka takut dan risau dengan kemungkinan mereka akan didiskriminasikan dari segi boleh continue belajar ke tak?,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini, semalam.
  • Dr Dinesh mengulas tentang gesaan supaya universiti mewajibkan ujian saringan HIV kepada pelajar baharu, sama seperti  pemeriksaan kesihatan dilakukan sebelum memasuki kampus atau mendaftarkan diri pada tahun pertama, berikutan peningkatan kes berkenaan membabitkan kelompok itu.

KUALA LUMPUR — Majlis AIDS Malaysia (MAC) tidak bersetuju dengan gesaan supaya universiti mewajibkan ujian saringan HIV kepada pelajar baharu berikutan peningkatan kes berkenaan membabitkan kelompok itu yang berusia 18 hingga 25 tahun.

Timbalan Presiden MAC, Dr Dinesh Mahalingam sebaliknya berpandangan adalah lebih baik sekiranya stigma dan diskriminasi yang masih menebal terhadap penyakit itu ditangani dahulu daripada mewajibkan ujian HIV kepada pelajar baharu.

Dr Dinesh berkata ketiadaan stigma dan diskriminasi di institut pengajian tinggi (IPT) akan berupaya membuatkan pelajar berisiko dengan sendiri tampil melakukan ujian saringan HIV.

Katanya, pendidikan seawal usia di sekolah dan universiti, termasuk pendidikan tentang stigma dan diskriminasi berkaitan isu HIV, juga sangat penting kerana ia antara cara menangani penularan penyakit itu dalam kalangan pelajar IPT.

“Saya rasa HIV screening shouldn’t be a prerequisite (prasyarat kemasukan ke universiti), tidak sepatutnya (ujian HIV) diwajibkan.

“…Lebih baik kita tangani isu stigma dan diskriminasi, kalau IPT tiada stigma dan diskriminasi semua pelajar yang berisiko akan tampil ke hadapan untuk membuat saringan. 

“Mereka akan membuat saringan (HIV) dan menjalani rawatan, tapi sekarang pelajar tak datang (buat ujian saringan HIV) kerana mereka takut dan risau dengan kemungkinan mereka akan didiskriminasikan dari segi boleh continue belajar ke tak?  

“Info (ujian HIV) itu akan release kepada kawan-kawan dia ke? Atau akan ada lecturer mogok kata tak mahu dia belajar ke? Kita tak tahu apa yang mungkin akan berlaku so mereka takut situasi tu… That’s why they don’t come forward, kalau tak, they will come forward (datang buat ujian HIV),” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini, semalam.

Beliau mengulas tentang gesaan supaya universiti mewajibkan ujian saringan HIV kepada pelajar baharu, sama seperti  pemeriksaan kesihatan dilakukan sebelum memasuki kampus atau mendaftarkan diri pada tahun pertama, berikutan peningkatan kes berkenaan membabitkan kelompok itu.

Presiden Interim Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya, Nazirah Abdullah yang membuat gesaan itu berkata ketika ini penularan kes HIV gagal ditangani di peringkat kampus kerana kekurangan usaha merangka dasar dan pelaksanaan program kesedaran kepada pelajar. 

Terdahulu, Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir dilaporkan berkata bilangan pelajar institut pengajian tinggi awam dan swasta di Malaysia berumur antara 18 hingga 25 tahun yang dijangkiti HIV pada 2023 adalah 244 kes, berbanding 2022 iaitu 221 kes.

Sementara itu, Pakar Perubatan Keluarga, Dr Sakinah Sulong sebelum ini secara peribadi berpandangan pelaksanaan cadangan itu membolehkan pesakit HIV dikenal pasti lebih awal dan rawatan dapat diberikan dengan cepat, apatah lagi ketika ini ada pesakit enggan mendapatkan rawatan.

Tapi dalam masa sama, menurut beliau ujian HIV itu perlu ‘remain confidential’ bagi pihak pentadbiran dan ia tidak boleh dijadikan alasan sebagai stigma kepada pelajar itu untuk didiskriminasi atau dinafikan hak sambung belajar di universiti.

Mengulas pandangan itu, Dr Dinesh mempersoalkan sekiranya ada jaminan atau tidak maklumat ujian HIV pelajar IPT tidak akan tersebar atau dibongkarkan kepada umum sekiranya ujian tersebut diwajibkan kepada pelajar baharu.

“Apa guarantee information itu tidak akan dibongkarkan? Sebab itu kita ada mekanisme self testing, kita ada mekanisme datang buat voluntary testing, NGO, Kementerian Kesihatan… kita ada banyak mekanisme yang kita boleh test untuk HIV.

“Apabila pelajar rela untuk membuat ujian HIV dengan sendiri dan tahu dia positif maka dia akan ambil rawatan tanpa siapa tau, dia punya IPT dan keluarga tak perlu tahu masyarakat tidak perlu tahu kerana ada banyak stigma dan diskriminasi di sekeliling isu HIV,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Gangguan IT global jejaskan operasi penerbangan, bank, media & hospital

Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.
  • Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.
  • Perkhidmatan MAHB tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat dan lapangan terbang Australia.
  • Syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

KUALA LUMPUR — Institusi utama seperti syarikat penerbangan, bank, media dan hospital di beberapa negara dilaporkan terjejas akibat gangguan siber besar-besaran, menurut beberapa laporan media melalui platform X.

“Kegagalan siber global: Platform keselamatan siber CrowdStrike mengalami kejatuhan di seluruh dunia, menyebabkan masalah IT global, gangguan dalam syarikat penerbangan antarabangsa, bank dan saluran media,” menurut agensi berita Sputnik melalui akaun X @SputInt.

BBC pada akaun X @BBCBreaking melaporkan bahawa gangguan IT secara besar-besaran telah menyebabkan pesawat tidak boleh berlepas dan menjejaskan bank, penyiar dan perniagaan di seluruh dunia.

Akaun X Bloomberg @business melaporkan bahawa satu siri gangguan teknikal, yang dicetuskan oleh gangguan Microsoft dilaporkan, mengganggu perkhidmatan di seluruh dunia, menjejaskan sektor daripada syarikat penerbangan hingga perbankan.

Agensi Anadolu (AA) pada platform X @anadoluagency melaporkan bahawa hospital dan perkhidmatan kesihatan juga telah terjejas oleh kegagalan pelayan, dengan Kementerian Kesihatan Israel mengesahkan gangguan tersebut.

Di Australia, Al Jazeera di X @AJEnglish melaporkan gangguan IT besar yang menjejaskan bank, telekomunikasi, saluran media dan syarikat penerbangan.

Juga di Australia, Lapangan Terbang Melbourne melalui akaun Xnya @MelAir berkata bahawa ia sedang mengalami isu teknologi global yang memberi kesan kepada prosedur daftar masuk untuk beberapa syarikat penerbangan.

Frontier Airlines melalui @FlyFrontier melaporkan kesan gangguan Microsoft pada sistem mereka, menjejaskan tempahan, daftar masuk, akses kepada pas masuk dan beberapa penerbangan.

Sementara itu, perkhidmatan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) tidak terjejas oleh gangguan IT global yang mengakibatkan gangguan perjalanan besar di Eropah, Amerika Syarikat serta lapangan terbang Australia.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan tambang rendah tempatan AirAsia berkata walaupun ia mengalami gangguan sistem dalaman, tiada pembatalan penerbangan.

Difahamkan Malaysia Airlines juga tidak terjejas.

Walaupun nampaknya tiada pembatalan setakat ini, penerbangan ke destinasi yang terjejas akibat gangguan global boleh menjejaskan penerbangan Malaysia Airlines. — BERNAMA/Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending